JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, November 21, 2016

Putrajaya berjanji tidak akan menggunakan Sosma untuk perbezaan pendapat, peguam berkata


KUALA LUMPUR, 21 Nov - Putrajaya memungkiri janji untuk tidak menggunakan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 atau Sosma, terhadap perbezaan pendapat politik apabila menggunakan undang-undang tersebut terhadap Ketua Bersih 2.0 Maria Chin Abdullah, kata peguam sivil kebebasan.

 Mereka menegaskan bahawa ini telah pun termaktub di dalam Akta itu sendiri, dan menegaskan bahawa undang-undang itu bertujuan untuk menangani keganasan dan kebangkitan keganasan bukan sebagaimana perhimpunan aman seperti Bersih 5 yang dianjurkan oleh kumpulan Maria.

 Pada tahun 2012, kerajaan bersusah-payah untuk meyakinkan orang ramai bahawa penahanan Sosma tidak sesekali akan digunakan dengan cara yang sama seperti Akta Keselamatan Dalam Negeri yang dimansuhkan bagi bertujuan menggantikannya.

 "Seksyen 4 (3) Sosma menyatakan bahawa 'Tiada seorang pun boleh ditangkap dan ditahan di bawah seksyen ini semata-mata atas kepercayaan politiknya atau aktiviti politiknya'," kata peguam New Sin Yew kepada Malay Mail Online.

 "Salah satu takrif 'kepercayaan politik atau aktiviti politik' di bawah Seksyen 4 (12) Sosma adalah terlibat dalam aktiviti yang sah melalui 'ungkapan pendapat yang ditujukan terhadap mana-mana Kerajaan di dalam Persekutuan."

 "Kerja-kerja dan aktiviti Maria dan Bersih adalah sah. Mahkamah pada masa lalu telah memutuskan bahawa Bersih adalah sebuah pertubuhan yang sah dan perhimpunan awam yang diadakan adalah sah," katanya.

 Menurut New, polis secara langsung melanggar dua bahagian undang-undang apabila mereka menggunakan Sosma untuk menangkap Maria pada malam Bersih 5. 

 Peguamnya semalam mengesahkan bahawa polis juga akan menahan Maria untuk 28 hari yang dibenarkan di bawah undang-undang keselamatan tersebut.

 Maria telah ditangkap menggunakan Sosma pada hari Jumaat petang, didakwa bagi kesalahan di bawah Seksyen 124C Kanun Keseksaan yang melarang percubaan untuk melakukan aktiviti yang memudaratkan demokrasi berparlimen.

 Lawyers for Liberty Eric Paulsen mengkritik keputusan untuk menggunakan undang-undang terhadap aktivis, mencatatkan bahawa Sosma telah direka untuk memerangi keganasan atau mereka yang ingin menggulingkan kerajaan melalui kekerasan dan cara tidak berperlembagaan.

 Memetik Hansard Parlimen April 2012, apabila Sosma dibahaskan semasa pembentangan itu, Paulsen berkata menteri-menteri Khairy Jamaluddin dan Datuk Seri Nazri Aziz kemudian menegaskan bahawa perhimpunan aman tidak dikira sebagai aktiviti menjejaskan demokrasi berparlimen.

 "Saya melihat di perhimpunan Bersih 5 itu tidak ada apa-apa yang menyamai dengan keganasan atau tidak mengikut perlembagaan," kata peguam hak asasi manusia Andrew Khoo, yang turut bersetuju dengan pandangan Paulsen.

 "Malah, [Sabtu] menjalankan hak untuk kebebasan berhimpun adalah satu ikrar demokrasi berparlimen."

 Kedudukan ini telah disokong oleh Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam), yang berkata tidak ada sebab untuk menangkap Maria dan pemimpin Bersih yang lain. Suruhanjaya itu juga memuji rakyat Malaysia kerana menggunakan hak mereka untuk perhimpunan awam.

 Pihak berkuasa tidak secara khusus menjelaskan mengapa tindakan Maria  itu dituduh menjejaskan demokrasi berparlimen, tetapi ia mungkin berkaitan dengan pembiayaan Bersih 2.0 sebelum ini yang diterima daripada Open Society Foundations jutawan George Soros.

 New berhujah, bagaimanapun, bahawa menerima dana asing bukanlah satu jenayah di bawah Seksyen 124C Kanun Keseksaan dan bukan perkara yang akan menarik perhatian di bawah Sosma.

 "Dia tidak boleh ditangkap jika dia tidak melakukan apa-apa kesalahan. Sama sekali tidak ada asas bagi polis untuk menggunakan Sosma," kata New.

 Khoo turut melahirkan kebimbangan dengan kegagalan polis untuk menghadapkan Maria kepada majistret dalam masa 24 jam dia ditangkap.

 "[Ini] adalah satu pelanggaran kebebasan asasnya di bawah Perkara 5 Perlembagaan Persekutuan. Pihak polis telah menunjukkan dengan jelas bahawa mereka tidak tahu Perlembagaan Persekutuan," katanya, merujuk kepada Perkara 5 (4) yang berkaitan dengan kebebasan seseorang.

 Paulsen mengesahkan pada Ahad bahawa Maria akan ditahan selama 28 hari lagi di bawah Sosma sebagai tambahan kepada awal 24 jam sejak petang Jumaat.

 Bersih 2.0 mendakwa bahawa Maria telah di kurung dalam sel tanpa tingkap berukuran 15 kaki x 8 kaki di mana dua mentol lampu dipasang selama 24 jam sehari dan tanpa katil.

 Peguam Maria yang diketuai oleh Datuk Ambiga Sreenevasan sebelum ini dilaporkan berkata bahawa pasukan itu akan menggunakan segala cara untuk mendapatkan pembebasan Maria, termasuk memfailkan habeas corpus.
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...