JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, October 17, 2016

Apakah dakwaan Sarawak Report mengenai bayaran RM90 juta dari PM kepada lebai ada kaitan dengan perkara ini?

 Ini alkisah seorang anak yang dalam keadaan terdesak telah membawa ibunya yang menderita sakit kaki untuk mendapatkan rawatan daripada seorang pengamal perubatan Islam.

Dia dikenakan RM300 untuk imbasan dan alhamdulillah... diatas kemurahan hati dan sifat pemurah sipengamal perubatan Islam itu tadi, mereka telah dihadiahkan dua (2) botol air secara percuma.

Selain RM300 untuk imbasan dan dapat dua (2) botol air percuma, pada kertas resip bayaran, di tulis juga diagnosis dan rawatan yang diperlukan yang mencecah harga berjumlah RM32,800.

Dua beranak ini tanpa fikir panjang terus sahaja bersetuju; tapi wang sebanyak itu tak ada...Maka siibu pun buka gelang emas yang ada padanya dan serahkan kepada pengamal perubatan itu sebagai 'separa bayaran'. Baca di sini.

Mungkin apabila balik di rumah, dua beranak tadi pun mengadap dua (2) botol air percuma tadi sambil biji mata mereka terkebil-kebil melihat pada jumlah RM32,800 yang tertulis pada resip tadi....gelang emas RM4,800 sebagai bayaran pendahuluan kini nilainya hanyalah RM1,700 saja (ikut kata siperawat)

Ibu dan anak baru mula terfikir mana nak cari baki duit yang sebanyak itu...?? Fikir punya fikir... barulah dua beranak ini sedar bahawa mereka telah tertipu...

Awaslah kepada semua, bukan hanya dalam kes perubatan seumpama ini, Islam telah dipesong dan disalahguna. Malah dalam percaturan politik pun Islam telah diborong semata-mata bagi tujuan politik.

Maksud ayat al-Quran :

Dan berimanlah kamu dengan apa yang Aku turunkan (Al-Quran) yang mengesahkan benarnya Kitab yang ada pada kamu dan janganlah kamu menjadi orang-orang yang mula-mula kafir (ingkar) akan ia dan janganlah pula kamu menjadikan ayat-ayatKu (sebagai harga untuk) membeli kelebihan-kelebihan yang sedikit faedahnya dan kepada Akulah sahaja hendaklah kamu bertakwa. (al-Baqarah :41)

Betapa dulu kita semua pernah ditipu oleh lebai dengan hudud hingga PR berpecah dan berkubur. Hudud sudah entah kemana sekarang.

Kali ini heboh pasal RUU pindaan Akta 355. Apakah dakwaan Sarawak Report mengenai bayaran RM90 juta dari PM kepada lebai ada kaitan dengan perkara ini? Sudah masuk dua bulan lebih, lebai masih tak saman Sarawak Report ...

Mesyuarat Ketiga Penggal Keempat Parlimen Ke-13 bagi Dewan Rakyat akan berlangsung selama 25 hari bermula 17 Oktober hingga 24 November depan.

 Kemungkinan, RUU pindaan Akta 355 tidak dibahasakan  pada minggu pertama sidang Parlimen bermula dan ditangguhkan sehingga selepas perbahasan Bajet 2017, dan kemungkinan akan dibahaskan pada minggu akhir sidang Parlimen pada November nanti (21-24 November).

Sama-samalah kita tunggu Lebai bentang RUU 355 dan kita lihat siapa yang akan terkebil-kebil jadinya!
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...