JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Sunday, June 19, 2016

Implikasi PRK Kuala dan Sg Besar JUNE 18, 2016

terima kasih.

 Bagi pihak rakyat yang mahu menubuh kerajaan baru, saya mengucapkan terima kasih dan syabas kepada jentera pakatan harapan. Rakyat menghargai kerja keras DAP, Amanah dan PKR. Kita belum mencapai kemenangan. Tapi jangan putus asa- PRK ini ialah election for UMNO to lose anyway.

 Ianya an election for UMNO to lose anyway. Jika mereka kalah, rakyat akan cemuh, bila menang, rakyat tahu ini PRK bukanya PRU. Kerusi2 nya mereka yang empunya asalnya. masih ada 14,000 di Sungai Besar dan 10,500 di Kuala Kangsar yang enggan menyokong UMNO.

 outcome yang terduga.

 Keputusan PRK Kuala Kangsar dan Sungai Besar, sudah kita ketahui. UMNO menang kedua dua kerusi. Mereka akan gloat. Di Sungai Besar, sebelum keputusan rasmi, pada pukul 4.30 petang, Jamal Yunus sudah pun mengarah anak buah nya, pasang mercun dan bunga api di bangunan baru UMNO. Kita sudah menang teriak nya. Tentu dia menyesal tidak bertanding. Dia pun pasti menang.

 Mereka telah menduga keputusan sebab mereka yang mencorakkan PRK. The outcome was predictable because they designed it.

 The chest thumping starts.

 The gloating and chest thumping sudah bermula.

 Maka berkata semua orang- Mahathir sekarang menjilat luka nya. Penyamun Bugis yang ingat masaalah nya selesai, kata rakyat tidak percaya pembohongan Mahathir. Jangan lah Najib hendak mengada konon nya merasa rendah diri diberi mandat yang begitu besar. Lihat angka dengan betul.

 Hello- di Sungai Besar 14 ribu pengundi masih menolak Najb dan di Kuala Kangsar, 10,500 ribu menolak Najib. Itu akan membuat Najib tidak juga tidur lena.9 Penipuan, pembohongan penyonglapan wang, tetap kekal jinayah yang akan mencari PM Najib. The fat lady hasn’t finished singing.

 Kenyataan bongkak dan sombong ini adalah diduga. Tidak mengapa, kita biarkan UMNO dan parti2 nyamuk yang berteduh dibawah payung UMNO bergembira dengan pyrrhic victory ini.

 Mereka menang- betul- tapi kos nya terlalu besar.

 Implikasi nya kepada parti pembangkang peringkat nasional banyak. Kita akan cuba mengupas sedikit sebanyak. Pertama dan utama, kekalahan parti pembangkang( sebetulnya tidak kalah kerana kerusi itu UMNO yang punya asalnya) ialah menerima hakikat bahawa parti pembangkang perlu bersatu padu. Jika ada parti tidak mahu bersatu dibawah satu payung, elok parti yang mahukan perpaduan bersatu dibawah satu logo.

 Kemenangan BN dalam kedua kawasan ini tidak membawa apa2 kegembiraan dan keselesaan kepada parti Cina dalam BN. Memenangi satu pusat daerah mengundi bukanlah hujan yang menghapuskan kemarau. Yang parti gerakan hendak sorak itu mengapa- Mah Sew Keong tahu bagaimana kemenangan kecil itu tercapai.

 Sebetulnya, tidak perlu parti pembangkang- amanah, dap dan PKR bergundah gelana.

 Lihat nya dalam konteks yang lebih besar. Adakah UMNO memenangi sesuatu yang terlalu menakjubkan? Lihat nya dalam konteks berapa undi yang diperolehi oleh UMNO dan berapa undi yang diperolehi oleh parti bukan UMNO. Ertinya, undi yang dicapai oleh amanah dan pas disekalikan dibawah kategori undi bukan UMNO.

 Di Sungai Besar calun UMNO dapat 16,800 undi. Undian bukan UMNO ialah 14,511. UMNO mendapat undi lebihan 2289. Dalam PRU 13, UMNO dapat majority 399. Ertinya, dengan segala resources, wang, manipulasi dan salah guna jentera kerajaan dan mengingati bahawa ini PRK, dari 399, UMNO hanya dapat menambahkan majority sebanyak 1890. Ertinya, walaupun ianya kemenangan, ianya bukanlah satu kemenangan yang menggoncangkan dunia.

 UMNO menggunakan segala jentera kerajaan- polis, kemas, rela, kementerian2 untuk menambah lebihan dari 399 kepada 1890. Mereka yang tidak mengundi UMNO masih berjumlah 14 ribu orang. Masih terdapat kumpulan tidak sukakan UMNO yang akan berteriak balas dendam dalam PRU nanti. Mereka ini yeast yang akan membesar.

