JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, January 18, 2017

Berucap dalam surau pun mesti ada 'Tauliah' ??


 KUALA LUMPUR, 18 Jan - Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad akan dihukum di Mahkamah Syariah Klang esok kerana mengajar Islam tanpa tauliah melalui ceramah di sebuah surau di Kapar pada tahun 2011.

 Pemimpin Parti Amanah Negara (Amanah) itu berkata, dia didakwa oleh Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) bagi kesalahan itu, walaupun ucapannya itu tidak menyentuh Islam.

 "Saya kembali dari Gaza Palestin pada tahun 2011, dan saya surau telah jemput saya untuk memberi ceramah mengenai perjalanan saya ke Gaza.

 "Oleh itu, ceramah itu disampaikan di surau dan orang Jais menunggu saya, mengambil video ucapan saya dan mendakwa saya kerana mengajar tanpa tauliah. Saya memberitahu mereka bahawa saya bercakap tentang perjalanan saya, tetapi mereka berkata ia masih merupakan kesalahan," katanya kepada Malaysian Insider ketika dihubungi. 

 Khalid berkata, beliau telah didapati bersalah bulan lalu dan diserahkan hukuman maksimum, tetapi perkara itu kemudian melalui mediasi, dengan peguamnya berhujah hukuman yang lebih rendah. 

 "Jadi, esok akan keputusan itu," katanya.

 Khalid didakwa melakukan kesalahan itu di sebuah surau di Taman Seri Sementa, Jalan Taman Seri Sementa, 10.00 pm - 11:50 pm pada 16 Ogos 2011. 

Bernama melaporkan bahawa Khalid, yang ketika itu Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor III, didakwa mengikut Seksyen 119 (1) Enakmen Pentadbiran Undang-Undang Islam Selangor yang memperuntukkan hukuman denda sehingga RM3,000 atau penjara maksimum dua tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

 Jika diberi hukuman maksimum, Khalid juga akan kehilangan kerusi Parlimen Shah Alam itu.~ sumber

Komen al-Husseyn :

 Apakah dengan memberi ucapan di dalam masjid atau surau ditakrifkan sebagai mengajar dan memerlukan tauliah?

Dalam isu ini, Jais tidak dapat membezakan antara penyampaian kuliah/mengajar dan ucapan. Orang ramai nampak ketidakadilan Jais dalam melaksanakan tanggungjawabnya... mujurlah pindaan RUU 355 belum lulus, kalau tidak entah apalah hukuman yg bakal Khalid terima!
Comments
2 Comments

2 comments :

JUMUD said...

jangan sampaikan dari ku walaupun sepotong ayat tanpa tauliah jais..

bunyi hadith sesat jais


jwblah depan Tuhan nnti

Anonymous said...

Sebut jais teringat arwah mat jais..rupa2nya arwah mat jais lagi popular dari jais.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...