Sunday, June 05, 2016

"Ana tak perlu jawap salam enta ..." Sidek Nor kepada Ust Ahmad Awang

Kelihatan Ketua Urusan Ulama Pas Perak, Sidek Nor asyik dengan henponnya
mungkin bermain Angry Birds....hingga tak mau jawab salam Ust Ahmad Awang
  Peristiwa menyedihkan berlaku dalam kawasan dewan penamaan calon ketika menunggu pengisytiharan calon sebentar tadi.

  Ust Ahmad Awang  bagi ucapan salam kepada Ust Sidek Noor. Tetapi tidak dijawapnya. 

   Ust Sidek Nor terus tunduk dan kelihatan sangat sibuk dengan hensetnya, mungkin sedang khusyuk berwasap...lalu Ust Ahmad Awang mengulangi salamnya kepadanya. Masih juga tak ada respon darinya....

   Apabila Ust Ahmad Awang memberikan salam bagi kali ketiga, barulah Sidek Nor angkat muka dan memberikan responnya.....

 "Ana tak perlu jawap salam enta ..."  begitulah tindak balas seorang yang menjadi Ketua Urusan Ulama Pas Perak.

Salam adalah sapaan dan merupakan sebuah do’a untuk kebaikan bagi kita hingga sudah selayaknya jika kita membalas dengan doa kebaikan pula.

  Allah berfirman yang artinya:“Apabila kalian diberi salam/penghormatan, maka balaslah dengan yang lebih baik atau balaslah dengan yang serupa.” (QS. An-Nisa’: 86)

  Ulama juga sepakat bahwa memberi salam hukumnya sunah dan menjawabnya wajib. Maka berusahalah membalas salam dengan yang lebih baik atau semisalnya.

  Tidak tahu apa alasan Sidek Nor untuk tidak mahu menjawap salam Ust Ahmad Awang...Apakah Sidek Nor menganggap Ust Ahmad Awang sudah terkeluar dari Islam kerana keluar Pas?


   Kalau nak ikut kenyataan Presiden PAS Hj Hadi, beliau menegaskan bahawa semua ahli mesti menumpahkan ketaatan kepada parti itu kerana ia seumpama akidah. Kita perlu ada jati diri. Untuk berada dalam parti Islam Se-Malaysia kena ada akidah...

   Untuk berada dalam parti Pas kena ada akidah oi! Korang yang keluar Pas Hj Hadi dan kuncu-kuncunnya anggap korang semua sudah tidak ada akidah....alahai. Mungkin itulah sebabnya Sidek Nor tak mahu balas ucapan salam UIst Ahmad Awang ??

  Sedangkan mayoritas ulama (baca: jumhur) berpendapat bahwa jika orang kafir memberi salam, maka jawablah dengan ucapan “wa ‘alaikum”.

  Dalilnya adalah hadits muttafaqun ‘alaih dari Anas bin Malik, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

 إِذَا سَلَّمَ عَلَيْكُمْ أَهْلُ الْكِتَابِ فَقُولُوا وَعَلَيْكُمْ 
“Jika seorang ahli kitab (Yahudi dan Nashrani) memberi salam pada kalian, maka balaslah dengan ucapan ‘wa’alaikum’.” 
(HR. Bukhari no. 6258 dan Muslim no. 2163) Sumber: https://rumaysho.com/2036-membalas-salam-non-muslim.html

    Bila saya menalipon Ust Ahmad Awang bertanyakan hal Sidik Nor yang diatas itu, beliau telah mengesahkan kejadian tersebut. Beliau berasa amat kesal sekali dengan sikap Sidek Nor dan pemimpin-pemimpin Pas yang lain yang ada di situ.

    Presiden Pas juga ada disitu. Pakar Hadis Perak, Azli Musa juga ada....Tapi mereka bersikap amat dingin seolah-olah tidak pernah mengenali Ust Ahmad Awang.

   Ust Ahmad Awang bercerita, "Amat berbeza pula bila saya pergi ke tempat Umno/BN. Zambry bangun dan dia memberikan ucapan salam kepada beliau..."

