JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, May 05, 2016

Tiada kaitan dengan kamu, kata Surendran kepada Ketua Polis Negara

 Ahli parlimen PKR telah mempersoalkan tindakan ketua polis Khalid Abu Bakar kerana mengarahkan penarikan balik polis pengiring untuk Dr Mahathir Mohamad. 

 Menyedari bahawa Khalid berkata perkara itu dilakukan kerana Mahathir menghadiri acara haram dan tidak mengikut perlembagaan, N Surendran berkata faktor-faktor tersebut adalah tidak relevan untuk pertimbangan sama ada bekas perdana menteri itu berhak untuk polis pengiring. 

"Pengiring ini telah disediakan memandangkan status Mahathir sebagai bekas Perdana Menteri dan keselamatannya. Ia tidak boleh ditarik balik hanya kerana Mahathir menghadiri acara anti-kerajaan.

"Ia tidak ada sangkut paut dengan Ketua Polis Negara sama ada Mahathir menghadiri anti-Najib atau acara anti-BN atau anti-kerajaan. Ia adalah hak demokratik Mahathir atau mana-mana warganegara Malaysia yang lain untuk menghadiri acara itu," katanya dalam satu kenyataan media. 

Antara lain, Khalid telah dipetik berkata kehadiran Mahathir di acara-acara yang berkaitan dengan Deklarasi Rakyat, yang bertujuan untuk menyingkirkan Perdana Menteri Najib Abdul Razak, dan perhimpunan Bersih. 

Walau bagaimanapun, Surendran menegaskan bahawa sebarang penggunaan kuasa yang tidak berpatutan atau mengambil kira faktor-faktor yang tidak relevan yang menyalahi kuasa, boleh diketepikan oleh Mahkamah Tinggi.

"Dakwaan Ketua Polis Negara mengenai acara-acara tersebut di atas yang dihadiri oleh Mahathir melanggar Perlembagaan Persekutuan adalah tidak berasas sama sekali. 

" Nyatakan dengan tepat peruntukan Perlembagaan Federal mana yang dilanggar?" dia bertanya. 

Ahli Parlimen Padang Serai itu berhujah bahawa ia adalah absah dan berperlembagaan untuk menuntut secara aman penyingkiran Perdana Menteri sekarang malah pemecatan kerajaan. 

"Ketua Polis Negara perlu ingat bahawa dia memegang jawatannya sebagai amanah dan untuk manfaat rakyat. Semua tindakannya mesti untuk kepentingan negara secara keseluruhannya.

" Dia mesti berkecuali dalam semua pertikaian politik yang sedang berlangsung. Dia tidak perlu menyatakan sebarang pendapat mengenai perkara-perkara Perisytiharan Rakyat atau yang berkaitan kerana ini adalah ungkapan perbezaan politik atau perbezaan pendapat terhadap kerajaan sedia ada atau pemimpinnya. 

"Jenis kritikan begini adalah dibenarkan, malah digalakkan oleh perlembagaan, khususnya melalui jaminan kebebasan bercakap dan bersuara dalam Perkara 10," katanya. 

Sebagai seorang kakitangan awam, Surendran berkata, Ketua Polis Negara perlu menjalankan kuasanya mengikut undang-undang dan prinsip-prinsip undang-undang yang ditetapkan. 

Oleh kerana dia telah mengambil pertimbangan yang tidak relevan dengan menarik balik polis pengiring, yang menyalah guna kuasa, Ahli Parlimen itu berkata  untuk kekal dalam perundangan, Khalid tidak mempunyai pilihan tetapi kembalikan polis pengiring Mahathir . ~ sumber
Comments
2 Comments

2 comments :

Anonymous said...


Kalau acara haram, tangkap dan dakwa Mahathir. Bukan tarik khidmat polis pengiring.

Samada Mahathir buat kerja untuk BN atau bukan, semuanya untuk negara dan rakyat.

Adakah Mahathir mempunyai sebarang jawatan dalam BN dan khidmat polis pengiring ialah kerana khidmat nya pada BN?

Semua bekas PM memang layak mendapat keistimewaan polis pengiring dan kita sepatutnya malu kerana seorang negarawan di layan begini rupa.

Anonymous said...

karut. mcm tu azmin Ali, lge x perlu ADA escort SBB aktiviti mrk semua menentang kerajaan bn

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...