JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Sunday, May 22, 2016

Rusia mahu membeli beberapa aset Petronas ?

 
   Adakah anda semua tahu bahawa Bugis itu berada di Rusia? Selain daripada menghadiri  - Sidang Kemuncak Rusia-ASEAN yang berikut telah dilaporkan OLEH MEDIA RUSSIA.

 Saya menerima ini daripada seseorang. Masalah semakin melebar (Shit hit the fan!) Rusia merancang untuk membeli aset Petronas. Ini tidak dilaporkan dalam berita Malaysia.

Berjalan pada bidang hidrokarbon di luar negara, "Zarubezhneft" syarikat kerajaan Rusia telah menyatakan minat dalam aset tertentu syarikat minyak dan gas Malaysia Petronas. Ini telah diumumkan oleh Menteri Tenaga Alexander Novak semasa sidang kemuncak itu Rusia - ASEAN (Persatuan Negara-negara Asia Tenggara), hari terakhir yang berlaku di Sochi.

 Novak berkata bahawa "Zarubezhneft" tidak lama lagi akan bekerja pada aset Petronas sehingga pihak-pihak yang berunding dalam hal ini. Ketua Kementerian Tenaga tidak berkata apa itu berminat untuk syarikat Rusia. 

Petronas Corporation, 100% dimiliki oleh Kerajaan Malaysia, memiliki semua hak ke atas pengeluaran dan penapisan minyak di negara ini, serta mengambil bahagian dalam pembangunan beberapa bidang hidrokarbon di luar negara, kebanyakannya di Kanada dan Australia. Di samping itu, Petronas - pengeluar utama dan pengeksport LNG.

 Ditubuhkan pada 1967, syarikat itu "Zarubezhneft" yang pada asalnya membina kemudahan minyak di luar negara. Sekarang di samping itu, ia telah membangunkan dan melaksanakan projek-projek bersepadu untuk penerokaan dan pembangunan minyak dan gas di luar negara di atas tanah dan pelantar benua, menjalankan kerja-kerja dalam bidang pemulihan minyak dipertingkatkan, serta penghantaran untuk peralatan minyak dan gas dan bahan.

Komen saya: Saya percaya ini bukan PSC (Kontrak Perkongsian Petroleum) yang mereka bercakap tentangnya tetapi pembelian secara terang-terangan aset Petronas seperti lapangan minyak dan medan gas, lengkap dengan platform pengeluaran dan pelantar dan lain-lain. ~ sumber

 Lebih banyak komen daripada orang yang menghantar saya ini:

 Adakah Petronas mempunyai jualan api ke Rusia?

 Adakah penjualan aset minyak & gas ini merupakan perbincangan antara Najib dengan Putin semasa dia pada "business trip" ke Rusia?

 Dan mengapa ini tidak dilaporkan dalam media Malaysia?

 Seolah-olah cukup penting kepada saya.

 Apakah potongan _ _ _ _ b  akan menjadi?

Dari Tass, media rasmi kerajaan Rusia. Berikut adalah laporan berita Tass:

Antara keratan berita Tass. Baca lagi di sini
Zarubezhneft mungkin akan memperolehi aset Petronas Malaysia.
 Menurut Novak, Rusia Zarubezhneft sedang meneroka kemungkinan mengambil alih aset syarikat Petronas Malaysia.
"Selain itu, Zarubezhneft menunjukkan minat dalam mengkaji aset Petronas. Kesemua pihak sedang mengadakan rundingan mengenainya," katanya.
   Novak berkata Zarubezhneft sedang berunding mengenai memasuki projek di Malaysia. 
Nota : Entri di atas disunting dari blog OutSyed The Box yg kini sedang disita. Tetapi boleh diakses di sini
Comments
3 Comments

3 comments :

Anonymous said...

Rundingan dengan meminta Rusia meminta maaf atas kecuaian kejadian MH17.

Najib dilihat sebagai hero.

Arouse Mah said...

Apa yg najib tak jual?.....habis aset negara dijual pada org luar. bukankah najib ni ketua parti UMNO????

Pas pula sokong najib.....maksudnya Pas bersubahat menjual negara

Anonymous said...

najib....BAPAK PENGADAI NEGARA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...