JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Saturday, November 19, 2016

Jamal Pak Tongkol wajar ditahan, bukan Maria Chin Abdullah.


 Sebentar tadi Maria Chin ditahan di pejabat BERSIH oleh PDRM dibawah s. 124C Kanun Keseksaan kerana Cubaan untuk melakukan aktiviti yang menjejaskan demokrasi berparlimen.

 Kalau cubaan melakukan aktiviti yang menjejaskan demokrasi berparlimen itu dimaksudkan dengan penganjuran perhimpunan BERSIH 5, PDRM kena rujuk dulu Perlembagaan dan Akta Perhimpunan Aman kerana undang-undang ini yang mengawal dan memberi hak kepada rakyat untuk berhimpun. Kalau ia bertentangan dengan kedua-dua undang-undang ini, baru Maria Chin boleh ditangkap. Kalau tidak ada, tidak boleh.

 Akta Perhimpunan Aman telah memberi hak kepada rakyat untuk berhimpun secara aman sekalipun tiada notifikasi/pemberitahuan kepada PDRM. Kegagalan memberi notifikasi, jika ada, tetap tidak menjadikan perhimpunan aman itu menjadi tidak sah di sudut undang-undang. (Rujuk kes Yuneswaran).

 Maknanya, Akta tersebut jelas menjadikan perhimpunan aman sebagai hak yang dibenarkan oleh undang-undang. Jadi aku nak tanya, di mana di dalam Perlembagaan atau di dalam Akta Perhimpunan Aman yang menyebut bahawa menganjurkan perhimpunan aman seperti BERSIH adalah satu kesalahan jenayah dan cubaan untuk melakukan aktiviti yang menjejaskan aktiviti berparlimen.

 Sepatutnya Jamal Pak Tongkol itu yang sewajarnya ditangkap di bawah s. 124C Kanun Keseksaan kerana perhimpunan Baju Geng Merah dia itulah sebenarnya merupakan ativiti yang menjejaskan demokrasi berparlimen kerana bertindak mengganggu perhimpunan BERSIH 5 yang dianjurkan dengan aman dan melalui objektif yang jelas selari dengan demokrasi. Berbeza dengan perhimpunan Geng Baju Merah yang dianjurkan memang bertujuan untuk menghalang perhimpunan BERSIH 5.

 Jadi, Jamal Pak Tongkol yang sewajarnya ditahan, bukan Maria Chin Abdullah.

 Tangkapan salah terhadap Maria Chin jelas merupakan satu penyalahgunaan kuasa oleh PDRM demi kepentingan politik parti tertentu termasuk UMNO dan Najib Tun Razak.~ Mohd Fitri Asmuni
Comments
1 Comments

1 comment :

Anonymous said...

Nampak gaya pandai aniaya kaum perempuan saja

Tuh mentaliti LANUN aka SAPUMAN saja

Memalu kan negara di mata dunia

Angela Merkel mampu bawa GERMAN hingga tahap ALAMAK negara pun ke GERMAN hanya tuk tonton PORNO

Itu bukti kaum perempuan punya Otak Kualiti bagus dari LANUN aka SAPUMAN

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...