   Benci sangat Hj Hadi kepada orang-orang Amanah sampai begitu sekali ....dan itulah yang dia hasut orang-orang Pas supaya membenci Amanah, tapi tidak Umno! 
Comments
35 Comments

35 comments :

Mat Safian said...

Bila emosi mendahului ilmu, samalah mcm bani Israel...Ustaz Sidek byk bini, mgkin sbb tu dia sibuk dgn henset.

Myshah said...

Jahat sungguh tulisan kamu..

Anonymous said...

dasyatnya manusia..siape die sidek noor ni..tu takabbur la tu..ulamak ape sifat cela mcm tu dia nak tunjuk? olamak pos xpress ke?

Anonymous said...

Umno lebih mulia dari pas..bila aku sebut pas itu pukimak..apakah terkeluar akidah ...oh tidak tidak samasekali..pukimak tetap pukimak..tapi kepercayaan kpd Allah dan muhammad pesuruhnya tetap kukuh dihati.

Anonymous said...

Bagi salam sunat..jawab salam wajib..inilah perangai ulamak kangkung ajaran ayah hadi..hati busuk dgn dendam kesumat..

Anonymous said...

Sampai macam itu sekali.

Orang yang memberi salam mendapat pahala lebih dari orang yang menjawab salam walaupun menjawab adalah wajib.

Alasan orang tua merajuk .. tak boleh di ambil kira kerana yang memberi salam pun orang tua yang sebaya. Mati lah yang tak jawab salam dalam dua atau tiga hari nanti... Itu sebab di katakan peristiwa menyedihkan.

Anonymous said...

Ikut Ajaran Sesat sudah kot

Dunya Dunya

Goblok banget !!!!!!

Dinjamal said...

Sebelum ni kawan 50/50 pas atau amanah,skrg ni bila baca kesah ni,jawapan aku pergi mampus sama pas.

Anonymous said...

pascai semakin sesat dan memyesatkan

Arouse Mah said...

dulu org Umno pernah panggil pas sebagai Parti Ajaran Sesat..,.wallahualam

Anonymous said...

Ilmu letak di lutut bukan di kepala....kesian mereka.

anuariun zaidin said...

Subhanallah....ajaran mana.sampai begitu sekali akibat berbeza pandangan dan wadah perjuangan.

Anonymous said...

Lagi jahat perangai dan akhlak org pas. Parti islam konon.

tanya sama itu hud hud said...

Lebai sarkas mana mau jwb salam kalau bukan sesama ahli sarkas..

Anonymous said...

Pernah pi ceramah sidek nor ni, ceramah mcm anj... giler terjerit2 bg je waalaikummusam pd puak pis, parti islam sekular. Dulu kafirkan umno skrg puspus lebih kafir, dulu kata umno serkular la ni pispus lagi sekular giler, umno guna keris pendek, pispus guna keris nalla....Taik ib Taik man dah mcm musang berjanggut..

Abdullah Omar said...

Pas tlh mdidik pgikutnya dgn suasana tarbiah yg tidak baik.

Mat Safian said...

Myshah,

Mulut TG Hadi lebih jahat, babi & anjing menjadi kiasan hujung mulut saja. Cina pun tak gamak nak sebut bila berucap. Tp Ustaz Sidek Noor mmg ada lebih dr 1 isteri, itu bukan fitnah. Di mana dia mengajar, dia akan bw isteri2nya bersama.

Anonymous said...

Bila emosi melebihi ilmu, manusia yg mengaku ulamak akan bersifat seperti haiwan.

Anonymous said...

Tak jwb salam tu lagi jahat. Dosa hukumnya.

Anonymous said...

Hempon lebih ptg drp menjwb salam. Ulamak ahli neraka kot.. ikut ajaran ketua sesat

Ritchie Blackmore said...

Jahat sungguh ostat2 kamu..

Anonymous said...

tulah, bila ulamak bur1t menguasai pas, bila x sekepala ngan dia, semua jd kapir. cuma bila nak berbini dua ckp sunnah nabi, patuh syariat, berkat.. #makkoijo

Anonymous said...

