JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, August 01, 2016

Mengapa Pas tidak wajar kekal dalam kerajaan Selangor

Pakatan Harapan diwujudkan bagi menggantikan Pakatan Rakyat yang sudah berkubur.
   Persoalan kedudukan Pas dalam kerajaan Negeri Selangor dewasa ini terus menjadi bahan perbincangan. Dalam menjelaskan keberadaan Pas dalam kerajaan Selangor walaupun Pas merupakan sebuah ‘rogue party’ atau parti yang bagaikan lawan terhadap Pakatan Harapan, bermacam-macam alasan dan hujah dikemukakan.

 Ada beberapa hujah yang benar tetapi tidak tepat.

 Dulu Pas ada, Amanah tidak ada

 Antara hujah yang dikemukakan adalah “dulu Pas ada dan Amanah tidak ada”. Kata-kata ini ditonjolkan media walaupun mungkin yang menyebutnya memberi penjelasan yang lebih lengkap.

 Hakikatnya dulu pun Amanah sudah ada tetapi kami berada di dalam Pas. Kami adalah serpihan dari Pas, iaitu serpihan yang terdiri dari golongan pemimpin dan ahli yang menyokong secara bersungguh-sungguh Pakatan Rakyat.

 Mungkin ada yang lupa betapa meruncingnya perbalahan antara Pas dan Pakatan Rakyat sebelum ini. Perbalahan ini telah menyaksikan peristiwa seperti:

 1. Pertandingan antara Pas dan PKR sehingga berlakunya tiga penjuru di Kota Damansara dan beberapa kerusi lain. 

 2. Tuduhan tanpa bukti mahupun saksi bahawa ada calon PKR menjual pil kuda. 

 3. Usul kaji kembali kerjasama dengan Keadilan, dan 

 4. Berbagai-bagai lagi tindakan khianat Pas.

 Kemuncak perbalahan ini adalah krisis Menteri Besar (MB) Selangor di mana Pas dengan sokongan Umno telah mempertahankan Tan Sri Khalid Ibrahim (TSKI) sebagai MB, sedangkan PKR dan DAP telah menolaknya. Sebelum itu tersebar luas mesej whatsapp Pengarah Pusat Penyelidikan Pas, Dr. Zuhdi Marzuki dengan sikap khianat yang disyorkannya untuk Pas.

  Ini telah akhirnya menghasilkan suasana muktamar Tahunan Pas tahun 2014 di mana golongan yang menolak TSKI dan memilih untuk bersama PKR dan DAP menyokong Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail telah digelar ‘barua dan boneka’ oleh Presiden Pas. Yang dimaksudkannya dengan kalimah ‘barua dan boneka’ itu adalah barua dan boneka PKR dan DAP. Ini adalah kerana mereka tidak mengikut arahannya untuk bersama mempertahankan TSKI sebagai MB dengan sokongan Umno/BN!

 Perbalahan ini menyebabkan kami terpaksa keluar dari Pas untuk membentuk Amanah setelah dilihat pendekatan khianat dan berbalah ingin terus dilaksanakan Pas selepas muktamar 2015.

 Kami berani mengatakan bahawa dengan adanya kami di dalam Pas maka Pakatan Rakyat telah muncul sebagai gabungan kerjasama parti pembangkang yang kukuh sehingga meningkatkan prestasinya dalam pilihan raya 2013 khususnya di Selangor. Oleh itu amat tidak tepat untuk mengatakan kami ‘tiada’ pada ketika itu.

 Kalau kami ‘tiada’ pada ketika itu, mungkin keadaan Kota Damansara adalah keadaan di seluruh negara pada 2013 dan bukan sekadar di beberapa kerusi.

 Kalau kami ‘tiada’ pada ketika itu mungkin kerajaan Selangor dan Perak pada 2008 adalah kerajaan gabungan Pas dan Umno/BN.

 Kalau kami ‘tiada’ pada ketika itu, mungkin TSKI terus kekal sebagai MB hingga hari ini dan kerajaan Selangor sekarang ini adalah kerajaan Pas dan Umno/BN.

 Oleh kerana kami ada pada masa itulah maka apa yang ada sekarang dapat dikawal dan dipertahankan. Maka jangan diketepikan hakikat kehadiran kami dan peranan yang telah kami mainkan.

