JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, November 28, 2016

Kenapa masih ramai pengikutnya yang seronok dengan permainan Hj Hadi yang kena main dengan Umno?

 Hj Hadi kata, penangguhan huraian pindaan Rang Undang-Undang persendirian Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) Pindaan 2016 (RUU 355) tiada kaitan dengan Umno.

 Hj Hadi berkata demikian sebagai menolak dakwaan YB Rafizi Ramli yang menuduhnya sengaja melengah-lengahkan penghuraian tersebut berulang kali kerana itu adalah permainan atau rencana Umno untuk memanjangkan kuasa PM Najib.

 Hj Hadi semasa hari terakhir sidang Dewan Rakyat hanya membacakan usul tersebut dan memohon untuk menghuraikan cadangannya itu dalam sessi yang akan datang...apa jenis vangang ni?

Selasa lalu, Hj Hadi telah dipanggil oleh Timbalan Perdana Menteri, YAB Dato' Seri Ahmad Zahid Hamidi dan penangguhan penghuraian itu adalah merupakan hasil dari perbincangan tersebut.

Menafikan dakwaan Rafizi tersebut, Hj Hadi berkata bahawa penangguhan tersebut tiada kaitan dengan permainan Umno tetapi adalah bertujuan:

1) untuk memberi ruang penambahbaikan agar dapat memberi peluang kepada semua pihak untuk memahami dengan cara yang betul.

2) untuk memberi ruang kepada semua pihak terutama mereka bukan bergama Islam memahami lebih mendalam mengenai RUU 355.

3)  saya tidak bertindak dengan cara tergopoh-gopoh.

“Itu tidak betul, tidak betul...saya bukan melengah-lengahkan, tetapi itu untuk memberi ruang penambahbaikan dan memberi peluang kepada semua pihak supaya memahami dengan cara yang betul. Sebab (itu) saya tidak bertindak dengan cara tergopoh-gopoh. ~ ‘Penangguhan tiada kaitan Umno’
Bukti-Bukti Permainan Umno

Bukti remote kontol oleh Umno
 Terbukti Hj Hadi memang kaki kelentong! Dia hanya manusia robot yang diprogramkan oleh Umno yang Remote Kontolnya dipegang oleh Umno. Dia hanya ikut apa yang Umno suruh.

 Bukti (1) : Zahid Hamidi yang tekan punat supaya Hj Hadi bacakan usul pindaan RUU355 dan minta tangguh penghuraiannya.

 Zahid menjelaskan, taklimat khas berkaitan RUU selama sejam yang diketuai Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom telah turut dihadiri anggota parlimen BN dan pembangkang, termasuklah Hj Hadi menjelang hari 'pembacaan' tersebut.

 Umno hanya mahu mengexploitasi isu pindaan RUU akta 355 untuk politacal mileage mereka dan menjadikan Hj Hadi sebagai boneka mereka.

 Bukti (2) : Jamil Khir Baharom berkata bahawa kerajaan akan membawa sendiri Rang Undang-Undang Persendirian Akta Mahkamah Syariah (bidang kuasa jenayah) pindaan 2016 (RUU355). Baca di sini

 Bukti (3) : Pada 26 Mei lepas Hj Hadi mendapat peluang untuk pertama peruntukan rang undang-undang persendirian melalui cadangan oleh menteri Azalina Othman untuk dibahaskan, tetapi Hj Hadi minta tangguh untuk dibahaskan. 

Inilah kebodohan yang sangat ketara - Selepas beberapa kali cubaannya agal, tapi apabila akhirnya dibenarkan oleh Dewan Rakyat untuk dibawa dia pula minta tangguh!

Dapat pula peluang kali kedua pada 26 November lalu, sekali lagi dia minta tangguh untuk menghuraikannya dengan memberikan alasan-alasan yang bodoh!

Akhirnya, kerajaan yang akan membawa sendiri Rang Undang-Undang Persendirian Akta Mahkamah Syariah (bidang kuasa jenayah) pindaan 2016 (RUU355). 

Bukankah tiga episode diatas  menunjukan penglibatan Umno? 

Bukankah memang itu roadmap asal yang telah dicadangkan oleh Jawatankuasa Teknikal Undang Jenayah Syariah peringkat kebangsaan antara wakil persekutuan dan wakil Kelantan sejak awal-awal lagi?

Menurut Dr Dzulkarnain Lokman, bekas ahli Jawatankuasa Teknikal pelaksanaan kanun jenayah syariah peringkat kebangsaan yang ditubuhkan oleh kerajaan persekutuan dan kerajaan Kelantan, berdasarkan roadmap yang dibuat jawatan kuasa itu, sepatutnya menteri yang membawa rang undang-undang itu bukannya pembangkang. Beliau turut mencadangkan supaya Hj Hadi menarik balik usul tersebut.Baca di sini 
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...