JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Saturday, November 05, 2016

Strategi menguatkan Pakatan Pembangkang lebih baik berbanding cuba memujuk PAS

Mohd Fakhrulrazi Mohd Mokhtar
Merujuk kepada usaha mahu berbincang dengan PAS oleh parti2 seperti Bersatu dan PKR, saya perlu beri beri pendapat saya:

 1) Perlu selesai pembahagian kerusi sesama PH dan Bersatu dahulu. Kita tidak mahu ambil risiko PAS memecahbelahkan pakatan Pembangkang

 2) Kalau pun berlaku satu lawan satu yg melibatkan PAS, PAS akan kalah hampir semua kerusi mereka tandingi kerana PAS telah hilang hampir semua sokongan dari kaum bukan Melayu 

3) Sokongan kaum Melayu juga menurun kepada PAS berdasarkan keputusan PRK Sb dan Kuaala Kangsar yg melihatkan mereka cuma mampu mendapat tidak lebih 30% Melayu sahaja. 

4) Timbalan Presiden PAS sendiri pernah berkata dalam satu ucapan beliau yg diviralkan dlm internet bahwa selepas keputusan PRU PAS boleh pergi dengan sesiapa sahaja. Tiada jaminan mereka akan kekal dgn pembangkang. 

5) PaS juga terbukti mampu melanggar janji mereka seperti dlm PRu 13 yg lepas. Mereka boleh meletak calon di mana sahaja mereka suka dan mereka boleh melanggar janji mereka pada bila bila masa. 

6) Kajian IDER yg terbaru membuktikan PH jauh lebih popular dari PAS. Begitu juga kajian badan2 lain yg menunjukkan Pakatan Harapan jauh lebih berpotensi menarik sokongan Melayu berbanding PAS. 

7) Maklumat yg saya dapati PAS Kelantan telah membuat kajian mereka sendiri dan mendapati mereka bakal hilang Kelantan walaupub tanpa wujudnya Amanah. 

8) Strategi menguatkan Pakatan Pembangkang lebih baik berbanding cuba memujuk PAS yg jelas akan hilang 90% dari kerusi2 yg mereka menangi pada 2013 lepas..

 Malaysia akan lebih baik bila BN di tumbangkan. Sekadar pandangan peribadi.

 Mohd Fakhrulrazi Mohd Mokhtar
Comments
2 Comments

2 comments :

Anonymous said...

Setuju dgn pandangan tuan..

Anonymous said...

Saya juga. Di kelantan saya juga bersetuju agar dato husam mengisyaratkan utk melawan tiga penjuru antara AMANAH, pas dan umno.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...