JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, December 07, 2016

PEMUDA PAS CUBA TUTUP ISU KELEMAHAN PENGENDALIAN KES ORANG ASLI DAN HUTAN SIMPAN


Tindakan Pemuda Pas Kelantan membuat laporan polis kononnya 4 individu telah melakukan fitnah kepada Kerajaan Negeri Kelantan adalah tindakan terdesak untuk cuba menutup kelemahan kerajaan Pas Kelantan mengendali kes Orang Asli dan Hutan Simpan di negeri itu.

  Aktivis Syam Ghaz hari ini  telah membuat laporan polis berhubung perkara tersebut di Balai Polis Kubang Kerian. Beliau berjanji akan mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka yang memfitnah dan membuat tuduhan tidak berasas.

  Langkah Kerajaan Islam Pas yang bertindak kejam dengan menangkap 54 Orang Asli dan merobohkan blockade yang mereka dirikan kerana membantah pencabulan hutan simpan oleh pembalak-pembalak telah mendapat perhatian dan simpati rakyat di media sosial selepas netizen memviralkan tangisan beberapa keluarga Orang Asli yang ditangkap 

 Berikut penjelasan lanjut daripada aktivis Syam Ghaz mengenai perkara tersebut :

Laporan Polis Ketua Pemuda PAS Cawangan Sri Guchil / Kg Gatal KUALA KRAI didalangi PEMUDA PAS KELANTAN dan Si Pelapor adalah kenalan baik Sdr Nazman Che Iberahim, Ketua Penerangan Pemuda PAS Kelantan, beliau juga merupakan bekas Ketua Pemuda Pas Kuala Krai.

 [Gambar individu yang melapor bersama-sama Nazman dilampirkan]

 Pihak kami telah membuat semakan di Kuala Krai, mendapati pemilik FB Mohd Nasron Haron ahli PAS telah membuat laporan polis kepada 4 individu kerana dituduh melakukan fitnah kepada Kerajaan Negeri Kelantan. 

Pihak saya menafikan bahawa kami telah melakukan fitnah kepada Kerajaan Negeri. Kerana kami dari komuniti Badan Gabungan Aktivis Alam Sekitar Kelantan Malaysia [BUMI] membantu orang asli dari segi siasatan kes yang berlaku dalam kawasan Blockade Gua Musang sahaja, untuk kepastian pihak kami dan orang awam. 6 Hasil kajian kami mendapati;

 1. 7,000 penduduk orang asli terlibat dalam kawasan bantahan mereka, terdapat 40 buah kampung dan 4 Pos terlibat iaitu:

 i. Pos Pasik 
ii. Pos Gob 
iii. Pos Tohoi 
iv. Pos Simpor

 - Bantahan mereka berasas. 

2. Berlaku aktiviti membabitkan seperti suapan kepada Penghulu JKKOA Pos Gob, apabila sebuah Hilux nombor pendaftaran BMG 3436 diberikan oleh syarikat pembalak kepada orang asli untuk membenarkan aktiviti pembalakan di kampung mereka. Tindakan ini diketahui penduduk orang asli lain dan mereka bantah tindakan penghulu, sebab inilah jadi punca bantahan. Gambar Hilux dilampirkan. Laporan kepada SPRM telah dilakukan. 

3. Penghulu JKKKOA telah membuat Surat kepada Kompleks Perkayuan Kelantan Sb (anak syarikat Kerajaan Negeri) dan Sykt Pembalak RM3 JUTA, Laporan SPRM pihak kami telah lakukan. 

4. Di Pos Gob, Hutan Simpan Balah memang ada salahlaku ketara membabitkan; 

i. Pembalak SONDOL kubur ayah orang asli, tindakan ini menyebabkan kemarahan orang asli dan salah dari segi EIA - Impak Alam Sekitar. Laporan Polis juga telah dibuat oleh orang asli tersebut. 

ii. Pembalak telah melakukan Tebangan luar kawasan dibenarkan Jabatan Perhutanan Kelantan, iaitu diluar garisan yang ditetapkan. Pihak BUMI telah mengunakan Teknologi DRONES bagi melihat dari udara dan pergi ke lapangan, memang SAH. Laporan ke SPRM juga telah dilakukan. 

5. Berlaku Aktiviti Ladang Hutan dan Ladang TLC yang ketara, berhampiran Kampung Orang Asli, pembukaan ladang mengamalkan Sistem Tebang Habis @ Cuci Mangkuk, ia memang telah memusnahkan Hutan Simpan berhampiran kampung mereka, menjejaskan sumber pendapatan mereka berasaskan hutan, menyebabkan air sungai menjadi keroh, dan haiwan liar mengangu kampung mereka apabila hutan dimusnahkan. 

6. Berlaku pembukaan Ladang Hutan setentang dengan Gua Cha, Pusat Arkeologi yang berusia lebih 10,000 tahun, tebangan rapat ke gigi sungai juga telah menyebabkan Air Sungai Keroh macam TEH TARIK!

 Jika tiada tindakan dan laporan dari pihak kami, rasanya isu ini Dunia Luar tidak akan buka mata dan anggap isu ini remeh.

 Adalah menjadi tangungjawab kami yang ber IC "03" untuk mempertahankan Rakyat Kelantan iaitu Orang Asli dan Alam Sekitar kami untuk generasi masa depan keturunan kami.

 Perbuatan Laporan Polis oleh Pemuda Pas nampak sangat berniat serong untuk alih perhatian media kepada isu bantahan orang asli sekarang, selepas Netizen Media Sosial Viralkan tangisan Orang Asli, selepas 54 orang asli ditangkap dalam tempat mereka berada situ ribuan tahun dulu.

 Apakah salah Orang Asli hingga mereka diperlakukan sedemikian rupa? Tiada belas Ehsan kah PAS Kelantan kepada Rakyat Kelantan? Mereka juga rakyat Kelantan. Janganlah kalut duk bantu Rohingya shja, hingga rakyat dibawah tangungan sendiri diabaikan.

 Harini saya berada di Balai Polis Kubang Kerian, kerana ada urusan untuk failkan report, lepas ini saya akan rujuk peguam saya untuk ambil tindakan undang-undamg siapa siapa yang fitnah dan membuat tuduhan tidak berasas kepada pihak kami.

 Harini juga Orang Asli di Lojing dan Balar Gua Musang, membuat Semakan di Mahkamah Kota Bharu kerana Aktiviti Pembalakan Melampau di Kawasan mereka.

 Ayuh kita bantu Orang Asli yang ditindas dan Selamatkan Hutan Kita. Move Foward!

Anak Klate Saye Hute

Syam Ghaz
Aktivis BUMI
Pengerusi Jk Penaja ROYALTI MALAYSIA
Balai Polis Kubang Kerian
 7 Disember 2016 ~ sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...