JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, April 15, 2016

Menjejak Raja Ringgit


1. Wang yang banyak tidak boleh kemana-mana tanpa meninggalkan jejak.

2. Maka begitulah dengan RM 2.6 bilion (atau USD 681,000,000) yang Wall Street Journal laporkan adalah dalam akaun peribadi rahsia Dato Seri Najib di Ambank.

 3. Reaksi pertama Najib adalah menafikan tetapi kemudian dia mengaku mempunyai wang ini di dalam akaun rahsia peribadinya. Orang mengesyaki ia adalah dari 1MDB. Itu adalah mencuri. Najib perlu membuat beberapa penjelasan. Beliau mendakwa ia adalah hadiah. Orang hanya ketawa. Kemudian ia adalah sumbangan oleh beberapa Arab yang mahu beliau memenangi Pilihan Raya 2013. Orang Arab itu seolah-olah menganggap beliau adalah seorang pemimpin Muslim yang baik, maka dia mesti terus menjadi PM Malaysia.

 4. Untuk mengesahkan ini TPM yang baru dilantik menyatakan bahawa beliau telah menemui orang Arab itu.

 5. Tetapi siapa orang Arab yang telah diemuinya itu? Tiada nama. Anonymous. USD $ 681,000,000 bukanlah sejumlah wang yang sembarangan orang boleh punyai atau sembarangan orang boleh berikan dengan mudah. Penderma ini mestilah sangat kaya. Orang kaya boleh menjadi kaya melalui warisan atau melalui perniagaan.

 6. Dari mana dia mendapat begitu banyak wang? Perniagaan ?? Tiada apa-apa yang diketahui tentang ahli perniagaan yang sangat berjaya ini, tidak walaupun dalam dunia O & G (dunia Minyak dan Gas). Siapa bank-Nya? Mesti ada pengurus bank atau bank-bank. Anda tidak boleh menyimpan USD681 juta di bawah bantal anda. Malah mana-mana bank tidak mempunyai jumlah wang tunai yang sebesar itu dalam bilik-kebal mereka.

 7. Wang itu akan berada dalam bentuk catatan dalam buku bank. Pembayaran akan melalui cek atau pemindahan elektronik. Tiada siapa yang telah dibenarkan menyaksikan catatan dalam buku akaun bank tersebut, mahupun mana-mana keratan cek atau cek yang dikemukakan kepada bank.

 8. Adakah Ambank menerima wang tunai berjumlah USD681 juta atau 2.6 bilion Ringgit? Atau adakah ia cek atau pemindahan elektronik. Apa pun, ia mesti dimasukkan dalam buku bank. Bank perlu mengemukakan akaun ini untuk audit dalaman dan luaran. Sebagai jumlah wang yang sangat besar, laporan perlu dibuat kepada Bank Negara untuk kelulusan. Ini adalah untuk memastikan bahawa wang itu adalah dari sumber yang sah dan bukan pengubahan wang haram.

 9. Hari ini kita bimbang mengenai pengubahan wang haram. Jika anda deposit atau anda mengambil apa-apa jumlah lebih daripada RM50,000 anda perlu mendapatkan kelulusan Bank Negara. Untuk RM2.6 bilion yang disimpan di sebuah bank Malaysia, banyak persoalan yang akan ditanya oleh Bank Negara tentang asalnya, pemilikan dan pemindahan wang tersebut. Bank Negara kemudiannya membuat laporan kepada Peguam Negara. Kami tidak tahu isi kandungan laporan tersebut. Tetapi A.G. telah menolak laporan itu. A.G kata, Najib tidak melakukan apa-apa salah laku. Ini hanya kata-kata A.G. Tiada bukti dokumentari. Rakyat Malaysia tidak lagi percayakan A.G.

 10. Kemudian ada cukai pendapatan yang perlu dibayar oleh pemilik wang. Jika tiada cukai yang dibayar, Lembaga Hasil Dalam Negeri perlu memberi kenyataan bahawa wang itu tidak boleh dikenakan cukai. Tiada pengesahan daripada LHDN.

 11. Dalam pada itu penderma telah meningkat dari satu Arab kepada dua. Kemudian ia dikatakan dari seorang putera Saudi. Dan akhirnya ia didakwa bahawa Allahyarham Raja Arab yang menderma wang tersebut.

 12. Sekarang Menteri Saudi menafikan adanya apa-apa rekod yang 681 juta USD adalah hadiah. Dia mendakwa bahawa ia adalah satu pelaburan. Dia tidak fikir jumlah yang sangat besar (seperti itu).

