JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, May 04, 2016

Pas adalah lebih baik terus jadi Barua dari menang satu kerusi yang tak dapat melakukan perubaan

 Pengarah Pilihan Raya PAS Datuk Mustafa Ali memberikan gambaran positif bahawa parti Islam itu mampu mencapai kemenangan pertama di Sarawak dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) kali ini. Baca seterusnya di sini.

 Sebelum ini Mustafa seolah-olah cuba memberi keyakinan kepada Ketua Menteri Sarawak, Adenan Satem dengan berkata bahawa BN akan menang dua pertiga di Sarawak.

 BN akan berjaya mengekalkan kuasanya di Sarawak pada Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-11, ampu Mustafa.

 Rupa-rupanya Mustafa mengampu untuk mendapatkan belas ehsan Adenan supaya Pas diberikan satu kerusi pada kali ini! hahahaha

Kemenangan pertama?? 

Apa yang mampu Pas lakukan untuk buat perubahan di Sarawak kalau hanya menang satu kerusi?? Jangan lupa bahawa manifesto kempen Pas ialah mahu buat perubahan??

Itulah perangai Pas. Mentaliti Pas hanya mahu suka-suka masuk pilihanraya...Di Sarawak khabarnya ceramah Pas tidak mendapat sambutan; sebab itu tiada tersiar gambar majlis ceramah Pas di ruang media, malah dalam Harakah pun tidak ada sebarang gambar mengenainya. Tin Milo pun nampak kan??

Kejap cakap tak mahu menang. Kejap cakap tak mahu memerintah. Kejap cakap nak jadi penasihat jer! Pening dengan kelaku Pas yang pendiriannya tidak pernah menentu.

PRU-13 dulu, bukan main riuh mahu laksanakan Hudud. Pakatan Rakyat punah ranah disebabkan isu Hudud yang dimainkan oleh Pas. Tapi menjelang PRN Sarawak ini, satu perkataan pasal Hudud langsung tidak kedengaran keluar dari mana-mana mulut orang Pas.

Inilah perubahan yang amat ketara sejak Pas berkawan dan buat MOU dengan parti Kadir Sheikh Fadzir , parti Ikatan.

Tahniah kita ucapkan kepada Kadir kerana mampu melakukan perubahan terhadap pendirian Hj Hadi yang selama ini gagal dilakukan Hj Mohamad Sabu dan rakan-rakannya hingga keluar buat parti lain.

Kadir telah berjaya mempengaruhi Hj Hadi supaya menangguhkan Hudud.Mereka sepakat mengatakan Hudud tidak sesuai di Malaysia.

Mungkin itu kelebihan Kadir, manusia luar biasa yang dulu suatu ketika mengaku pernah mendengar 'suara' Tuhan?? Astaghfirullah... vdonya di sini.

 Memperkatakan  mengenai PRN Sarawak ini, buat apalah Pas berpenat lelah, mai jauh-jauh ke Sarawak untuk dapat satu kerusi sahaja?

  Di Terengganu keadaan kerusi 16:16, tapi kenapa Pas nampak bangang sangat tidak mahu ambil kesempatan untuk melakukan  perubahan di Trengganu?

Ketika berlaku rampasan di Perak dulu, Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat masing – masing memiliki 28 kerusi DUN manakala Bebas mempunyai tiga kerusi.

Najib telah membawa 31 ADUN mengadap Almarhum Sultan Azlan dan itu sudah dikira memadai untuk BN menubuhkan kerajaan negeri Perak.

Umno/BN terus memperkukuhkan kedudukannya dan dapat terus perintah Perak sampai la ni!

 Pas kononnya mahu pembubaran Dewan Undangan Terengganu bagi membolehkan pilihan raya diadakan. Tak mahu ikut sebagaimana yang berlaku di Perak. Pas mahu lawan secara gentleman menerusi pilihan raya, menyerahkan mandat kepada rakat.

Tapi kenapa  Hj Hadi hari tu kata tak emboh terlibat dengan undi tak percaya MB Terengganu?

Pelik boh! Tanpa ada undi tidak percaya macamana Dun boleh bubar?

 Kita mahu lihat sejauh mana Hj Hadi sebagai MB kali kedua, mampu melakukan perubahan di Terengganu.

 Sejauh mana Pas Terengganu dapat meletakan Islam ke mertabatnya berbanding dengan kerjabuat Umno.

 Berbalik ke PRN Sarawak, mampukah Pas hanya dengan satu kerusi (jika menang pun!! hahaha!) dapat mengaplikasikan manifestonya yang konon mahu buat perubahan di negeri itu??

  Ramai Walaun yang tersedak bila saya edit muka depan Harakah bertajuk : "Berikan Pas Peluang" saya tambah pula dengan "Hapuskan Cawat di Sarawak".
 
Kerana itu, saya telah dituduh memfitnah. Walhalnya saya hanya mahu membantu kempen parti lama saya ini kerana teringatkan rungutan Hj Hadi sebelum ini, katanya : " Kita kalah kerana mereka ini tak reti undi... masih pakai cawat lagi"

  Maka sudah tentulah untuk mendapatkan undi, Pas kena pastikan para pengundi di Sarawak reti mengundi. Kalau masih pakai cawat, sebagaimana Hj Hadi jadikan alasan sebab mereka tak reti undi Pas, maka perkara yang paling afdal untuk Pas melakukannya ialah "Hapuskan Cawat" di Sarawak.

  Walaupun itu merupakan satu perubahan kecil, selain dari itu, perubahan apa yang Pas mampu lakukan di Sarawak?

 PAS berjanji akan menuntut royalti 20 peratus minyak dan gas untuk Sarawak.?? Bio betul! Geli hati .... Lebih baik Pas dapatkan royalti untuk Kelantan dan Terengganu terlebih dahulu boleh tak??
Comments
5 Comments

5 comments :

tanya sama itu hud hud said...

Barua dan broka no 1 adalah hadi marang..
Yg bawah2 ikut sama jadi barua dan broka

Anonymous said...

Ko sapa nak pertikai lobai hadi, dia antara lobai2 yg banyak.mimpi nabi almaklum olamak sedonia

Anonymous said...


PAS Bodoh.

Kalau nak 5 kerusi pun boleh dapat tapi kena lah acah-acah nak bubarkan DUN Terengganu.

Malangnya PAS bodoh. Ada peluang tak reti nak guna.

Anonymous said...

Bukan bodoh bro.... Kurang bijak

Anonymous said...

Lobai pas mana ada yg bijak skrg? Mr predideng pun tk kurang bebal berpolitik!
Tapi walaun amat bangga dgn title olamak Sonia!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...