JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, November 30, 2016

Jangan rosak hutan kami, Itu tempat kami tinggal


Sekumpulan Orang Asli pagi ini berarak dari IPD Gua Musang ke Mahkamah berdekatan. Mereka menunjukan semangat solidariti keatas kawan-kawan mereka yang ditawan dan di bawa ke mahkamah pagi ini untuk mendapatkan perintah reman.

 Sepanjang perjalanan itu, mereka beramai-ramai melaungkan Hidup, hidup orang asli, Bebas, bebas kawan kami, Bebas, bebas hutan kami, Jangan aniaya hutan kami, Jangan rosak hutan kami, Itu tempat kami tinggal ....


 Tertuduh disiasat di bawah Seksyen 32 (1), Akta Perhutanan Negara 1984 (pemakaian 1985 oleh Negeri Kelantan ) kerana menduduki atau menjalankan apa apa aktiviti dalam kawasan hutan simpan kekal tanpa permit penggunaan.

 Mahkamah membenarkan semua okt direman selama 2 hari untuk membolehkan Pegawai Penyiasat, Jabatan Perhutanan Negeri Kelantan merakamkan siasatan.

 Setakat ni IO mendakwa ramai OKT sebagai bukan orang Kelantan berdasarkan ic mereka bukan 03, belum lagi dipastikan di mana mereka menetap yang sebenar.

 Bantahan Peguam atas kegagalan pegawai penyiasat membuat apa apa siasatan dlm tempoh 24 jam selepas ditahan tidak diterima oleh Mahkamah. 

Peguam juga membantah anak guamnya di bawa ke mahkamah dgn tangan bergari,sedangkan kesalahan yg dilakukan bukan " common criminal".

 Setakat ini 17 orang telah dibawa ke mahkamah bagi tujuan reman, difahamkan jumlah sebenar ialah 49 orang.

Sumber : Che Ibrahim Mohamad / Syam Ghaz.
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...