JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, October 17, 2016

Klinik sakit mental : Tambah satu di Rusila boleh tak?

Di klinik kesihatan Marang (foto), orang ramai boleh menjalani pemeriksaan 
di unit Pakar Kesihatan Mental Masyarakat (PKMM). 
 Exco kesihatan negeri Roslee Daud berkata, setiap satu daripada empat rakyat Terengganu mempunyai masalah kesihatan mental ekoran pelbagai faktor penyumbang, antaranya masalah kewangan, penceraian, krisis keluarga, stres kerja dan penyakit kronik.

Menurutnya lagi, kesihatan mental tidak boleh dipandang remeh memandangkan statistik Kementerian Kesihatan menunjukkan 95,293 orang menghadapi masalah tersebut di negeri ini.

 Beliau berkata persepsi awam mengaitkan kesihatan mental dengan gila tetapi masalah itu bukan terjurus kepada penyakit itu semata-mata malah ia melibatkan perubahan emosi, kemurungan, pemikiran serta tingkah laku sehingga menjejaskan aktiviti harian seseorang itu. Baca lagi  di sini

Tapi yang menambah menariknya tentang laporan itu adalah pendedahan dari Pengarah Kesihatan Negeri Terengganu, Dr Mohammad Omar. Menurutnya, di Marang telah ada dua (2) unit Pakar Kesihatan Mental Masyarakat (PKMM).

Satu di Klinik Kesihatan Wakaf Tapai dan satu lagi di Klinik Kesihatan Marang. Bagaimana jika disarankan supaya ditambah satu lagi klinik sakit mental - di Rusila ?
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...