PENANG

PENANG
TABUNG BANJIR PENANG

Monday, July 25, 2016

Najib Pariah Antarabangsa, kata John Malot, bekas duta US ke Malaysia

John Malott, dalam ulasannya telah menyenaraikan langkah-langkah seterusnya yang akan diambil oleh DoJ AS. Adalah doktrin dasar luar bahawa Amerika Syarikat tidak akan mendakwa seorang pemimpin yang sedang berkuasa, kecuali bagi jenayah yang amat serius terhadap kemanusiaan seperti pembunuhan beramai-ramai. Saya dapati menarik terutamanya pendapatnya mengenai Rosmah yang tidak dapat membeli-belah lagi untuk barangan mewah kerana syarikat-syarikat berjenama tidak mahu terlibat dalam pengubahan wang haram.

  Apa yang John Malott tulis akan menjadikan mereka yang berkuasa tidak dapat nyenyak tidur malam. Komen beliau tidak boleh dipandang ringan kerana dia adalah bekas Duta Besar Amerika Syarikat ke Malaysia.

  KOMEN 

  Sesetengah orang terkejut apabila saya berkata bahawa rampasan kerajaan Amerika Syarikat dalam aset - kondominium, rumah-rumah besar, hotel, dan kerja seni - semua yang telah dibeli dengan wang yang dicuri daripada 1MDB dan rakyat Malaysia - adalah hanya permulaan.

 Memang benar. Ada banyak lagi yang akan datang.

  Akan ada dakwaan jenayah , kemungkinan besar termasuk Riza Aziz dan Jho Low, yang kedua-duanya adalah sangat berkait rapat dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. 

  Akan ada di nyatakan dalam suatu pendakwaan jenayah masa depan yang "unindicted bersama-konspirator," yang kini dikenali sebagai ‘Malaysian Official 1’. Apabila dia tidak lagi ada di pejabat, dia akan didakwa di Amerika Syarikat.

  Berikut adalah beberapa kemungkinan tentang apa yang berlaku seterusnya di sebelah AS. Kerajaan AS telah merampas aset-aset ini, atau meminta kerajaan lain, seperti Switzerland dan UK, untuk membinasakan mereka.

  Jadi sekarang anak tiri Najib, Riza dan penasihat rapat beliau Jho Low tidak boleh menjual apa-apa atau cuba untuk mendapatkan wang mereka daripada Amerika Syarikat atau negara-negara lain. Mereka telah disekat.

  Di bawah undang-undang AS, langkah seterusnya adalah untuk Aziz, Jho Low, dan lain-lain untuk mencuba dan membuktikan di mahkamah bahawa aset yang dirampas daripada mereka benar-benar telah dibeli dengan wang mereka sendiri - dan bukan dari dana dicuri dari 1MDB.

  Sudah tentu, mereka tidak dapat membuktikannya. Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) dan Jabatan Keadilan (DoJ) pemfailan adalah teliti, menyeluruh, dan benar-benar profesional. Bukti-bukti yang semua ada. Ia juga termasuk transkrip panggilan telefon wiretapped daripada Jho Low panik bercakap dengan bank beliau.

  Terima kasih kepada FBI dan DoJ, ia begitu jelas. Kita tahu dari mana wang itu datang. Ia telah dicuri daripada rakyat Malaysia, melalui 1MDB.

Wang anda, bukan milik kita.

  Seperti Amerika Syarikat Peguam Negara Loretta Lynch dan yang lain berkata banyak kali, wang itu dicuri daripada rakyat Malaysia. Aset milik mereka.

  Jadi, kerajaan AS akan memegang semua aset yang disita - hartanah, lukisan, hak untuk 'Wolf of Wall Street', dan lain-lain - sebagai amanah bagi pihak rakyat Malaysia, yang dari mana wang itu dicuri.

  Aset itu tidak akan menjadi hak kepunyaan kerajaan Amerika Syarikat.

  (Bagaimana ironis bahawa Peguam Negara Amerika Syarikat seolah-olah mengambil berat lebih lanjut mengenai kecurian ini daripada Peguam Negara Malaysia ini ...)

