JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Saturday, July 16, 2016

Cubaan rampasan kuasa di Turki

Polis berkawal berhampiran ibu pejabat tentera Turki di Ankara,
Turki, July 15, 2016. © Tomay Birkin / Reuters
 Sebahagian daripada tentera cuba melakukan rampasan kuasa di Turki, Perdana Menteri negara itu Binali Yıldırım berkata, berikutan laporan jet tentera dan helikopter terbang rendah di Ankara dan Istanbul.

 "Sesetengah orang mengambil tindakan menyalahi undang-undang di luar rantaian perintah," Yildirim memberitahu rangkaian berita NTV. 

"Kerajaan yang dipilih oleh rakyat masih bertanggungjawab. Kerajaan ini hanya akan pergi apabila orang berkata demikian," katanya.

 Orang ramai  cuba  menghalang kereta kebaldi Ankara. -CNN
 Menurutnya, pasukan keselamatan Turki telah melakukan apa yang perlu dilakukan untuk menyelesaikan keadaan.

Tentera Turki telah mengeluarkan kenyataan yang mengatakan bahawa ia telah mengambil alih kuasa di negara ini daripada Presiden Recep Tayyip Erdogan.

 "Angkatan Tentera Turki telah benar-benar mengambil alih pentadbiran negara untuk mengembalikan perintah berperlembagaan, hak-hak dan kebebasan asasi manusia, kedaulatan undang-undang dan keselamatan umum yang telah rosak," kata kenyataan itu.

 Tentera mengepung pejabat parti
pemerintah AKP Erdogan di Istanbul
.
 CNN Turki kemudian melaporkan bahawa Presiden Erdogan, selamat, walaupun tentera mendakwa bahawa mereka telah mengambil alih.

 Menurut Reuters, percubaan rampasan kuasa berlaku apabila Erdogan sedang bercuti di luar negara.

 Menurut pelbagai laporan, perintah berkurung telah diisytiharkan di Turki di tengah-tengah cubaan rampasan kuasa yang sedang berlangsung.

 Agensi berita negeri, Anadolu melaporkan bahawa ketua kakitangan tentera Turki , Hulusi Akar, adalah antara mereka yang dijadikan tebusan oleh tentera pro-rampasan kuasa di Ankara.

 Tebusan sedang ditahan di ibu pejabat tentera di ibu negara. ~ sumber
Comments
1 Comments

1 comment :

Anonymous said...

Alhamdulillah cubaan rampasan kuasa diturki oleh tentera gagal...

Puak2 ikram/irc n jim pon cuba nk rampas kuasa dlm pas n mat sabu pon pi ikut sama kahkahkah...gagal jugak cubaan mereka sama2 melopong mcm tentera turki jugak kahkahkah...abg usin pon ternganga tengok geng2 depa kalah dan sampai sekarang kecewa...akhirnya mereka keluar dan tubuh parti sendiri...sepatutnya geng tentera turki ni ikut n contohi gang pan ni sepatutnya mereka tubuh negara sendiri kahkahkahkah...betul x abg usin?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...