JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, February 28, 2017

Tolak RUU 355 syirik?

Oleh Che Ibrahim Mohamed 

 Agak malang bila jemaah masjid cuba dikelirukan bahawa RUU 355 ada kaitannya dgn hukum Allah, penolakannya boleh membawa kpd syirik. Ketahuilah bahawa;

 1. RUU 355 tidak ada kaitan dengan undang undang jenayah mengikut syariah Islam. Ianya hanya sekadar untuk menambah hukuman yang sedia ada di mahkamah syariah.

2. RUU 355 juga tidak ada kaitan dengan Kanun Jenayah Syariah (II)(1993) 2015 yg diluluskan dalam Dun Kelantan pada 19/3/2015, ianya dikemukakan bagi membolehkan hukuman dalam Kanun Jenayah Syariah 1985 boleh dinaikkan sehingga 30 thn penjara, RM100,000 denda dan 100 kali sebat.

 3. Hukuman sebat 100 kali, walaupun ada asasnya dalam Islam, namun cadangannya yang hanya untuk dikenakan ke atas kesalahan zina, minum arak dan qazaf adalah tidak menepati kehendak Islam kerana hukuman sebat dlm Islam tidak dikhususkan kepada kesalahan tersebut sahaja.

 4. Hukuman denda yang dinaikkan sehingga RM100,000 dan penjara 30 thn bukan berasal daripada hukum syarak. Ianya hanya kuasa pemerintah berdasarkan kehendak dan kepentingan semasa. Tidak ada apa apa dalil samada Al quran, al Hadis, Ijma', Qias atau ijtihad mana mana ulama yang menunjukkan sedemikian.

 Negara yang nak dilaksanakan hukuman Islam itu sendiri tidak beramal dengan syariah Islam, Mahkamah Syariah itu pun tidak ditubuhkan berasaskan syariah Islam, Kanun Jenayah Syariah 1985 pula tidak digubal berasaskan hukum jenayah Islam, tiba tiba kita bersungguh sungguh untuk menjatuhkan hukuman mengikut syariah Islam.

Komen al-Husseyn :

 Kalau pindaan Akta 355 itu wajib kenapa ditangguh tangguh hingga dua kali bila diberi peluang?? Bincanglah dalam parlimen, bukan bawa ke padang burung.
Comments
2 Comments

2 comments :

Anonymous said...

..burung kera apa, tau angguk saja... janji dapat dedak

TIMNAJIB said...

Kebanyak kan pengikut PAS mereka malas membaca dan mengkaji tipu muslihat politik. mereka hanya rajin mencari rezeki dan solat mengingati Allah SWT.

tipu...tipu permainan politik ni..mereka hanya..jadi seperti:

Ada mata pandang
Ada telinga dengar
Ada mulut diam
Ada tangan garu
Ada kaki goyang

Ada otak pandai
Ada akal pakai
Ada bijak gadai
Ada mata pejam
Ada mulut kunyah

Rela jadi tunggul
Rela jadi patung
Tunggu dilelong
Suruh angguk-angguk
Suruh geleng-geleng

Oh puji lah aku
Ampu lah aku
Senang hidupmu
Ada tangan tadah
Ada maruah campak

Yang remeh dan yang temeh
Berlegar di sekelilingmu
Yang remeh dan yang temeh
Berlegar di sekelilingmu
Biarkan..(biarkan..)
Biarkan berlaku
Biarkan..(biarkan..)
Biarkan berlaku

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...