Malay mail online telah pun remove berita diatas atas tajuk TIDAK TAAT KEPADA PAS SEPERTI HILANG AKIDAH...bila remove tu paham2 sajalah cik husin...mesti ada yg tak kena dgn berita tu...mungkin malay mail pun takut kena saman..hati2 dlm menyebar berita...sekian

Anonymous said...

Hadi awe
Presiden amanat sesat
Sidek Noor
Pengikut amanat songsang

Anonymous said...

Nko ni cam bahlol Sgt ni naper
Carut2 tu kan tak baik...tak yah lah nak banding2 kluar akidah ke tidak...berdiam diri ITU lebih baik dari menyakiti hati org lain

Anonymous said...

Hilang akidah tak lah tapi hilang ciri-ciri sifat-sifat yang di miliki oleh Nabi saw ... macamana tu?

Anonymous said...

Ada keluarkan amaran ke atau notis suruh remove ?

Kalau tiba-tiba remove faham-fahamlah.... surat kabar bodoh saja yang siar kemudian tanpa sebab remove kan .

Anonymous said...

cikgu usin tolong delete komen yg mencarut macam ini..nk baca pun tak selera..komen pun dh mcm org amno mencarut bagai..cikgu filter le dulu sblm terbit..

Anonymous said...

Sy amat berharap ahli dan penyokong pas jgn ikut contoh ulamak pas nie. Ikut yg baik jee...tp undi PAKATAN HARAPAN parti AMANAH.

Anonymous said...

nauzubillah...ni bukan fitnah ke. Korang main sedap percaya je cerita ni...ade pergi tanye sendiri kat ustaz2 tu x?. jangan mengaku je islam tapi cepat sgt percaya pada fitnah..berbeza politik bukan berbeza agama dan xmenghalalkan sesama saudara mengutuk sesama sendiri tanpa usul periksa. Mereka berdua alim ulamak kita hormati mereka dan bukan percaya bulat2 pd artikel ni. Jaga kata2, akhir zaman terlalu mudah musuh islam nk memusnahkan ukhwah islam. Wallahualam. Sesiapa pun yg menulis artikel ini sila anda pertimbangkan semula.

Anonymous said...

Tak ada notis tuntutan lagi setakat ini dari pihak haji hadi...tapi semua yg guna tajuk tidak taat kepada pas keluar akidah tu boleh dikatakan bersumber dari berita yg dipetik dari malay mail online...sekarang tuan boleh periksa diwebsite dan keluar notis the page is not found...malay mail mungkin tahu akibat fitnah dan cepat2 remove...

KaNaPiNaSoNa said...

baca x?> "Bila saya menalipon Ust Ahmad Awang bertanyakan hal Sidik Nor yang diatas itu, beliau telah mengesahkan kejadian tersebut. Beliau berasa amat kesal sekali dengan sikap Sidek Nor dan pemimpin-pemimpin Pas yang lain yang ada di situ."

Anonymous said...

Anon 930pm. Kalo kena olamak paschai terus ko kata fitnah. Ko kenal ke sidek tu. Ceramah terpekik terlolong. Sombong takabur. Itulah cara dia dari dulu. Ko tak tau ker?? Aku lebih suka gelar dia ustaz jebong. Hahaha. Ustaz Ahmad Awang saja nak test jebong dia. Nah dah nyata sekarang. Hahaha

Alhusseyn Alhusseyn said...

Tuduh orang jual pil kuda pun fitnah? Kafirkan orang pun fitnah? Panggil DAP Babi pun fitnah? Panggil Umno Lembu pun Fitnah, Panggil Mat Sabun pun fitnah? Panggil orang Anjing pun fitnah? Semuanya fitnah belaka. Hj Hadi nak bentangkan RUU Hudud tu pun fitnah?

Anonymous said...

Marah nampak abg usin kita...malay mail dah remove berita tak taat keluar akidah tu abg usin...kahkahkah...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...