JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, November 18, 2016

Polis berjanji melakukan yang terbaik untuk menghalang Bersih, Baju Merah dari bertembung esok


KUALA LUMPUR, 18 Nov - Polis bandaraya memberi jaminan hari ini bahawa mereka akan melakukan yang terbaik untuk mengelakkan pertempuran antara peserta perhimpunan Bersih 5 dan ahli daripada pergerakan Baju Merah saingan esok.

 "Kami memastikan tiada pertempuran antara kumpulan. Kami melakukan yang terbaik untuk memastikan mereka tidak bertemu," kata Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Amar Singh Ishar Singh pada sidang akhbar di sini petang ini.

 "Jika mereka bertemu di sana pasti akan jadi perbalahan dan pertikaian kerana mereka mempunyai ideologi yang berbeza," katanya.

 Ketua Umno Sungai Besar bahagian Datuk Seri Jamal Yunos yang mengetuai pergerakan Baju Merah telah berkata kumpulannya akan membantah Bersih 2.0 di mana sahaja badan pemantau pilihan raya itu mengadakan demonstrasi di bandar raya ini esok.

 Bersih 2.0 yang tidak mendapat kebenaran untuk menggunakan Dataran Merdeka telah berkata ia akan berhimpun di sempadan dataran bersejarah ini.

 Amar berkata beliau menganggap kedua-dua perhimpunan sebagai melanggar Akta Perhimpunan Aman 2012 kerana penganjur tidak mendapat kebenaran menggunakan tempat perhimpunan dari tuan-tuan tanah, iaitu Dewan Bandaraya (DBKL).

 "Oleh itu, saya menasihati orang ramai supaya tidak mengambil bahagian dalam mana-mana perhimpunan ini," katanya.

 Walau bagaimanapun, Amar tidak memberikan butiran tentang bagaimana polis akan mengelakkan pertempuran semasa perhimpunan esok.

 Beliau juga berkata, polis mempunyai maklumat bahawa dua kumpulan lain yang dikenali sebagai "Baju Putih" dan "Baju hitam" mungkin juga rali di bandar esok, sambil menambah bahawa kedua-dua telah meminta izin untuk berhimpun.

 "Mereka terdiri daripada pelbagai organisasi. Kami hanya tahu melalui media sosial yang mungkin terdapat dua kumpulan di kawasan berkenaan," katanya, tanpa mendedahkan jika polis tahu identiti pemimpin mereka. ~ sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...