JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, February 21, 2017

Pas kena kencing pun laungkan Allahu Akbar?

Jamil Khir mengecam penentang RUU 355 di himpunan
di padang Merbuk dan mendapat sokongan laungan
Allahu Akbar dari penyokong tegar Pas
 Menteri-PAS bertikam lidah, Mahfuz kena keluar, yang mula disiar pada 26 Mac 2015.

 Kesian nengokkan kebodohan orang-orang Pas yang begitu bersemangat sekali bila dikelentong oleh Umno. Berdegar-degar Jamil Khir berucap supaya pindaan RUU 355 disokong...

 Menjadikan walaun-walaun  yang bengap cukup terpesona dengan lakonannya. Gegak gempita menyambutnya dengan laungan Allahu Akbar!

 Berikut diulang disiar semula petikan berita dari Malaysiakini yang mendedahkan jawapan menteri di parlimen bagaimana PAS kena kencing setepek kawkaw dengan puak UMNO. Sangka baik. Sangka baik...Pas rugi gapo? kah! kah! kah! Tolong takbir lagi!!

Beberapa anggota parlimen PAS membantah - akibatnya seorang diperintah keluar Dewan Rakyat - selepas seorang menteri mendedahkan bahawa kerajaan pusat tidak membawa cadangan pindaan undang-undang hudud ke mesyuarat Majlis Raja-raja Melayu pada 11 Mac.

 Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata enakmen syariah itu tidak pernah dibawa untuk perhatian majlis itu sejak mula lagi.

 Pengakuan itu mencetuskan kemarahan wakil-wakil rakyat PAS yang berkata kerajaan pusat pernah berjanji dalam jawatankuasa teknikal hudud untuk berbuat demikian sebelum pindaan dibawa ke Parlimen.

 Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) diarah keluar dewan selepas beberapa kali cuba menyoal Jamil Khir sebab kerajaan tidak mahu mengikut apa yang telah dipersetuju dalam jawatankuasa teknikal.

 Beliau diarah keluar oleh Timbalan Speaker Datuk Ismail Mohamad Said selepas 30 minit bertikam lidah, dengan menteri tersebut tidak memberi jawapan memuaskan berhubung perkara itu.

 Bercakap dalam sidang media selepas diarah keluar dewan, Mahfuz mendakwa bahawa mesyuarat Majlis Kebangsan bagi Hal Ehwal Islam yang dipengerusi oleh perdana menteri, telah bersetuju dengan pindaan itu dan telah disebut akan dibentang dalam mesyuarat Majlis Raja-Raja baru-baru ini.

 Oleh kerana kerajaan tidak berbuat demikian, dakwanya, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang telah membawa rang undang-undang persendirian ke Parlimen.

 "Rang undang-undang itu akan membuat ia mudah bagi Kelantan untuk menguatkuasakan apa yang telah diluluskan di sidang Dewan Undangan Negeri baru-baru ini," katanya.

 Menurut Mahfuz lagi, ini membuktikan bahawa apabila terdapat tekanan dari parti-parti komponen BN berhubung dengan hudud, kerajaan tidak meneruskannya.

 Sebut 'bacul'

 Sementara itu, Bernama melaporkan tindakan itu diambil kerana Mahfuz tidak mengendahkan arahan Ismail dan menghina Jamil Khir ketika menteri berkenaan menggulung perbahasan usul itu.

 "Tindakan ini jangan dijadikan isu di luar dewan selepas ini. Ia dibuat berdasarkan Peraturan Mesyuarat 42.

 "Yang pertama, tidak mengendahkan nasihat saya supaya duduk diam, lama saya biarkan....selain mengeluarkan perkataan menteri 'bacul'. Saya dengar perkataan ini terhadap menteri (Jamil Khir).

 "Dia (Mahfuz) berdegil tidak menghormati (Timbalan) Speaker dan apabila diminta duduk diam, dia tidak menghiraukan arahan saya dan bukan kerana menteri gagal jawab," kata Ismail seperti dilaporkan agensi berita nasional. ~ sumber
Comments
3 Comments

3 comments :

Anonymous said...

Panggil husam berdebat..tapi husam x boleh bercakap..lebai penakut..kah kah kah

Sokong Najib said...

Dalam PAS, yang ada sekarang cuma yang bodoh2 saja. Pakai ketayap xan jubah dah rasa bagus masuk syurga...

Ptthhuuiiii syurga hangguk kau org la

Anonymous said...

Setan berserban banyak dalam PAS. Bukan tu aje, setan berserban bodoh tak habis belajar al azhar pun mereka angkat jadi pemimpin. Bodoh sungguh PAS sekarang, memang tolol. Sungguh amat dikesali sebab naib presideng ulamak sedonia pun telah ditololi mereka. Nak buat camane, ni le faedahnya kaki ponteng masa sekolah terbawa bawa ke parlimen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...