 Dalam PRU dimana UMNO tidak dapat menyalah-gunakan resources seperti yang berlaku sekarang, scenario nya mungkn berubah.

 Lihat pula pencapaian UMNO di Kuala Kangsar. Mereka dapat 12, 653 undi. Malah jumlah ini kurang dari yang diperolehi oleh calun terdahulu dalam PRU13( 14,218). Undi bukan UMNO berjumlah 10,567. Majority PRK ialah 2086 mengatasi majority PRU13( 1082 ) sebanyak 1004 sahaja. Undian bukan UMNO ialah 10,567.

ParlimenKuala KangsarSungai Besar
Undi untuk UMNO12,65316800
Undi untuk Bukan UMNO10,56714,511
Majority PRK(umno lwn the rest)2,0862289
Majority PRU131,082399
Tambahan majoriti10041890
Undi UMNO pru1314,21818.695
Undi bukan UMNO pru1313,13618,296
Tambah/kurang undi untuk UMNO(1565)(1895)
Tambah/kurang undi untk bukan UMNO(2569)(3785)
    Kita mesti lihat PRK ini sebagai UMNO lwn bukan UMNO.

 Implikasi kepada parti bukan UMNO dan ini termasuklah PAS- ialah ianya menuntut penyatuan dalam satu barisan. Itu priority nya. Ia memerlukan penundukan ego dan penyatuan tujuan iaitu menumbangkan UMNO.  Tidak dapat tidak, parti2 bukan UMNO mesti bersatu untuk melawan UMNO.

 Tindakan seterus nya ialah menggunakan logo seragam yang satu. Ini akan menyebabkan rakyat faham bahawa pilihanraya ialah pertembungan UMNO dengan bukan UMNO atau BN lwn bukan BN.

 Parti2 dalam pakatan rakyat dahulunya, sekarang mesti cari jalan untuk bersatu dibawah persamaan. Kita masih lagi boleh mengalahkan UMNO dan BN dan mereka tahu perkara ini.

 Buat sementara waktu, tahniah kepada UMNO. ~Senapang sakti
Comments
8 Comments

8 comments :

Anonymous said...

Banyak unta dan keldai dlm pis di bawah pimpinan tuang guru hj baghal. Esok jumpa bendera jepom kat gombak aku ludah

Malaysiabaru said...

Bendera Bangla la

Acu In said...

Musuh utama kita BN. Namapaknya perlu ada usaha yang lebih kuat untuk menarik pengundi. Jika boleh PH perlu sepakat dalam memperkenalkan satu lambang/logo supaya senang pengundi memilih. Ini bukan saja dapat menunjukkan kesepakatan PH tapi boleh menjimatkan perbelanjaan PH semasa PRK/PRU.
Tak perlu kita mengherdik PAS dan penyokongnya. Biarlah mereka saja yang berbuat demikian kerana itulah tahap pemikiran mereka. Kita tak perlu ikut dengan sikap kebudak-budakan PAS yang tak tahu nak menghormati orang lain.

Anonymous said...

Yang pasti dengan trend pengundian di dua prk ini kaum cina telah kembali kepada bn dgn 52% undi cina kepada bn...manakala undi melayu kukuh kepada umno dan pas...maka dgn trend ini boleh di analisis kelantan kekal milik pas disamping terengganu dan kedah akan jatuh ketangan pas jika trend dinegeri majoriti melayu ini berterusan seperti sekarang...manakala jika PH gagal meyakinkan pengundi melayu atau gagal menarik pas bekerjasama dgn PH dan bertembung secara 3 penjuru maka kita akan lihat yg paling berisiko ialah kerajaan selangor akan jatuh...fikir fikirkan strategis PH...PRU14 pasti tak lama lg dgn keputusan PRK ni...bersediakah kita

Arouse Mah said...

trend hatok kau....

Anonymous said...

Analisis kepala hotak..pas jgn perasan,Tunggulah pru 14 kelantan /terengganu pasti jatuh ke tangan umno jika pembangkang terus berpecah...prk kuala kangsar &sg besar,peratusan pengundi rendah bererti 15% (6,000-7,000)pengundi tak turun mengundi berbanding pru 13...

Anonymous said...

Kami penyokong dap yg menangkan amanah...harap amanah terima kasih kepada kami...kahkahkahkah...kelaku ahli dap kami yg undi amanah...kahkahkah

Anonymous said...

15% tak turun undi sama ngan 7k hahahaha kahkahkah...nampak sangat tipu eeeeeee hahahaha kahkahkah...kelaku yg tipu kahkahkah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...