JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, January 05, 2017

Singapura fail 16 tuduhan terhadap pengurus cawangan Falcon Bank berkaitan siasatan 1MDB

 SINGAPURA, 5 Jan - Pendakwa Singapura hari ini memfailkan 16 tuduhan terhadap bekas pengurus cawangan tempatan Falcon Bank Persendirian AG yang berpangkalan di Switzerland sebagai sebahagian daripada penyiasatan yang sedang dijalankan berkaitan dana pelaburan negara yang dilanda skandal 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

 Bank itu, yang juga disiasat di rumah, adalah pemberi pinjaman Swiss kedua unit Singapura telah diarahkan untuk menghentikan operasi tahun lalu selepas BSI Bank Ltd. Tindakan itu diambil sebagai negara bandar raya ini cuba untuk membaiki reputasi pusat kewangannya yang telah menjadi rumah kepada beberapa aktiviti 1MDB yang berkaitan.

 1MDB, yang diasaskan oleh Perdana Menteri Malaysia Najib Razak, menjadi subjek siasatan pengubahan wang haram dalam sekurang-kurangnya enam negara, termasuk Switzerland, Singapura dan Amerika Syarikat.

  Penyiasat AS mengesan hampir AS $ 700 juta (RM3.1 bilion) yang dihantar dari akaun di Falcon di Singapura pada tahun 2013 kepada akaun di Malaysia yang dimiliki oleh "Pegawai Malaysia 1", yang Amerika Syarikat dan pegawai-pegawai Malaysia telah memberitahu Reuters merujuk kepada Najib.

 Najib, yang juga mempengerusikan lembaga penasihat 1MDB, menafikan salah laku dan berkata Malaysia akan bekerjasama dengan siasatan antarabangsa. 1MDB juga telah menafikan yang zalim.

 Di Singapura hari ini, pendakwa memfailkan 10 tuduhan memberikan maklumat palsu, lima pertuduhan gagal mendedahkan maklumat yang mencurigakan dan satu tuduhan gagal mengemukakan transaksi yang mencurigakan terhadap Swiss negara Jens Sturzenegger, yang mengetuai cawangan tempatan Falcon. Falcon dimiliki oleh Pelaburan Antarabangsa Petroleum Co PJSC Abu Dhabi. 

 Di Switzerland, Falcon berkata Sturzenegger adalah bekas pekerja bank tersebut dan enggan mengulas.

 Kertas pertuduhan menyatakan Sturzenegger, yang ditahan pada bulan Oktober, memberikan maklumat palsu kepada pegawai-pegawai Pihak Berkuasa Kewangan Singapura dan Jabatan Hal Ehwal Komersial Polis Singapura. Dalam satu contoh, Sturzenegger berkata dia menyedari pembiaya Malaysia Low Taek Jho melalui artikel akhbar walaupun dia mengenalinya secara peribadi, kertas pertuduhan menunjukkan.

 Pihak berkuasa Singapura sebelum ini mengenal pasti pembiaya, biasanya dikenali sebagai Jho Low, sebagai seorang ada kepentingan dalam siasatan 1MDB yang berkaitan. Low juga dinamakan dalam tindakan undang-undang sivil yang difailkan oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat, yang mendakwa lebih daripada US $ 3.5 bilion telah disalahgunakan daripada 1MDB.

 Pihak berkuasa di Singapura telah membekukan aset Low yang berusia 34 tahun itu walaupun tidak dikenakan tuduhan dengan apa-apa kesalahan berkaitan dengan 1MDB. Reuters tidak dapat menghubungi Low untuk mendapatkan komen.

 Falcon Sturzenegger berhasrat untuk mengaku bersalah pada pendengaran pada Jan 11, peguamnya Tan Hee Joek dari Tan See Swan & Co memberitahu kepada mahkamah. Tidak jelas tuduhan yang mana beliau akan mengaku bersalah.

 Tahun lepas, Singapura menjatuhkan penjara penjara tiga bekas pegawai bank BSI, merampas aset dan melepaskan beberapa pemberi pinjaman dalam apa yang ia telah dipanggil-kes pengubahan wang haram yang canggih dan terbesar yang paling kompleks.  ~ sumber

Komen al-Husseyn :

  Semakin hampir .... bukan jauh mana pun nak menyeberangi tambak tu...


Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...