JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, February 13, 2017

Ruu 355 bertentangan dengan perlembagaan : Ku Li tidak akan sokong


  Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah hari ini berkata beliau tidak akan menyokong mana-mana rang undang-undang (RUU) yang melanggar Perlembagaan Persekutuan, termasuk rang undang-undang ahli persendirian Prestasi 355 yang bertujuan untuk meningkatkan hukuman ke atas orang Islam yang melakukan kesalahan di bawah undang-undang Syariah.

 "Jika apa-apa yang datang ke Dewan Rakyat, selama yang saya ahli, jika ia bertentangan dengan Perlembagaan, saya tidak akan menyokongnya kerana saya telah mengambil sumpah untuk menegakkan perlembagaan ... ia bukan sahaja pada bil ini," katanya.

 Umno veteran yang lebih dikenali sebagai Ku Li berkata demikian kepada pemberita ketika ditanya mengenai pendiriannya berhubung RU355.

  Beliau sebelum itu menghadiri satu forum mengenai RU355 anjuran Angkatan Amanah Merdeka Malaysia, sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

 RUU 355 telah dibentangkan oleh Ahli Parlimen Marang, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang juga Presiden PAS, 24 Nov lepas.

 Mengulas lanjut, Tengku Razaleigh yang juga presiden NGO tersebut, berkata forum itu diadakan untuk mengumpul maklum balas mengenai RUU 355 yang kemudiannya akan dikemukakan kepada pihak yang berkepentingan. - Bernama
 ~ sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...