JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, May 24, 2016

Singapura tutup Bank BSI, terbabit dalam siasatan 1MBD

Suntec City Tower (kiri) yang menempatkan ibu pejabat BSI Bank Ltd. di Singapura
Jurugambar : Nicky Loh / Bloomberg
 Pengawal selia Singapura telah menutup sebuah bank swasta yang terbabit dalam siasatan 1MDB, dana pembangunan bermasalah Malaysia, dengan pendakwa di bandar raya itu dan Switzerland mempertimbangakan tuduhan jenayah.

 Pihak Berkuasa Kewangan Singapura (MAS) berkata Bank BSI  yang berpangkalan di Switzerland itu akan kehilangan statusnya sebagai bank saudagar di Singapura kerana "pelanggaran serius atas keperluan anti pengubahan wang haram, pengawasan dan pengurusan operasi bank itu lemah, dan salah laku keseluruhan oleh beberapa kakitangan bank."

 "Kes Bank BSI  adalah yang paling teruk mengenai kecuaian kawalan dan salah laku keseluruhan yang telah kita lihat dalam sektor kewangan Singapura. Ia adalah satu peringatan kepada semua institusi kewangan untuk mengambil tanggungjawab pencegahan pengubahan wang mereka secara serius," Ravi Menon, Pengarah Urusan MAS , berkata dalam kenyataan itu.

 Ini adalah kali pertama sejak 1984, MAS telah menarik balik kelulusan sebuah bank swasta.

 Kritikan bank pusat BSI itu kasar dan luas. Dalam satu kenyataan, MAS berkata bank itu mempunyai "budaya risiko yang tidak boleh diterima, terang-terangan mengabaikan untuk keperluan pematuhan dan kawalan serta peraturan MAS."

 MAS menuduh beberapa kakitangan bank membuat  kenyataan palsu kepada juruaudit dan bersubahat penilaian wajar aset. Bank pusat itu berkata ia telah merujuk enam anggota pengurusan kanan BSI itu kepada pendakwa raya untuk menilai sama ada mereka telah melakukan kesalahan jenayah.

 "MAS menemui bukti besar melalaikan kasar tugas dan kegagalan untuk melaksanakan tanggungjawab pengawasan di pihak pengurusan kanan Bank BSI. Tadbir urus berkesan mereka membawa kepada budaya risiko yang lemah, yang mengutamakan permintaan pelanggan dipersoalkan di hadapan mematuhi peraturan anti pengubahan wang haram dan kawalan dalaman bank itu sendiri, "kata MAS.

  Pada masa yang sama, Pejabat Peguam Negara Switzerland  berkata, ia telah membuka prosiding jenayah terhadap BSI SA Bank, berdasarkan maklumat yang didedahkan oleh siasatan jenayah Swiss ke 1 Malaysia Development Berhad, sambil menambah bahawa kekurangan tadbir urus bank itu telah dibuat diberikan BSI tidak dapat mengelakkan kesalahan di bawah siasatan yang berkaitan dengan dana pembangunan Malaysia yang dibebani hutang.

 Beberapa bekas pekerja di BSI di Singapura telah dinamakan dalam pelbagai laporan sebagai pengendali urusan transaksi untuk 1MDB, dan walaupun pengawal selia Singapura tidak merujuk secara langsung kepada 1MDB dalam kenyataannya, BSI Bank di Switzerland mengeluarkan kenyataan di mana ia berkata ia telah bekerjasama dengan kedua-dua pengawal selia Switzerland dan Singapura dalam siasatan mereka ke dalam dana kekayaan yang bermasalah.

 BSI juga berkata Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulannya Stefano Coduri telah meletak jawatan berkuatkuasa serta merta. Coduri telah berperanan sejak 2012.

 "Lembaga pengarah berterima kasih kepada Stefano Coduri kerana rasa bertanggungjawab dan menerima perletakan jawatan beliau," kata kenyataan itu.

 Salah satu pegawai bank BSI dinamakan dalam kenyataan MAS, Yak Chee Yew, bekas pegawai bank kanan swasta, sudah menghadapi siasatan jenayah di Singapura.

