JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, July 15, 2016

Lim Kit Siang tanya KPN : Apa berlaku kepada siasatan polis peringkat tinggi ke dalam Laporan PAC 1MDB

 
 Pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang melalui entri terbaru di blognya telah mendesak Ketua Polis Negara mendedahkan apa yang telah berlaku kepada siasatan polis peringkat tinggi ke dalam Laporan PAC mengenai 1MDB yang diketuai sendiri oleh Ketua Polis Negara selepas lebih tiga bulan?

 Menurut Lim, Ketua Polis Negara, Tan Sri Abu Khalid berkata Sabtu lalu bahawa pihak polis akan mengesahkan dengan Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang, sama ada Laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB kononnya dibocorkan oleh laman web pemberi maklumat Sarawak Report adalah dokumen tulen.

 Beliau berkata: "Kita juga tidak pasti jika dokumen yang mereka terbitkan  itu adalah tulen. Jadi biarlah saya berbincang dengan Ketua Audit Negara (Ambrin Buang) terlebih dahulu untuk memastikan sama ada dokumen itu adalah benar-benar laporan Ketua Audit Negara, yang telah diklasifikasikan sebagai rahsia."

 Lim mengemukakan persoalan tersebut kerana telah seminggu kenyataan Khalid itu dibuat, jangka masa yang lebih dari cukup bagi Khalid mendapat pengesahan dari Ambrin sama ada Laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB adalah laporan yang asli, terutama Sarawak Report sedang menerbitkan Laporan Ketua Audit Negara yang penuh pada keluarannya.

 Lim turut hairan mengapa Polis tidak mempunyai salinan Laporan 1MDB Ketua Audit Negara untuk membolehkan polis untuk menyiasat dengan sendiri sama ada Laporan Ketua Audit Negara 1MDB yang kononnya dibocorkan oleh Sarawak Report adalah tulen atau palsu?

Tiga bulan lalu Khalid mengumumkan penubuhan satu pasukan siasatan polis peringkat tinggi yang diketuai oleh beliau sendiri untuk meneliti laporan Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC) mengenai 1MDB.

 Sebagai Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC) prosiding itu telah terlalu bergantung kepada penemuan Laporan Ketua Audit Negara untuk membentangkan perbincangannya, kesimpulan dan cadangan, membuat Laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB merupakan sebahagian daripada Laporan PAC mengenai 1MDB, bagaimana boleh Ketua polis Negara menjelaskan kegagalan polis untuk mempunyai salinan Laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB selepas lebih daripada tiga bulan siasatan polis ke dalam Laporan PAC?

 Khalid perlu menjelaskan apa yang telah berlaku kepada siasatan polis peringkat tinggi ke dalam Laporan PAC 1MDB yang diketuai oleh KPN sendiri selepas lebih tiga bulan.

 Apakah tidak benar bahawa ia adalah mustahil bagi polis untuk mengambil apa-apa tindakan terhadap bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB Shahrol Azral Ibrahim Halmi kerana  penyelewengan 1MDB , pengubahan wang haram dan kesalahan rasuah tanpa akhirnya membebankan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sendiri sebagai Najib adalah orang tunggal yang perlu dipertanggungjawabkan atas semua keputusan dan transaksi, termasuk yang dibuat terhadap keputusan Lembaga Pengarah 1MDB?
Comments
2 Comments

2 comments :

Anonymous said...