  Dalam pada itu, kerajaan AS akan menyewakan kondo Aziz di New York dan rumah Beverly Hills beliau. Ia akan mengambil alih pengurusan hotel-hotel di New York dan Beverly Hills yang telah dibeli oleh Jho Low dengan wang yang dicuri.

  Kerajaan AS akan mengumpul keuntungan daripada semua jualan masa depan DVD dan hak TV 'The Wolf of Wall Street'. The Monet dan Van Gogh lukisan akan dipamerkan di suatu tempat, supaya semua orang boleh menikmati. Dan sebagainya. 

 Dan semua keuntungan yang diperoleh akan diamanahkan kepada kerajaan Amerika Syarikat bagi pihak rakyat Malaysia. Ia adalah wang anda, bukan milik kita.

  Bagaimana pula dengan anak Rosmah, Riza?

  Riza tidak lama lagi akan kehilangan tempat tinggal. Kerajaan AS telah merampas rumah beliau.

  Dalam usaha untuk menyelamatkan dirinya dan filem ia punyai dalam pengeluaran (termasuk filem baru mengenai George Washington, yang dibintangi oleh Leonardo DiCaprio), saya meramalkan bahawa Red Granite akan menyingkirkan Aziz.

  Jadi Aziz akan menganggur juga.

  Apabila kerajaan AS memfail tuduhan jenayah terhadap Aziz (dan saya pasti mereka akan), mereka akan meminta mahkamah untuk merampas pasport supaya dia tidak boleh meninggalkan Amerika Syarikat.

  Kedutaan Besar Malaysia di Washington boleh cuba untuk menipu kerajaan AS dan mengeluarkan pasport baru kepada Aziz, dengan nombor baru, supaya dia boleh meninggalkan negara ini. Pada ketika itu, kita akan melihat bagaimana cekap kerajaan AS menangani hal ini.

  Jika kerajaan Malaysia meminta aset yang disita dipindahkan kembali kepada mereka, kerajaan AS akan berbuat demikian.

  Tetapi apakah Najib akan berbuat demikian? Tidak. Jika Najib meminta wang kembali, ia bermakna bahawa dia mengakui bahawa wang itu dicuri daripada dana pembangunan yang diketuainya, bahawa wang yang dicuri pergi ke anak tiri dan beliau beliau "penasihat" Jho Low, dan bahawa dia telah berbohong tentang ini kepada rakyat Malaysia sejak sekian lama.

  Jadi, sudah tentu dia tidak akan berbuat demikian.

  Meminta kembali wang itu perlu menunggu bagi seorang perdana menteri akan datang.

  Dan mengapa Najib mahu meminta "untuk kembalikan wang," apabila dia dan keluarganya dan kroni sudah menerimanyanya - atau telah menghabiskannya? 

  Pariah antarabangsa.

  Dari sudut pandangan antarabangsa, ini adalah penamat bagi Najib. Beliau adalah seorang pariah antarabangsa. Dunia kini menganggap dirinya seorang penjahat. Beliau adalah penipu. Dunia tidak akan mahu apa-apa kaitan dengan dia lagi. Dia tidak akan dialu-alukan di mana-mana sahaja. Apabila dia bercakap kepada Perhimpunan Agung Bangsa-Bangsa Bersatu nanti, akan ada hanya 30 atau lebih orang di dalam bilik, kebanyakannya rakyat Malaysia. Pemimpin lain akan malu untuk dilihat dengan dia, untuk bersalaman dengan beliau, untuk diambil gambar dengannya.

  Bagi Rosmah, kemudahan kredit beliau di Hermes dan Tiffany dan di tempat lain kini terputus. Kedai-kedai mewah kini tahu wang itu bukan miliknya. Ia telah dicuri dari rakyat Malaysia. Mereka tidak mahu bersubahat dalam pengubahan wang haram antarabangsa. Mereka mempunyai reputasi mereka sendiri untuk dilindungi.

  Itulah bagaimana dunia akan bertindak balas. Tetapi bagaimana rakyat Malaysia akan bertindak balas? Adakah Najib akan terlepas di Malaysia?

  Sesungguhnya saya bimbang bahawa jawapannya adalah ya. Jika ya, ia bermakna bahawa Malaysia kini berada dalam Mugabe-Land.

