BERSAMA AMANAH

BERSAMA AMANAH
AMANAH MAJU TERUS

Wednesday, December 07, 2016

Adakah layak isteri seorang Kleptokrasi diberi gelar sebagai Ummul-Mukminin?


 Poster Wanita Umno Malaysia yang meletakkan Rosmah Mansor dan Shahrizat Jalil yang kononnya mereka ini mewarisi tugas-tugas Ummul-Mukminin, isteri Nabi. Rosmah Mansor dan Shahrizat setaraf Ummul-Mukminin....??

 Poster tersebut telah ditampal di sekitar Kuala Langat, Selangor. Seorang penduduk telah memuat naik gambar tersebut di laman sosial Facebook. ~ sumber
“Ya Allah, mereka berdua contoh teladan kami. Engkau Peliharakanlah mereka, kurniakan kesihatan untuk mereka agar dapat mereka meneruskan tugas sebagaimana ummu Mukminin, Isteri Nabi-Nabi dan As-Solafussoleh. Perkenankanlah Doa Kami Ya ALLAH.. AMIN.” – Daripada Pergerakan Wanita UMNO Malaysia
UMMUL Mukminin merupakan gelaran yang diberikan kepada para isteri Nabi Muhammad SAW. Jika ditinjau daripada segi bahasa, Ummul Mukminin bererti ‘ibu orang beriman.’ Gelaran itu menunjukkan bahawa para isteri Nabi Muhammad SAW ialah perempuan yang terpilih dan dimuliakan Allah SWT.

Gelaran itu ditetapkan Allah SWT dalam surah al-Ahzab ayat enam yang bermaksud: Nabi itu lebih menolong dan lebih menjaga kebaikan orang-orang yang beriman daripada diri mereka sendiri dan isteri-isterinya adalah menjadi ibu mereka…

Jelas bahawa Ummul-Mukminin adalah gelaran yang hanya diguna pakai kepada isteri-isteri Nabi.

 Adakah layak isteri seorang Kleptokrasi diberi gelar sebagai Ummul-Mukminin? Apatah lagi seorang makcik yang pernah bergelumang dengan skandal lembu kondo feedlot!

Selanjutnya, dalam surah yang sama ayat 53 Allah SWT menetapkan bahawa para isteri Nabi Muhammad SAW tidak boleh dikahwini oleh sesiapa pun setelah Nabi Muhammad SAW wafat .... yang ini aku setuju sangat - Dua orang makcik ini tidak boleh dikahwini oleh sesiapa pun setelah mereka jadi Mak Janda Kaya ; bukan sebab mereka isteri Nabi tetapi kerana mereka berdua ni perempuan yang mempunya selera yang expensive dan jenis gemar berbelanja boros! 
Comments
3 Comments

3 comments :

Anonymous said...

Tlg lah ustazah pas yg rapat dgn umno beri nasihat sikit. Wanita umno dah kaput, insane org putih kata. Itulah kepala bananya bila berketuakan penyonglap duit lembu

Anonymous said...

tengok gambar kat atas tu..dua2 muka jibaookk..hek!!

Anonymous said...

Kena buat report polis ni hah hha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...