JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, November 18, 2016

Polis wajip halang Baju Merah bertembung dengan penyokong Bersih 5, kata Hakim


Mahkamah Tinggi hari ini menegaskan bahawa adalah menjadi kewajipan pihak polis  untuk memastikan pergerakan Baju Merah mengadakan perhimpunan balas  di lokasi yang berbeza untuk mengelakkan pertembungan dengan penyokong Bersih 2.0 Sabtu ini.

 Hakim Nanthan Balan dalam membacakan keputusannya menolak permohonan injunksi bagi menghalang Bersih 5 dan perhimpunan balas  daripada diadakan di ibu kota berkata, Seksyen 18 Akta Perhimpunan Aman menyatakan bahawa pihak polis mesti mengarahkan mana-mana perhimpunan balas jika mereka tahu bahawa pertembungan itu berlaku.

 "Seksyen 18 PAA bertindak sebagai injap keselamatan untuk meresap sebarang konflik yang berpotensi oleh itu ia adalah tugas polis untuk mengelakkan pertembungan atau konflik sekiranya terdapat kemungkinan bahawa ia akan berlaku," katanya memberitahu Mahkamah Tinggi di sini.

 Hakim Nanthan berkata permohonan yang difailkan oleh tiga persatuan peniaga dan penjaja sekitar ibu kota, gagal, antara lain, untuk memberikan penjelasan yang boleh dipercayai tentang mengapa saman itu hanya difailkan pada saat akhir apabila Bersih 2.0 sudah memberitahu bahawa perhimpunan Bersih 5 akan diadakan dalam persekitaran Dataran Merdeka sejak September tahun ini.

 Beliau juga bersetuju dengan hujah yang dikemukakan oleh peguam utama Bersih 2.0, Gurdial Singh bahawa tiada warganegara atau kumpulan menggunakan mahkamah untuk menghalang mana-mana organisasi daripada menjalankan hak perlembagaan mereka untuk berhimpun.

 Hakim Mahkamah Tinggi menyatakan Seksyen 18 Akta Perhimpunan Aman menunjukkan bahawa hanya pihak berkuasa mempunyai kuasa untuk mengenakan sekatan, seperti yang dinyatakan oleh peruntukan yang memerlukan polis untuk mengarahkan mana-mana organisasi mengadakan perhimpunan balas ditempat lain untuk mengelakkan konfrontasi.

Bercakap kepada pemberita selepas keputusan itu dibacakan, peguam utama untuk Bersih 2.0 Gurdial Singh berkata sebutan Hakim Nanthan terhadap Seksyen 18 Akta Perhimpunan Aman adalah peringatan yang kuat yang polis mempunyai kuasa untuk mengarahkan perhimpunan balas Baju Merah ke lokasi yang berbeza.

 "Seksyen 18 APA jelas menunjukkan bahawa pihak polis mempunyai cukup kuasa untuk meresap konflik dan kami berharap mereka akan menerimanya," katanya.

 Awal hari ini, Datuk Ambiga Sreenevasan menegaskan bahawa pihak polis mempunyai tanggungjawab untuk mengelakkan pergerakan saingan Baju Merah daripada mengadakan perhimpunan balas kepada Bersih 5 Sabtu ini.

 Bekas pengerusi Bersih 2.0 memetik Seksyen 18 Akta Perhimpunan Aman, yang menyatakan bahawa Ketua Polis Daerah perlu menyediakan tarikh alternatif, masa atau tempat untuk penganjur perhimpunan balas untuk mengelakkan pertempuran antara penunjuk perasaan.

 Fakta tersebut sebagai sebahagian daripada hujah defendan untuk menolak injunksi itu.

 Ambiga, yang juga bertindak sebagai peguam yang mewakili Bersih 2.0 petang ini, berkata beliau menyokong dengan keputusan hakim tersebut.

 "Saya gembira bahawa Seksyen 18 (PAA) telah disebut dan diiktiraf oleh hakim .. ini jelas menyatakan bahawa pihak polis mempunyai kuasa untuk bertindak, " katanya.

 Anggota pergerakan Baju Merah dilaporkan telah menganggu penyokong Bersih semasa kempen di seluruh negara mereka untuk menggerakkan sokongan kepada Bersih 5 sejak Oktober dengan menjejaki mereka, individu menyampaikan risalah sekitar dan berkali-kali menuntut penjelasan dengan suara lantang.

 Baru-baru ini, Jamal telah dirakam pada video sebagai berkata beliau akan "mencincang" Penyokong Bersih semasa perbalahan dengan polis yang hadir dan dia mengalami hidung berdarah.     
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...