JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Saturday, March 25, 2017

Exco Agama Kelantan Merapu Gaban

Oleh Che Ibrahim Mohamed

 Mengapa Exco Agama Kelantan bersungguh sangat nak ceraikan isteri orang, siapakah sasarannya?

 Husam tidak ada kaitan dengan cerai kerana taklik talak tiga sebab Husam dipecat drp Pas, bukan keluar parti.

 Adakah Exco Agama tahu apa yang telah dibuat oleh Dato Kamarudin Jaafar dan Dr Hatta Ramli dlm isu bai'ah dan taklik mereka sblm mereka keluar parti?

 Adakah Exco Agama Kelantan tidak pernah jumpa qaul yang mengatakan taklik talak tiga boleh dihapuskan melalui cerai tebus talak kemudian akad nikah semula antara keduanya? 

Adakah Exco Agama Kelantan menolak qaul yang mengatakan sumpah termasuk sumpah taklik boleh ditarik balik dengan membayar kifarah?

 Adakah Exco Agama Kelantan tidak iktiraf qaul yang mengatakan talak tiga sekaligus dikira satu talak sahaja?

Adakah Exco Agama Kelantan tidak memperakukan qaul yang telah menjadi pegangan dan undang undang Keluarga Islam di Timur Tengah yang beramal dengan fatwa tidak jatuh talak bagi taklik talak yang tidak ada qasad atau niat untuk menceraikan isteri?
Comments
9 Comments

9 comments :

Anonymous said...

Nate exco bengong..

Anonymous said...

Kalau kita rasa yg bersumpah tu kambing atau lembu blh la ckp dia merapu. Ini manusia yg beriman & atas rasa sedar, waras & masih belum gila. Ada sbb Almarhum TGNA menetapkan calon2 bertanding dulu berbuat demikian. Hanya mereka yg berbaiah tu sendiri sedar akan kisah kerajaan PAS dulu hanya ada kelebihan 1 kerusi dari Umno-BN. Tawaran utk lompat kpd Umno-BN amatlah lumayan. Hanya yg berjiwa cekal & kukuh iman mampu menewaskan godaan tersebut. Harap kita pun dpt fikir apa sbb sebegitu jadinya. Kalau xbersetuju kenapa terima pencalonan? Amat hairan lg pd yg duk komen, tp apapun xtau & xsedar. Kesian2...

Boley Jalan said...

Maaf kata la takda kelulusan........takda ilmu, dia jadi tuhan.....

Anonymous said...

Patutlah kadar perceraian tinggi. Rupanya ada jawatan tukang cerai.

Hijau Putih said...

Awai2 lg org lain dah perasan tp exco tu dan pengtaksub2 yg luar biasa yg masih x paham. Dia DIPECAT dari parti bukan KELUAR parti. Sbb tu depa x berani ambik tindakan yg sama kat sdr Mahfuz. Hilanglah satu kerusi parlimen nnt kalau PECAT dia dari parti. Wallahua'alam...

Anonymous said...

Selepas daripada ini, maka adalah lebih baik bakal-bakal ahli tidak menyertai PAS kerana terikat dengan taklik/sumpah/akujanji/ikrar yang amat dibenci oleh Allah itu. PAS sudah menjadi tidak relevan sama sekali sehingga sanggup mencagarkan hubungan nikah suami isteri tanpa alasan syarie yang munasabah. Jika Parti Kominis Malaya masih lagi ada hari ini, ia tentu jauh lebih baik daripada cara parti PAS menangani ahli yang keluar/dipecat oleh parti.

Anonymous said...

Parti pas dh jauh tersesat...sejak kematian tgna....

Alhusseyn Alhusseyn said...

Mereka itu bukan melompat masuk Umno pun... Tetapi sebaliknya Pas yang ada hari ini dah macam melompat masuk Umno ... cuma malu alah nak berterus terang. Apa yg dapat kita lihat sekarang ini, Pas tidak serang Umno sebagaimana dulu sewaktu TGNA masih ada...

Anonymous said...

Yg bg komen pn lebih dr kambing dn lembu..kesian2

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...