 Yak, telah meninggalkan bank itu pada bulan Mac, memfailkan afidavit di Mahkamah Tinggi Singapura pada awal tahun ini menafikan sebarang salah laku atau menerima manfaat menyalahi undang-undang daripada menguruskan akaun 1MDB, menurut laporan Reuters.

 Satu lagi nama-nama yang MAS berkata pada hari Selasa ia telah merujuk kepada pendakwa, bekas BSI Bank kekayaan perancang Yeo Jiawei, dilaporkan telah disampaikan dengan tujuh tuduhan berkaitan dengan siasatan 1MDB termasuk faedah penerimaan daripada perlakuan jenayah, pemalsuan dan pengubahan wang haram.

 Tuduhan pemalsuan adalah berkaitan dengan Yeo didakwa menandatangani surat merujuk kepada ketua pematuhan bank lain untuk membantu faciliatate pemindahan dana.

  Yeo juga telah dituduh meminta orang lain yang dinamakan dalam kenyataan MAS pada Selasa, Kevin Michael Swampillai, ketua BSI bagi perkhidmatan pengurusan kekayaan, untuk berbohong kepada polis mengenai pemindahan dana.

 Seorang peguam Swampillai enggan mengulas. Seorang peguam Yeo tidak segera kembali permintaan melalui e-mel untuk mendapatkan komen.

 Dua orang lain yang dinamakan dalam kenyataan MAS, Hans Peter Brunner, bekas Ketua Pegawai Eksekutif unit Singapura, dan Raj Sriram, bekas Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, tidak segera kembali mesej LinkedIn menghantar meminta komen.

 Tiada maklumat perhubungan boleh didapati untuk Seah Yew Foong Yvonne, bekas pegawai bank swasta kanan di BIS, yang merupakan orang keenam yang dinamakan dalam kenyataan MAS sebagai telah dirujuk berpotensibn untuk pendakwaan.

 Soalan tentang pergerakan dana daripada 1MDB mendapat perhatian pada bulan Julai, apabila Wall Street Journal melaporkan bahawa pada tahun 2013 hampir $ 700 juta mengalir dari dana ke akaun bank peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

 Najib telah berulang kali menafikan salah laku dan, di bawah tekanan daripada bantahan yang disebabkan oleh laporan WSJ itu, berkata dana itu sumbangan peribadi dari negara Timur Tengah itu beliau enggan nama. Beliau telah menafikan mendapat manfaat peribadi daripada mana-mana dana.

 Pada bulan Januari, Peguam Negara Malaysia Mohamed Apandi Ali berkata, keluarga diraja Arab Saudi telah memberikan Najib yang $ 681,000,000 hadiah, di mana Apandi berkata kira-kira $ 600,000,000 kemudiannya dikembalikan.

 Apandi berkata bahawa tiada kesalahan jenayah telah dilakukan. Tetapi di peringkat global,  seperti Amerika Syarikat, Switzerland, Singapura dan Seychelles siasatan 1MDB di sini diteruskan.

 WSJ melaporkan bahawa dana ditapis dari 1MDB dibiayai Red Granite, sebuah syarikat produksi filem yang diasaskan bersama oleh anak tiri Najib Riza Aziz, yang menghasilkan filem Wolf of Wall Street.

 WSJ juga melaporkan Riza menggunakan sekurang-kurangnya $ 50 juta daripada 1MDB untuk membeli hartanah mewah di London, Los Angeles dan New York. WSJ berkata Riza telah menafikan sebarang salah laku.

 Red Granite tidak segera membalas pertanyaan melalui e-mel untuk mendapatkan komen dihantar di luar waktu biasa pejabat . ~ sumber
Comments
2 Comments

2 comments :

Anonymous said...

Di Singapura salah urus.
Di Malaysia tidak ada Bank yang di salahkan. Padahal duit yang sama.

Anonymous said...

Bakal negara maju@mundur bila mentaliti negara ke tiga di guna pakai oleh pm

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...