GOPENG

GOPENG
JOM HAPUSKAN KLEPTOKRASI

Sunday, September 18, 2016

Adios Amigo, Selamat tinggal, Teman

Sebuah lagu yang mengandungi lirik yang sangat indah dan popular pada zamannya oleh penyanyi lejend Jim Reeves. 

Tidak mungkin mendiang Jim reeves dalam lagu ini menggunakan perkataan yang biadap dan kurang ajar terhadap seorang rakannya yang terpaksa ditinggalkan pergi semata-mata sifat mulianya yang mengalah kerana tidak mahu bermusuhan dengannya hanya kerana berkongsi cinta dengan gadis yang sama...

Dia merelakan sahabatnya bergembira dan bahagia dengan pasangan yang sama dia cintai.... Dia rela bepergian jauh .. berkorban  demi cinta.. dia hanya minta dikenang dengan menamakan anak lelaki yang dilahirkan nanti dengan menamakan dengan namanya...

Dia mendoakan kebahagian untuk pasangan tersebut dengan ucapan :

  Adios Amigo ( Goodbye my friend)

Adios Amigo
Selamat tinggal, Teman
Adios my friend
Selamat tinggal, Sahabat
The road we have traveled
Jalan yang kita jelajahi
Has come to an end
Telah sampai di ujungnya
When two love the same love
Saat dua orang cinta gadis yang sama
One love has to lose
Salah satu cinta harus mengalah
And it's you who she longs for
Dan dirimu yang dia idamkan
It's you she will choose
Dirimu yang akan dia pilih
Adios compadre
Selamat tinggal, Kawan
What must be must be
Apa yang harus terjadi, terjadilah
Remember to name one muchacho for me
Ingatlah tuk menamai satu anak lelakimu demi aku
I ride to the Rio
Aku pergi ke Rio
where my life I will spend
Di mana kan kuhabiskan sisa hidupku
Adios amigo
Selamat tinggal, Teman
Adios my friend
Selamat tinggal, Sahabat
Adios compadre
Selamat tinggal, Kawan
Let us shed no tears
Janganlah kita teteskan air mata
May all your mananas bring joy through the years
Semoga masa depanmu kan terus bahagia
Away from these memories, my life I must spend
Jauh dari semua kenangan ini, harus kuhabiskan sisa hidupku
Adios amigo
Selamat tinggal, Teman
Adios my friend
Selamat tinggal, Sahabat


(Jim Reeves | Terjemahan Lirik Lagu Barat Adios amigo)
Comments
13 Comments

13 comments :

Anonymous said...

Ini sebab di dalam PAS tinggal yang bodos dan egos.

Anonymous said...

Mcmana nk dakwah peringkat dunia..makna amigos pun x tahu..dasar walaun bodoh

Anonymous said...

Tak payah la AMANAH nak panjangkan isu 'adios' versi Jeff Ooi ni. Biar org yg ckp dan pihak berkenaan ja selesai perkara tu. Jgn AMANAH nak jadi HERO back up JEFF OOI ni... isu kematian dlm Islam khususnya MELAYU sangat sensitif apatah lagi insan yg sangat dihormati ajan ketinggian ilmu agamanya. Jgn nak dipolitikkan isu ni..jgn nak jadi jaguh. Tak salah adios tu... tapi nampak kasar dan tak beradab dlm hal kematian ni apatah lagi perkataan adios tu jarang sekali didengari di dlm negara ni. Jadi.. gunalah bahasa yg difahami untuk diucapkan melainkan ada 'unsur' lain dlm kepala hotak. Isu yg mungkin AMANAH rasa kecil sebegini..impaknya terlalu besar dlm political mileage..khususnya sokongan org melayu. Jgn diikut egoisma sesetengah manusia yg bongkak.... Banyak lagi isu yg AMANAH boleh juarai dan memenangi hati rakyat... tp bukan isu 'adios' ni. Biar jeff ooi selesaikan sendiri. Biar DAP yg selesaikan. Harap AMANAH lebih peka dlm hal ni...

Anonymous said...

Amanah jgn bimbang di dun salor jika dato husam mengundi disitu walaupun jumlah undi sama pasti akan dikalahkan oleh undi dato husam kerana undi beliau bersamaan 10undi....

Anonymous said...

Hati2. Nanti polis cari hang krn sebut adios

Anonymous said...

Selamat Tinggal? sape yg pergi? Jeff Ooi ke yg jalan nak ucap selamat tinggal? Heh.. org kate balaci DAP, marah.

Su Jeng said...

Pemimpim PAS bkn setakat x reti BI atau Bahasa asing lain... B Arab pun tekial kial.. Kalu setakat Ana Anta, min aina, kaifa haluuka. Aku pun reti....

Alhusseyn Alhusseyn said...

Selamat Tinggal? sape yg pergi? Jeff Ooi ke yg jalan nak ucap selamat tinggal? Heh.. org kate balaci DAP, marah.
--------------------------------------
ucapan adios itu boleh diucapkan oleh yg berpergian atau oleh orang yang ditinggalkan.Di era saya dimasa persekolahan dulu, biasa sahaja gunakan ucapan adios sesama kawan sebab masa itu pengaruh filem koboi macam The High Chaperal... filem2 koboi Clint eastwood sangat kuat.
'adios amigao' kita pun jawab benda yg sama 'adios!' Tak adalah nak marah2 sampai nak report polis! kikiki

Anonymous said...

Adios haji...nak ke laut tangkap sotong ke....adios amigo....tak ajak din ayam sekali kah kah kah....

Anonymous said...

Pi chek website FZT, penyokong kuat ulama pas. Dia ada entri mcm ni: husam sudah mengesahkan menjadi barua dan balaci kafir Mampus bila lagi?? Ni aku copy paste, tanpa edit. Aku rasa adios lg sopan

Anonymous said...

Rindu kata2 caci maki hinaan perli ulama dari blog ni. Please admin tolong hina tghh selagi dia hidup ni. Dah meninggal nnt dah segan nak caci dah.

Ps: cukup kot minta maaf dgn Allah bila kita hina orang ni.

iraza said...

Jgn jd bodoh dok bertengkar pasal org yg dah meninggal....doakan saja semoga kita diampunkan dosa oleh Allah swt....

Anonymous said...

Klu ulama caci org mcm mana pula? Komen sikit

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...