JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, July 28, 2016

Celaka Umno, Celaka Pas... meh nak kabo !

  GEORGE TOWN, 28 Julai - Mahkamah Sesyen di sini melepas dan membebaskan hari ini ahli parlimen negeri DAP RSN Rayer daripada tuduhan menghasut kedua ke atas  kenyataannya "celaka Umno".

 Hakim Mahkamah Sesyen Ibrahim Osman berkata pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadap Anggota Dewan Undangan Negeri Seri Delima.

 "Walaupun pihak pendakwaan telah membuktikan bahawa dia telah berkata demikian dalam ucapan, ia telah gagal membuktikan elemen hasutan kerana Umno bukan kumpulan perkauman tetapi kumpulan politik," katanya ketika membacakan keputusannya hari ini di akhir pendakwaan kes.

 Mahkamah juga mendapati bahawa frasa "celaka Umno" tidak diterjemahkan kepada "celaka Melayu".

 Rayer telah dituduh mengucapkan "celaka, celaka, celaka Umno" pada 20 Mei 2014 semasa Dewan Undangan duduk negeri.

 Dia didakwa mengikut Seksyen 4 (1) (b) Akta Hasutan 1948 dan akan boleh dikenakan hukuman penjara sehingga lima tahun atau denda RM5,000 atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

 Ibrahim hari ini berkata beliau tidak mendapati frasa "celaka, celaka ini , celaka Umno, biadap, kurang ajar" mengandungi apa-apa kecenderungan menghasut.

 Rayer telah membuat kenyataan itu pada forum yang sesuai, di Dewan Undangan Negeri, Ibrahim berkata apabila menunjukkan bahawa ahli parlimen itu juga mengulas mengenai unsur-unsur yang dibangkitkan dalam ucapan Gabenor Pulau Pinang.

 Beliau juga berkata parti politik tidak boleh ditakrifkan sebagai mewakili bangsa.

"Mahkamah tidak dapat menerima Umno sebagai satu bangsa kerana dengan merujuk kepada sebuah parti politik sebagai satu bangsa, ia akan menimbulkan implikasi negatif kerana akan ada banyak ucapan yang lain terhadap parti-parti politik terutama semasa kempen pilihan raya," katanya.

 Hakim kemudiannya membebaskan Rayer dan mengarahkan supaya pesalah itu dilepaskan dengan serta-merta daripada pertuduhan itu.

 Ini adalah tuduhan menghasut kedua Rayer telah dilepaskan daripada dan dibebaskan berhubung dengan frasa "celaka Umno".

 Pada bulan April, beliau telah dilepaskan dan dibebaskan daripada pertuduhan di bawah Seksyen 4 (1) (b) Akta Hasutan 1948 dan satu pertuduhan pilihan mengikut Seksyen 504 Kanun Keseksaan.

 Dia didakwa mengeluarkan frasa yang sama "celaka Umno" semasa berceramah di Bukit Gelugor, Jalan Delima pada 22 Mei, 2014. Di luar mahkamah, peguam utama Rayer, Gobind Singh Deo, menggesa Peguam Negara tidak membuat rayuan terhadap keputusan itu dan meminta rayuan terhadap keputusan April juga digugurkan.

 "Peguam Negara kelmarin berkata beliau tidak faham mengapa orang mengkritik beliau dan mempersoalkannya; jadi saya menyeru beliau untuk mengkaji kes ini mengapa orang mempersoalkan peranannya," kata Gobind.

 Beliau berkata, Peguam Negara tidak perlu merayu terhadap keputusan ini kerana ia mungkin memberi kesan kepada peranan semua wakil rakyat. ~ sumber

Komen al-Husseyn :

  Hakim Mahkamah Sesyen Ibrahim Osman berkata, frasa "celaka Umno" tidak boleh diterjemahkan kepada "celaka Melayu" kerana Umno bukan kumpulan perkauman tetapi kumpulan politik.

Beliau juga berkata parti politik tidak boleh ditakrifkan sebagai mewakili bangsa.

"Mahkamah tidak dapat menerima Umno sebagai satu bangsa kerana dengan merujuk kepada sebuah parti politik sebagai satu bangsa, ia akan menimbulkan implikasi negatif kerana akan ada banyak ucapan yang lain terhadap parti-parti politik terutama semasa kempen pilihan raya," katanya.

  Harap orang Pas pun ambil iktibar akan apa yang Hakim katakan itu. Bahawa parti politik tidak boleh ditakrifkan sebagai mewakili bangsa; apatah lagi mewakili agama.

  Kalau begitu, maka jika ada yang kata Pas celaka, Pas biadap, Pas kurang ajar, Pas penipu.... itu semua tidak mengandungi apa-apa kecenderungan menghasut kerana Pas bukan boleh ditakrifkan sebagai mewakili agama Islam tetapi hanyalah satu kumpulan politik.

  Bukanlah maksud saya nak suruh orang pi maki Pas macam itu; cuma nak nyatakan disini bahawa keluar dari parti Pas, bukan bermakna keluar dari Islam, atau meninggalkan perjuangan Islam. Pas hanyalah satu jemaah politik. nak kabo tu jer!
Comments
7 Comments

7 comments :

Anonymous said...

Nak kabo jugak kalo kita kata celaka pan celaka pan celaka pan pon tak pe takdak masalah kerana pan pon bkn wakili apa apa betul tak...lepas ni kita boleh buat banner celaka pan celaka pan celaka pan dan letak tepi jln kerana ini tiada masalah sebenarnya dan tidak menghasut dan penyokong pan tak boleh marah...nak kabo tu jer!

Kahkahkahkah

Anonymous said...

jd nape nk dkaitkn dgn pas, org tua?knp mesti engko nk sebut pas tu celaka,celaka..dri sendri x sedor diri tu celaka..laknat Allah atas engkau atas memilki hati yg kotor dn penuh dendam org tua yg penuh penykit..sila tayang komen aku

Alhusseyn Alhusseyn said...

Kpd dua Anon di atas tu nampak marah sangat ka pan pasal apa? Korang nak maki pan, buat poster atau banner buatlah, dipersilakan sebab Pan yg ada di Indon tu... atau Pan Islamic malaysian party?

Saya kaitkan dgn Pas sbb org Pas pun beranggapan seperti orang umno tu...dia ingat Umno tu Melayu... Orang Pas pun gitu, dia ingat Pas tu agama... malah dia ingat DAP tu Cina malah dihukum sebagai kafir harbi.. Fikir-fikirlah dan muhasabah. Kita perbetulkan sikap dan pandangan kita. Pas hanyalah sebuah parti. Dia ada perlembagaan parti. Ketua dilantik melalui pemilihan dua tahun sekali. Keluar parti bukan keluar islam.

Anonymous said...

Sy nasihatkan anon diatas tu jgn kata celaka celaka tak baik...begitu juga kalo kita kata usin celaka usin celaka tak baik jugak walaupun jika kita kata usin celaka tu tak dikira menghasut kerana usin bkn dikira mewakili melayu tetapi boleh membuat ahli keluarga usin sedih dan kecewa.. jd tak perlu lah kita guna ayat celaka tu...

Husmad Ahmad said...

betul tu admin jangan bagi peluang pada yg tak senang dgn Amanah.

Anonymous said...

Jgn emo, ambil dedak pedigree ni, main jauh2..

Anonymous said...

Celaka umno? Celaka Paspispus? Memang celaka?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...