Hew Kuan Yau yang sering digelar sebagai ‘Superman’ hari ini mengumumkan keluar daripada partinya, DAP.
Dia membuat keputusan drastik itu susulan kenyataannya menyokong Beijing menuntut Laut China Selatan telah dikecam pelbagai pihak.
“Untuk ‘gambaran besar’ DAP, saya umumkan keluar parti,”katanya dalam Facebook hari ini.Katanya, musuh politik DAP telah menjadikannya sebagai alasan untuk menyerang parti itu, sambil menambah bahawa kenyataannya telah diputarbelitkan.
Hew yang juga Pengerusi DAP Teluk Intan berkata, dia tidak mempunyai kepentingan dalam politik malah enggan menjadi calon dalam pilihan raya umum (PRU) lepas dan pilihan raya kecil (PRK) Teluk Intan.
Tambah Hew, keputusan untuk keluar daripada DAP adakah pilihannya sendiri.
Pada PRK Teluk Intan tahun lalu, nama Hew disebut-sebut sebagai salah seorang calon yang sepatutnya bertanding di Parlimen itu.
Dilaporkan semasa DAP mahu menentukan siapakah calon PRK Teluk Intan sekurang-kurangnya terdapat dua calon yang mewakili puak berbeza iaitu Hew dan Chong Zhe Min, Setiausaha Politik kepada Pengerusi DAP Perak, Nga Kor Ming.
Hew dikatakan tidak pro-Nga dan disisihkan dari arena politik DAP Perak.
Sebagai jalan tengah untuk mengatasi perbalahan puak itu, DAP memilih Setiausaha Politik kepada Lim Kit Siang, Dyana Sofea Mohd Daud sebagai calon DAP PRK Teluk Intan
Akibatnya, Dyana Sofea tewas kepada calon BN, Datuk Mah Siew Keong pada PRK itu.
Hew juga pernah mengkritik Kit Siang dalam satu buku yang dilancarkan pada tahun 2007 dedah Xu Guo Wei, dari Nanyang Siang Pau.
“Lim Kit Siang adalah DAP dan DAP adalah Lim Kit Siang”, kata Hew dalam bukunya itu dengan menggambarkan kekuasaan Kit Siang yang terlalu dominan dalam parti itu.
Hew juga turut membandingkan dua jawatan yang pernah dipegang Kit Siang iaitu Setiausaha Agung DAP yang dipegang selama 30 tahun (1969-1999) dengan Pengerusi DAP selama 5 tahun (1999-2004)
“Seseorang telah bertanya berkenaan DAP, yang mana lebih berkuasa, Pengerusi DAP atau Setiausaha Agung DAP ? Jawapannya tidak pada kedua-dua jawatan itu. Ia bergantung kepada di mana kedudukan jawatan Lim Kit Siang, maka jawatan itu yang akan menjadi paling berkuasa,” kata Hew secara berjenaka.

Anonymous said...

Rahsia Kit Siang kekal berkuasa dalam DAP turut didedahkan iaitu dengan mempraktikkan polisi pecah dan perintah dalam parti itu.
“Kit Siang tidak akan membenarkan sebarang langkah yang mahu mencabarnya. Dia memilih antara ‘mempertahankan’ dan ‘penghapusan’ .. dalam menangani persaingan puak -puak dan mengamalkan budaya berpihak kepada satu puak .. sebagai cara untuk mengawal puak yang lain.
“Ini akan mengakibatkan layanan dibuat secara tidak adil berkaitan dengan ganjaran dan hukuman.
“(Sebab itu), sesiapa yang komited dengan pembaharuan demokrasi, kebiasaannya akan memilih jalan untuk meninggalkan parti, jika mereka tidak boleh akur dengan sikap keras kepala Kit Siang dan amalan berpuak-puak dalam parti,” ulas wartawan Nanyang Siang Pau yang berdasarkan kenyataan Hew daripada bukunya itu.
Menurut rekod, Hew merupakan Setiausaha DAPSY Kebangsaan, ketika pemuda sosialis DAP itu diketuai Teng Chang Khim.
Ketika itu, Nga juga merupakan salah seorang anggota DAPSY, tetapi tidak sealiran dengan Chang Khim.
Chang Khim yang merupakan ADUN DAP Sungai Pinang merupakan pengkritik paling lantang terhadap kepimpinan Kit Siang sejak dari tahun 2001.
Pada Julai 2001, Chang Khim yang ketika itu memegang jawatan sebagai Ketua DAPSY Kebangsaan telah menasihatkan Kit Siang mengundurkan diri daripada barisan kepimpinan DAP menjelang pemilihan pusat parti itu pada 18 Ogos tahun itu.
Chang Khim berkata, Kit Siang perlu berbuat demikian bagi memberi peluang kepada DAP diterajui oleh generasi pemimpin baharu.
Menurutnya, Kit Siang sepatutnya berundur kerana sudah memegang jawatan tertinggi parti itu sejak 32 tahun lalu termasuk memegang jawatan setiausaha agung dan pengerusi sejak 1969.
Kit Siang sebelum ini pernah menyatakan hasrat melepaskan jawatan setiausaha agung sebanyak enam kali sejak 1980 iaitu selepas kekalahan DAP dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Pengkalan Kota, Pulau Pinang.
Dua tahun kemudian, beliau sekali lagi berbuat demikian apabila beberapa pemimpin parti itu mengambil keputusan keluar parti.
Kit Siang juga menyatakan hasrat yang sama pada tahun 1986, 1990 dan 1995 setelah gagal menawan Pulau Pinang yang digerakkan melalui tiga siri projek `Tanjung.’

Hehehe...kikikikikik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...