 Sikap Pas seperti yang disaksikan hari ini adalah sikap tanpa adanya kami. Sekiranya itulah sikap Pas sejak dahulu, sudah pasti Pakatan Rakyat tidak mungkin dapat wujud di alam nyata. Dan sikap Amanah hari ini adalah sikap yang telah memungkinkan wujudnya Pakatan Rakyat. 

 Oleh itu, harap maklum ya, kami telah ada sejak dahulu.

 Mandat diberi kepada Pas, PKR dan DAP membentuk kerajaan Selangor.

 Ini juga satu kenyataan yang benar tetapi tidak tepat.

 Sebenarnya mandat diberi kepada Pakatan Rakyat pada 2013 dan bukan kepada parti-parti secara individu. Mesti diingat bahawa pada 2013 kita telah menghadapi pilihan raya sebagai Pakatan Rakyat walaupun bertanding atas logo masing-masing atas sebab-sebab teknikal.

 Manifesto yang ditawarkan adalah manifesto Pakatan Rakyat dan rakyat Selangor memberi mandat kepada Pakatan Rakyat untuk memerintah. Dalam erti-kata lain, rakyat ingin ketiga-tiga parti ia itu Pas, DAP dan PKR berkerjasama memerintah negeri Selangor secara bersama berdasarkan manifesto tersebut.

 Malangnya Pas khususnya tidak memahami maksud mandat tersebut dan sentiasa mendakwa Pas menang atas kekuatan Pas sendiri sehingga berterusan menempelak rakannya dalam Pakatan Rakyat.

 Pada awalnya yang menjadi sasaran Pas adalah PKR dan kemudiannya DAP. Akhirnya Pakatan Rakyat telah terkubur dan walaupun ianya dihidupkan di Selangor, hakikatnya ia hidup dalam keadaan bergantung kepada ehsan dari presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang. Semangat kerjasama sebenarnya tidak lagi dijiwai dan dihayati.

 Dalam usaha untuk menghidupkan kembali kerjasama seperti mana yang diinginkan rakyat Selangor, maka ditubuhkan Pakatan Harapan (PH). Pakatan Harapan lebih menyerupai Pakatan Rakyat dahulu berbanding hubungan Pas, PKR dan DAP yang wujud di Selangor dewasa ini. Dalam erti-kata lain PH ditubuhkan untuk memenuhi mandat yang diberi rakyat Selangor kepada Pakatan Rakyat setelah Pas khianat. Ini adalah kerana kerjasama antara tiga parti yang diinginkan rakyat Selangor tidak mampu dilaksanakan lagi oleh gabungan Pas, Keadilan dan DAP. Ia hanya mampu dilaksanakan oleh Amanah, Keadilan dan DAP.

 Kesimpulan Saya tidak nafikan kebenaran apa yang dikatakan semua pihak dalam soal ini.

 Hanya ianya tidak setepat mana yang sepatutnya kerana keadaan sudah berubah. Hubungan antara Pas, Keadilan dan DAP tidak seperti dahulu. Hanya yang berada dalam perigi buta sahaja yang tidak menyedari hakikat ini dan ingin berpura-pura menipu diri bahawa ianya tetap sama.

 Bagi yang menyatakan Pakatan Rakyat masih wujud, sila panggil mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Rakyat. Sila keluarkan kenyataan atas nama ketiga-tiga Presiden dan buktikan kewujudannya. Kalau tidak boleh maka terimalah hakikat, ianya sudah tiada.

 Move on!

 Kita tidak perlu berpaut kepada dahan yang rapuh. Bina kekuatan atas apa yang ada.

Komen al-Husseyn :

  Kenyataan Khalid Samad diatas ini amat jelas mendedahkan wajah Pas yang sebenarnya kepada kita semua.

   Wajah Pas hari ini amat jauh berbeza sewaktu era almarhum TGNA. Sewaktu almarhum masih hidup, almarhumlah yang menjadi penghalang besar kepada cita-cita UG Hadi Awang dan Harun Din.