 13. A.G. kemudian mendakwa bahawa 620 juta USD telah dikembalikan ke Arab Saudi pada tahun 2013. Bila sebenarnya? Apa bukti. Sebelum ini wang itu dikatakan telah berpindah dari Ambank kepada bank-bank Singapura dan Kerajaan Singapura telah membekukannya. Jadi, bagaimana Najib kembalikan wang itu jika ia telah dibekukan. Bank-bank mana yang terlibat? Apakah bukti yang wang tersebut telah dibekukan? Berapa banyak?

 14. Berapa lama sesebuah Kerajaan boleh membekukan akaun? Pembekuan ini adalah untuk membolehkan Pihak Berkuasa Kewangan Singapura untuk menyiasat kemungkinan wang tersebut adalah wang penggubahan haram. Kita tidak mendengar apa-apa dari Singapura.

 15. Jadi di mana wang ini sekarang? Adakah ia dalam bank Singapura, kaku beku? Atau adakah dengan Arab Saudi? Adakah Kerajaan Saudi atau putera Saudi  atau beberapa individu? Adakah ia telah dikembalikan kepada penderma? Apa bukti. Adakah ia ada dalam laporan oleh Bank Negara atau SPRM? Tiada bukti. Hanya kata-kata A.G. Maaf saya tidak percayakan A.G. 

 16. Kini A.G. Swiss mendakwa bahawa ia bukan Ringgit 2.6 bilion tetapi Ringgit 4 bilion yang masuk dalam akaun Najib. A.G Swiss memohon kerjasama daripada A.G. Malaysia. Serta merta A.G Malaysia mendakwa bahawa ia bukan mengenai 681 juta dolar Amerika dalam akaun peribadi Najib. Tiada apa yang salah di sana.

 17. Tetapi dia sendiri berkata, beliau menolak laporan SPRM kerana bukti yang tidak mencukupi. Jika ia tidak mencukupi, tidakkah perlu siasatan lanjut dijalankan sehingga ia adalah mencukupi. 

 18. Tetapi Apandi melebihi kuasa dan mengarahkan SPRM untuk menghentikan siasatan 2.6 bilion (681 juta USD) dalam akaun peribadi peribadi Najib di Ambank. SPRM adalah sebuah institusi bebas. Malah PM tidak boleh menghentikan siasatan. Tetapi jelas Apandi takut bahawa lebih banyak bukti akan ditemui. 

 19. Dan kini dia mahu mengukuhkan OSA supaya dia boleh penjarakan pembocor rahsia seumur hidup. Mengapa? Mungkinkah dia sedang menyembunyikan bukti. Apakah hukuman mengenai orang-orang yang menyembunyikan bukti mengenai jenayah?  

20 Undang-Undang tidak dibuat untuk menyembunyikan jenayah. Undang-undang digubal untuk mencegah jenayah dan menghukum penjenayah. Apakah mungkin cubaan untuk menyimpan laporan dari diterima pihak kuasa A.G. Switzerland berpunca daripada keinginannya untuk menyembunyikan bukti? Ini boleh menjadi perbuatan jenayah. 

 21. Najib disokong kuat oleh ketua bahagian UMNO, ahli-ahli Parlimen UMNO dan Menteri-Menteri Kabinet. Mereka sanggup untuk menerima dan menganggap adalah normal,  berbilion ada dalam akaun peribadi Najib. 

 22. Apabila dia cuba menjelaskan kepada Majlis Tertinggi UMNO di mana beliau mendapat begitu banyak wang dan mengapa dia tidak memberitahu UMNO, seorang ahli majlis berkata tidak ada keperluan untuk beliau menjelaskannya. Hanya berikan RM5 juta kepadanya untuk pilihan raya akan datang dan dia akan menang. Sama ada wang itu dicuri atau tidak adalah tidak penting kepada ahli-ahli Majlis Tertinggi. Mereka seolah-olah bersedia untuk menerima wang yang dicuri. Bolehkah kita mempercayai orang seperti ini untuk mentadbir Malaysia? 

 23. Wang tidak boleh disembunyikan. Beberapa ribu Ringgit wang tunai boleh disembunyikan tetapi tidak berbilion-bilion Ringgit. Jika anda menyimpan jumlah wang yang besar seperti itu di bank, ramai orang diperlukan untuk mengendalikannya dan akaun akan tahu. Tetapi kerahsiaan perbankan bermakna bahawa mereka tidak akan memberitahu apa yang mereka tahu. 

 24. SPRM adalah tidak bertaring dan tidak berguna jika mereka tidak boleh mendapatkan maklumat kerana kerahsiaan perbankan. Saya tidak fikir mereka adalah tertakluk kepada akta kerahsiaan perbankan. Jika begitu keadaannya, mari kita lupa tentang memerangi rasuah. Sebaliknya kita perlu menghalalkan rasuah.  ~ sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...