  Ketua Polis Negara (KPN) berkata bahawa kerajaan AS tidak pernah meminta kerjasama daripada kerajaan Malaysia dalam siasatan mereka. Namun kedua-dua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan FBI telah berkata bahawa mereka bekerjasama dengan satu sama lain dalam penyiasatan ini. Ketua Polis Negara mengetahui kebenaran ini, jadi mengapa dia mengatakan sebaliknya? Mengapa dia berbohong?

  Peguam Negara Malaysia mengatakan bahawa ini adalah semua spekulasi dan sindiran, dan bahawa tidak ada bukti tuduhan kerajaan AS. Namun kerajaan Amerika Syarikat telah mengeluarkan sangat teliti, profesional, dan terperinci 136-halaman memfailkan bukti dengan mahkamah. Ia adalah di sana untuk Peguam Negara ...

  Mengapa dia berbohong?

  Selagi Ketua Polis Negara dan Peguam Negara Malaysia terus menafikan kebenaran dalam menghadapi fakta-fakta yang sangat nyata, kami tahu kemana arahnya nanti.

  Ironinya adalah, iaitu kerajaan Amerika Syarikat - FBI dan Peguam Negara US - yang melakukan kerja yang Ketua Polis Negara dan Peguam Negara Malaysia harus lakukan.

  Seperti AG Lynch Amerika Syarikat berkata, ini adalah wang rakyat Malaysia. Ia bukan hak kepunyaan Amerika.

  Kami mahu memberikan kembali kepada anda.

 John Malott adalah bekas duta Amerika Syarikat ke Malaysia.~ sumber
Comments
11 Comments

11 comments :

Anonymous said...

Kesian kat pan...selalu diperkecil dan dihina rakan pakatan...terbaru azmin kata saari nk jd pengemis jawatan exco ke kahkahkahkah...nmpk mcm saari n pan ni pelahap jawatan kot hahahaha ....kesian kesian ko labu...sedih tgok muka saari lepas kena tibai sama azmin...muka kecewa kahkahkahkah...parti picisan pan mcm tu lah nasib dia selalu diperbodohkan kwn dan lwn kahkahkah...

Anonymous said...

yang aku nampak, parti ulamak burit x kemana kalau ada pemimpin bodo, yg selalu buat statement bodo. dapat jawatan sibuk nak tambah bini, sunnah katanya..

Anonymous said...

Kesian kat pas atau paschai. Akan hilang kerusi di pp. Kelantan bakal ghuyub kata stopa mohd. Awang adek akan kembali kuatkan umno kelantan. Azmin biasa le. Ada dio sebut pasal anwar ibrahim? Takder dah. Hadi n harun diam terkedu. Mulut dah penoh dedak. Hahaha

Anonymous said...

Dunia sedang membincangkan isu besar, ini lah mentaliti walaun.Masih membayangkan kegusaran peningkatan pangaruh Amanah.

Anonymous said...

Saloh masuk saluran mu nih..telang pil kude ker..

Husmad Ahmad said...

apa bodohnya 10.50 ni orang yg cakap hal 1mdb dia cakap pan shaari sungib

Arouse Mah said...

hang ni gila ka.....tajuk lain hang cakap lain..

"Nukilan - Aku Prihatin" said...

Hoi bodoh piak betui hang nie. Topik diatas dgn komen kau lari tajuk weh.

Anonymous said...

Yalah..puak2 alamak kenyang makan dedak wang skandal rasuah dan prniouan rakyat malaysia...puak2 alamak pandai berlakon pakai serban dan jubah labuh utk.sama2 tipu rakyat malaysia..pas pis pus..parti pusat tersembul.

Anonymous said...

Yalah..puak2 alamak kenyang makan dedak wang skandal rasuah dan prniouan rakyat malaysia...puak2 alamak pandai berlakon pakai serban dan jubah labuh utk.sama2 tipu rakyat malaysia..pas pis pus..parti pusat tersembul.

Anonymous said...

Ramainya gurkha marahhhh kahkahkahkah...misi menaikkan tekanan darah berjaya kahkahkah...hudhud xnk komen ke kahkahkah...kesian dkt pan...pengemis jwtn exco kata azmin kahkahkah...nasib baik azmin tak kata pencacai angkat tong taik exco kahkahkahkah...marah lg marah lg kahkahkah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...