JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, June 23, 2016

Maafkanlah Imam Muda Ammar ...

Status Imam Muda Ammar (gambar) yang mempersenda-sendakan terhadap usaha pihak kesihatan untuk mengawal penyakit berjangkit yg serius melalui suntikan vaksin telah mendapat reaksi ramai yang mengkritiknya

  Lantaran itu beliau baru saja 'deactive' fbnya dan memohon maaf kepada semua pembacanya diatas perilaku beliau mempersenda mereka mengenai isu vaksin.

    Ammar juga mengumumkan meletakan jawatan sebagai Imam Muda.

   Kita berharap dapat berlapang dada dan memaafkan Ammar. Beliau telah menyedari kesilapannya dan memohon maaf diatas ketelanjurannya tersebut.

    Ammar tidak perlulah sampai nak meletak jawatan Imam Muda tu, ko dah sedar dan meminta maaf. Itu adalah sifat yang mulia.

    Ada Tok 'Alim tuduh orang jual pil Kuda, kominis bagai pun sampai sekarang tak mahu minta maaf....

    Tapi ko mudah mengaku kesilapan ko itu dan telah pun minta maaf secara terbuka. Nak cari orang macam ko ni memang susah ....

   Saya sempat printscreen status terakhir Ammar tersebut :


   Berikut adalah reaksi Medical Mythbusters Malaysia ekoran dari kenyataan Imam Muda Ammar mengenai vaksin.

  Saya menyiarkannya kerana maklumat yang dinyatakan ini elok dikongsikan bersama untuk kesedaran kita mengenai vaksin yang selama ini ramai yang tidak mahu anak mereka diberikan suntikan vaksin selepas kelahiran kerana percaya bahawa ianya adalah agenda puak Yahudi, musuh Islam!

 1. Setiap status yang dimuat naik oleh tuan adalah tanggung-jawab tuan. Tuan bertanggungjawab di atas pengaruh status itu ke atas lebih 3000 pengikut tuan Di ruangan Facebook ini dan atas sebaran awam. 

 2. Status tuan yg telah dipadamkan (lihat lampiran foto) telah tersebar dgn meluas. Kami tafsirkan status berikut sebagai "mempersendakan satu kehilangan nyawa" serta "serangan momokan terhadap usaha tegar pihak kesihatan untuk memelihara negara kita dari penyakit berjangkit yg serius". 

 3. Tahukah tuan apa itu penyakit Difteria? Difteria ialah penyakit berjangkit yg serius - hasil dari jangkitan bakteria Corynebacterium Diphteriae. Kesan jangkitan ialah gangguan pernafasan hingga membawa maut dan ia lebih berpotensi untuk menjangkiti kanak-kanak dan golongan lemah seperti pesakit kanser dan Warga emas. 

 4. Untuk pengetahuan tuan, pada 1921 seramai 15,520 orang mati di Amerika Syarikat- asbabnya ialah penyakit Difteria. Pernyataan ini bukanlah pertikaian mengenai tugas Malaikat Maut. Ia adalah untuk membuktikan bahawa Difteria adalah asbab Pembunuh yg nyata! 

 5. 1993: Russia mencatat sejarah apabila merebaknya penyakit Difteria menjangkiti 12,865 orang. Ini menepati ciri wabak penyakit. Wabak harus dicegahi dan vaksin adalah satu metodologi pencegahan penyakit yg diiktiraf oleh Pakar-Pakar Perubatan. Pencegahan wabak adalah selaras dengan seruan Allah dalam surah Al- Baqarah sebahagian ayat 195 yang bermaksud "Jangan kamu campakkan diri kamu dalam kebinasaan" yang membawa erti kata lain bahawa Islam menyeru kita untuk menyelamatkan diri dari sebarang benda yang mengakibatkan bahaya atau kemusnahan. 

 6. Status tuan yg seterusnya (sila rujuk kepada lampiran foto) telah menyatakan bahawa tuan hanya bergurau dan juga ingin supaya kami hormat terhadap pilihan golongan anti-vaksin. 

 7. Ingin kami memberi peringatan kepada pihak tuan bahawa Nyawa yg diberikan oleh Allah adalah sesuatu yg berharga dan perlu dipelihara. Nyawa bukanlah satu bahan yg boleh dibuat bahan gurauan.  

8. Pilihan golongan anti-vaksin untuk tidak memvaksinasikan anak-anak mereka bukan sahaja memberi impak kepada keluarga mereka Tetapi juga membawa kesan yg serius terhadap orang ramai dengan tersebarnya penyakit berjangkit. Justeru itu, pilihan yg membahayakan komuniti harus ditentang dengan keras dan serius. Kami mohon pihak tuan membuat bacaan lanjut mengenai konsep " herd immunity" untuk lebih memahami konsep vaksinasi. 

 9. Status ini dimuat naik secara Umum memandangkan status tuan juga dibuat secara Umum. 

 10. Kami memohon semua pihak bertanyalah kepada pihak yg arif mengenai sesuatu perkara. Jangan buat andaian dan jenaka tidak bertempat. - Medical Mythbusters Malaysia -
Comments
3 Comments

3 comments :

Anonymous said...

Manusia tidak lari dari melakukan kesilapan.in future berhati hati sebelum keluarkan kenyataan.

Anonymous said...

Pak lebai pil kuda tak pernah minta maaf.. angkuh, ujub, riak dan takabbur.

Anonymous said...

tu bukan pak lebai tu pak bebal
dari puspispos dari gooolooonggaaan uuuuullllaaaarrrrrrrak

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...