JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, November 23, 2016

Dua Bekas Menteri : Mengapa menggunakan Sosma terhadap Maria?


Dua orang politik veteran Umno menentang tindakan keras kerajaan ke atas perhimpunan Bersih 5 dan penggunaan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) untuk menahan ketua Bersih 2.0 Maria Chin Abdullah.

 Ahli Parlimen Gua Musang dan bekas Menteri Kewangan Tengku Razaleigh Hamzah berkata beliau tidak dapat memahami mengapa undang-undang keselamatan itu telah digunakan terhadap Maria.

 "Saya hairan. Nampaknya seolah-olah undang-undang yang salah telah digunakan bagi maksud itu," The Star memetik beliau sebagai berkata semalam.

 Tengku Razaleigh, yang lebih dikenali sebagai Ku Li, berkata bahawa Maria telah mengikuti undang-undang dan memberitahu pihak berkuasa terlebih dahulu niat Bersih 2.0 untuk mengadakan perhimpunan tersebut, seperti yang dikehendaki di bawah Akta Perhimpunan Aman.

 "Mereka memaklumkan kepada pihak berkuasa bahawa mereka mengadakan perhimpunan Bersih dan Perlembagaan membenarkan demo yang aman. Saya tidak nampak mengapa dia perlu ditahan," kata pemimpin Umno itu dengan berkata beliau bersimpati dengan Maria.

Bekas Timbalan Perdana Menteri Tun Musa Hitam yang dipetik oleh The Star sebagai berkata bahawa beliau gembira bahawa perhimpunan Bersih 5.0 berlangsung secara aman.

 "Dengan menunjukkan secara aman, kita telah membuktikan para penentangnya salah. Sebagai ahli Umno, saya sentiasa untuk berhimpun secara aman dan masih berpegang kepada pandangan bahawa walaupun ahli-ahli parti lain tidak," beliau dilaporkan berkata semalam.

 "Saya berharap budaya demonstrasi aman ini tidak lama lagi boleh diterima oleh kedua-dua rakyat dan kerajaan.

 "Saya fikir ia adalah sebahagian daripada proses demokrasi di mana orang ramai boleh dapat menyuarakan pandangan mereka di antara pilihan raya umum," kata Musa yang juga bekas menteri persekutuan menjelaskan.

 "Jika orangramai dibenarkan untuk menunjuk rasa tanpa takut atau pilih kasih, ia akan menjadi kelebihan tambah besar untuk kerajaan," katanya di sini
Comments
1 Comments

1 comment :

Anonymous said...

Memang kerajaan sekarang telah banyak menyalah gunakan kuasa hingga KPN negara pun sudah siul untuk menegakkan keadilan permohonan permit telah dibuat tapi tidak diluluskan ini bermakna hanya perhimpunan itu haram bukannya memudarat keamanan apakah KPN tyidak faham kausa yang digubal oleh pakar undang-undang negara.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...