   Ulama-ulama perigi buta ini tidak berani berkonfrantasi berterang-terangan dengan almarhum kerana pengaruh almarhum sangat besar kepada penyokong-penyokong Pas. Almarhum merupakan tulang belakang kepada kumpulan progresif dan amat menyanjungi pemimpin-pemimin muda Pas seperti Husam Musa dan Mat Sabu.

    Almarhum TGNA pernah menyifatkan "Husam ini Allah buat bukan untuk Kelantan sahaja tetapi untuk rakyat Malaysia, dia budak yang cerdik, pengalaman banyak dan pemikiran jauh ke depan.

    "“Rakyat Kelantan banyak menerima buah fikiran yang baik dari Husam seperti ambil balik tanah Felcra yang banyak, wujudkan sistem kifalah yang memberi banyak manfaat kepada rakyat dan orang kurang upaya (OKU),” katanya pada sidang akhbar di pejabatnya di sini hari ini. Baca lagi di sini.

   Begitu juga sanjungan tinggi almarhum terhadap Mat Sabu ketika baru memenangi Timbalan Presiden Pas. Lihat VDO di sini

   Pemuda dan Ulama perigi buta telah berkonspirasi sejak lama lagi untuk menyingkirkan mereka dan rakan-rakannya . Setelah berjaya menyingkirkan mereka semua, maka wajah UG semakin nampak jelas.

    Seruan Khalid supaya Pakatan Harapan tidak perlu berpaut kepada dahan yang rapuh; tetapi bina kekuatan atas apa yang ada perlu direalisasikan oleh rakan-rakan dalam PH.

  Kalau Khalid Ibrahim dahulunya begitu berani bertindak memecat serta merta kesemua 6 Exco dari DAP dan PKR. Tetapi kenapa Azmin Ali masih teragak-agak untuk bertindak keatas 3 exco Pas yang ada kini?

  Oh! Ada orang bertanya : Azmin Ali tu abang atau kakak Azwan Ali? 
Comments
3 Comments

3 comments :

Timnajib Jomfikir said...

Azmin Ali pelembut orang nya.
Kalau PRU 14 Selangor diperintah oleh PH lagi...janganlah ambil Azmin Ali jadi MB .

Anonymous said...

Usin...kenapa tgna tak letak nama husam jd mb kelantan?kahkahkahkahkahkah...usin wahai usin...khalid dok bising bgtau kenapa pas tak perlu ada dlm gov slangor kahkahkah...takut ilang kerusi mp shah alam ke kahkahkah...xnk pas bertanding kerusi shah alam ke khalid?bgtau la terus terang jgn malu khalid kahkahkahkah...khalid tak nak ulas ke hal azmin kata jgn bg pan bertanding di penang kerana pan ni parti kecik dan masih bnyk perlu blajar tarik sokongan kahkahkah...menangis abg mat siap ungkit lg kata dulu diorang pan ni la yg pertahan apa saja keputusan pkr dan dap kahkahkah mcm mengaku jd barua je abg mat kahkahkah...kesian abg mat jahat sungguh azmin seksa perasaan abg mat smpai tak jd prn penang kahkahkahkah...jd nasihat buat khalid sr sy pemerhati politik bodoh pan adalah lebih baik khalid dan pan ni ukur baju dibadan sendiri...kalo parti cap ayam kecik takde penyokong akar umbi tu buat la cara parti cap ayam smpai rakan sendiri pon tak pandang kahkahkah...jgn ckp besar nk suruh pas keluar dari gov slangor sebab bg diorang pas lebih bernilai dari pan kahkahkah...ko tanya la azmin tu wahai khalid kahkahkahkah...stop la jd pengemis jawatan wahai khalid...kesian gua tgok...lu memalukan diri lu sendiri wahai khalid...usin stop la post artikel yg tak mencabar mcm ni senang2 je gua tibai...kahkahkahkah...bg yg lebih mencabar skit usin kahkahkah...mati aku kena maki ngan puak pan nanti...hudhudhud dah lama tak maki dan komen yg tah apa2 kt aku kahkahka...hudhudhud dohdohdohdoh kahkahkah

Anonymous said...

Azmin akan dikalahkan di kws dun bkt antarabangsa,MP dan tak berpeluang lagi jadi wakil rakyat di selangor.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...