JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, March 31, 2017

0 0 0 11 Laporan SPRM dibuat terhadap datuk bandar KL


 PETALING JAYA: Penduduk Taman Tiara Titiwangsa yang membantah 2 projek pembangunan perumahan berkepadatan tinggi di kawasan mereka mendakwa semakin jelas wujudnya konflik kepentingan dalam Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

 Ia susulan penemuan 3 individu yang ada kuasa terhadap DBKL – Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Mansor, timbalannya Datuk M Loga Bala dan Datuk Bandar KL Datuk Mhd Amin Nordin Abd Aziz – juga dikatakan pengarah Yayasan Wilayah Persekutuan (YWP), yang memiliki tanah bagi 2 projek berkepadatan tinggi itu.

 Penduduk mendesak DBKL menghentikan serta-merta pembangunan itu. Baru-baru ini mereka menghantar surat tuntutan kepada datuk bandar, memintanya menjawab selewat-lewatnya semalam.

 Peguamnya, L S Leonard berkata datuk bandar terlepas tarikh akhir itu dan laporan terhadapnya dibuat semalam di Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

 Leonard berkata pada mulanya anak guamnya menyangka peringkat tertinggi DBKL hanya pemegang amanah YWP, dan itu pun sudah cukup membimbangkan. 

 “Tetapi konflik kepentingan semakin jelas sekarang apabila diketahui individu berkenaan sebenarnya pengarah YWP.

 “Seorang pengarah perlu mengambil tindakan terbaik bagi syarikatnya. Tanggungjawabnya terhadap syarikat atau fungsi tadbir urus korporat lebih besar berbanding hanya pemegang amanah,” katanya.

 Amin Nordin, Tengku Adnan dan Bala disenaraikan sebagai pemegang amanah di laman web YWP.

 Bagaimanapun, Leonard berkata beliau mengetahui menerusi Suruhanjaya Syarikat Malaysia yang 3 individu itu sebenarnya pengarah syarikat berkenaan.

 “Jika anda lihat laman web mereka, objektifnya ialah membuat kerja amal, bantu orang miskin dan sebagainya.

 “Tetapi jika anda lihat cadangan pembangunan di Taman Tiara Titiwangsa, di mana YWP ialah pemilik tanah, ia pembangunan komersial, bertentangan dengan kerja amal.

 “Pemaju bercadang membina 3 blok, dan hanya 1 blok dicadangkan bagi perumahan mampu milik,” katanya.
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...