JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, January 20, 2017

Kedudukan Khalid sebagai Ahli Parlimen tidak terjejas oleh kesalahan '


 PETALING JAYA: Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad, yang didenda kerana mengajar Islam tanpa tauliah, boleh bertanding untuk jawatan awam lagi kerana dia hanya melakukan kesalahan agama, kata seorang hakim Mahkamah Persekutuan bersara. 

 Gopal Sri Ram berkata kesalahan Khalid bukan satu kesalahan keseksaan seperti yang diluluskan oleh Parlimen dan dilaksanakan melalui mahkamah undang-undang yang diiktiraf di bawah Perlembagaan Persekutuan.

 Beliau berkata kuasa untuk mewujudkan kesalahan dan menetapkan hukuman adalah terletak pada Parlimen di bawah Jadual Kesembilan, Senarai 1 Perlembagaan.

 "Mahkamah sekarang (syariah mahkamah rendah Selangor) juga bukan mahkamah undang-undang yang ditubuhkan di bawah Perkara 121 Perlembagaan," katanya kepada FMT.

 Mahkamah tiga peringkat yang disebut dalam Perlembagaan adalah Mahkamah Tinggi (Malaya dan Sabah dan Sarawak), Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan.

 "Pada pandangan saya, sabitan Khalid tidak memberi kesan kepada kedudukannya sebagai Ahli Parlimen," katanya. Di bawah Senarai 11 Perlembagaan, Dewan Undangan Negeri boleh meluluskan undang-undang dan menetapkan hukuman terhadap umat Islam yang menentang "ajaran Islam".

 Sri Ram berkata demikian sebagai respons kepada sabitan Khalid oleh mahkamah rendah syariah Klang hari ini. 

 Khalid didenda penjara RM2,900 atau tiga bulan. Dia membayar denda itu tetapi berkata beliau akan membuat rayuan terhadap sabitan dan hukuman.

 Khalid memberi ceramah di sebuah surau di Taman Seri Sementa, Klang, tanpa tauliah sah enam tahun lalu. Dia didapati telah melanggar Seksyen 119 (1) Enakmen Pentadbiran Undang-Undang Islam Selangor. 

 Khalid menegaskan beliau telah dijemput ke surau untuk bercakap mengenai lawatannya ke Palestin dan tidak memberi ceramah agama. Yang ketika itu Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor berkata, beliau telah pulang dari Gaza dan telah dijemput untuk bercakap mengenai pengalaman beliau. 

 Perkara 48 Perlembagaan menyatakan bahawa seorang Ahli Parlimen akan hilang kelayakan jika dia disabitkan atas suatu kesalahan oleh "mahkamah undang-undang" dalam Persekutuan dan dihukum penjara selama tempoh tidak kurang daripada satu tahun atau denda tidak kurang daripada RM2 , 000.

 Sri Ram berkata, apabila disabitkan oleh mahkamah undang-undang, seperti yang dinyatakan dalam Perkara 48, mestilah merujuk kepada mahkamah yang ditubuhkan di bawah Perkara 121.~ sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...