PENANG

PENANG
TABUNG BANJIR PENANG

Friday, July 15, 2016

Lim Kit Siang tanya KPN : Apa berlaku kepada siasatan polis peringkat tinggi ke dalam Laporan PAC 1MDB

 
 Pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang melalui entri terbaru di blognya telah mendesak Ketua Polis Negara mendedahkan apa yang telah berlaku kepada siasatan polis peringkat tinggi ke dalam Laporan PAC mengenai 1MDB yang diketuai sendiri oleh Ketua Polis Negara selepas lebih tiga bulan?

 Menurut Lim, Ketua Polis Negara, Tan Sri Abu Khalid berkata Sabtu lalu bahawa pihak polis akan mengesahkan dengan Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang, sama ada Laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB kononnya dibocorkan oleh laman web pemberi maklumat Sarawak Report adalah dokumen tulen.

 Beliau berkata: "Kita juga tidak pasti jika dokumen yang mereka terbitkan  itu adalah tulen. Jadi biarlah saya berbincang dengan Ketua Audit Negara (Ambrin Buang) terlebih dahulu untuk memastikan sama ada dokumen itu adalah benar-benar laporan Ketua Audit Negara, yang telah diklasifikasikan sebagai rahsia."

 Lim mengemukakan persoalan tersebut kerana telah seminggu kenyataan Khalid itu dibuat, jangka masa yang lebih dari cukup bagi Khalid mendapat pengesahan dari Ambrin sama ada Laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB adalah laporan yang asli, terutama Sarawak Report sedang menerbitkan Laporan Ketua Audit Negara yang penuh pada keluarannya.

 Lim turut hairan mengapa Polis tidak mempunyai salinan Laporan 1MDB Ketua Audit Negara untuk membolehkan polis untuk menyiasat dengan sendiri sama ada Laporan Ketua Audit Negara 1MDB yang kononnya dibocorkan oleh Sarawak Report adalah tulen atau palsu?

Tiga bulan lalu Khalid mengumumkan penubuhan satu pasukan siasatan polis peringkat tinggi yang diketuai oleh beliau sendiri untuk meneliti laporan Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC) mengenai 1MDB.

 Sebagai Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC) prosiding itu telah terlalu bergantung kepada penemuan Laporan Ketua Audit Negara untuk membentangkan perbincangannya, kesimpulan dan cadangan, membuat Laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB merupakan sebahagian daripada Laporan PAC mengenai 1MDB, bagaimana boleh Ketua polis Negara menjelaskan kegagalan polis untuk mempunyai salinan Laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB selepas lebih daripada tiga bulan siasatan polis ke dalam Laporan PAC?

 Khalid perlu menjelaskan apa yang telah berlaku kepada siasatan polis peringkat tinggi ke dalam Laporan PAC 1MDB yang diketuai oleh KPN sendiri selepas lebih tiga bulan.

 Apakah tidak benar bahawa ia adalah mustahil bagi polis untuk mengambil apa-apa tindakan terhadap bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB Shahrol Azral Ibrahim Halmi kerana  penyelewengan 1MDB , pengubahan wang haram dan kesalahan rasuah tanpa akhirnya membebankan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sendiri sebagai Najib adalah orang tunggal yang perlu dipertanggungjawabkan atas semua keputusan dan transaksi, termasuk yang dibuat terhadap keputusan Lembaga Pengarah 1MDB?
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...