JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Sunday, July 17, 2016

Tentera Turki menyangka rampasan kuasa tentera adalah 'latihan'


  Tentera yang ditahan dalam satu cubaan rampasan kuasa yang gagal di Turki memberitahu penyiasat bahawa mereka menyangka bahawa mereka telah mengambil bahagian dalam latihan ketenteraan.

 Sekumpulan 678 tentera dan 10 pegawai yang diketuai oleh kolonel, telah ditahan oleh pihak berkuasa di Lapangan Terbang Antarabangsa Ataturk dalam sekelip mata.

  Semasa soal siasat, beberapa tentera mendakwa, pada mulanya, mereka tidak tahu bahawa mereka telah mengambil bahagian dalam usaha untuk menggulingkan kerajaan, berfikir bahawa ia hanya satu latihan ketenteraan.

 "Hanya apabila manusia mula memanjat ke atas kereta-kereta kebal, kita memahami segala-galanya," kata tentera, menurut akhbar Hurriyet.

  Perdana Menteri Turki Binali Yildirim telah melaporkan bahawa 2,839 tentera dan pegawai terbabit dalam cubaan rampasan kuasa semalam telah ditangkap. 

  Sekurang-kurangnya 265 orang terbunuh, termasuk 104 peserta pro-rampasan kuasa, manakala 1,440 orang cedera dalam tindakan ketenteraan di ibu negara Turki, Ankara, dan bandar terbesar di negara ini, Istanbul. 

 Sekumpulan tentera Turki cuba untuk menggulingkan kerajaan Presiden Recep Tayyip Erdogan pada malam Jumaat lalu, menggunakan kereta kebal dan helikopter tempur.

 Konspirasi itu gagal, sebagai penganjur rampasan kuasa tidak dapat meraih sokongan meluas daripada pihak tentera atau penduduk dan tidak berjaya untuk menangkap mana-mana pegawai-pegawai berpangkat tinggi.  ~ sumber
Comments
2 Comments

2 comments :

Anonymous said...

Nak berbohong le tu! Tak kan le tak tau latihan ke bukan. Kalau latihan tk kan ada arahan tembak org awam pakai peluru hidup!!

Tak kan tak nampak heli tembak org awam guna mesin gun? Tak kan latih di tempat awam magazine peluru taruk peluru hidup!!

Alasan karut le tu...!!!

Anonymous said...

Dr hatta dan dr dzul yg pakar buat latihan kahkahkah...nk rampas kuasa tp kena tendang sama mcm tentera turki gak kahkahkah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...