JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, November 29, 2016

Pas dulu kutip derma... kini kutip orang!

Ini bukan nak kutip derma untuk Pas ... tapi nak kutip orang Asli untuk Pas....
Sehingga petang ini, Mustafa Along, Setiausaha Jaringan Kg Org Asli Kelantan baru memaklumkan beliau bersama 14 lagi orang asli ditahan, menjadikan keseluruhannya 32 orang Asli di Gua Musang hari ini telah ditangkap hanya kerana mereka mempertahankan hutan dan sumber air daripada terus musnah di tangan syarikat pembalak.

  Komuniti orang Asli membuat sekatan sebagai mengalang aktiviti pembalakan tebang habis di hutan simpan kekal disitu dihentikan. Tiga kawasan membabitkan sekatan yang telah dibina ialah :

 i. Hutan Simpan Balah - Hutan simpan kedua terluas di Kelantan 
ii. Hutan Simpan Perias - Hutan simpan paling luas di Kelantan 
iii. Hutan Simpan Stong Selatan.

Hari ini halangan-halangan yang bertujuan menyelamatkan hutan simpan berkenaan telah dimusnahkan oleh pihak Jabatan Perhutanan Negeri Kelantan.

Apakah peranan sebenar Jabatan Perhutanan Negeri Kelantan : Mahu menyelamatkan hutan simpan atau memusnahkannya?

Jabatan Perhutanan Negeri Kelantan dilihat bersekongkol dengan syarikat pembalak hingga tergamak berlakunya pencerobohan hutan simpan yang mereka sendiri wartakan.

Kerajaan negeri Kelantan PAS perlu dipertanggung jawabkan diatas segala pencabulan ke ats hutan simpan negeri Kelantan dan menafikan hak Orang Asli yang juga rakyat negeri itu.

 Mana perginya slogan Pas 'Membangun bersama Islam' yang suatu ketika dulu sewaktu almarhum TGNA pernah perjuangkan?

Selain bertujuan melindungi hutan semulajadi mereka dari kegiatan pembalakan yang jelas menjejaskan sumber rezeki mereka, komuniti orang Asli menuntut supaya kerajaan negeri memberikan Tanah Adat mereka.

Berikut laporan dari aktivis Syam Ghaz melalui media fesbuk :
Kemasini Blockade 3:20 petang: Orang Asli vs Kerajaan Negeri Kelantan.

Setakat ni, 18 Aktivis Orang Asli ditahan. Kesemua mereka ketika ini ditempatkan didalam Trak Polis dan ditahan didalam kawasan Sekolah Kebangsaan Kuala Betis.

 Berikut adalah Kronologi peristiwa hari ini.

 7:00 pagi: Pihak Polis Gerak Am (PGA) dengan kekuatan lebih kurang 100 Anggota kelihatan berkumpul dan mendengar taklimat di perkarangan IPD Gua Musang.

 8:00 pagi - Pihak Jabatan Perhutanan Negeri Kelantan (JPNK) diiringi oleh Polis Gerak Am (PGA) mula memasuki Hutan Simpan Balah melalui Kuala Betis.

 10:30 pagi - 3 Buah kenderaan 4wd JPNK tiba di Blockade Simpang Petei.

11:30 pagi - Lebih kurang 27 buah kenderaan 4wd JPNK dan 8 buah Land Rover PGA dengan kekuatan Anggota lebih kurang 150 orang mula mengepung Blockade Simpang Petei.

12:00 tghr - Peserta Blockade dipanggil berkumpul dengan Anggota Penguasa, berlaku ketegangan - Perang Mulut dan ketika ini pihak JPNK mula memusnahkan Blockade dan Pondok2 OA dengan menggunakan chainsaw.

 1:00 tghr - Tangkapan pertama seramai 6 orang, disusuli dengan tangkapan kedua seramai 10 orang dan seterusnya 2 orang (sehingga berita ini dikemaskini)

 Rampasan - Semua Telephone Bimbit, Video Camera milik Orang Asli termasuk 4 buah motor.

 Semua tahanan sedang dalam perjalanan ke IPD Gua Musang. 
 Jelas bahawa kerajaan Pas Kelantan adalah zalim. Mereka gunakuasa untuk tangkap mereka yang cuma minta pembalakan di kawasan mereka dihentikan, dan berikan mereka tanah adat.
Comments
3 Comments

3 comments :

Anonymous said...

Hebat betul dakwah dan tarbiah pak lebai balak. Patut laa org bukan islam sampai sekarang tak paham2 pasal hudud dan hal serba serbi tentang islam.

Anonymous said...

Hebat pas...macam setannn

zarra said...

Amatlah murkanya Allah kpd mreka yg melakukan lain dpd apa yg mreka katakan. Mngkin jg mreka inilah yg Allah sebutkan dlm Al-Quran (7:176) sebgai anjing

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...