BERSAMA AMANAH

BERSAMA AMANAH
AMANAH MAJU TERUS

AMANAH NEGARA

AMANAH NEGARA
PENTAS KOMUNIKASI DAN KESENIAN

Thursday, April 27, 2017

Kes Dera Pelajar Tahfiz : Biar Adil Dalam Membuat Keputusan Atau Hukuman.

 Dalam sebuah Hadist Qudsi Allah Ta’ala berfirman pada hari kiamat kepada anak yang mati ini, "Masuklah ke dalam surga!" kemudian si anak mengatakan, “Tidak, sampai orang tuaku masuk syurga, Kemudian disampaikan kepadanya, Masuklah kalian kedalam syurga bersama orang tua kalian.” (HR An-Nasai dan disahkan oleh Al-Bani)
 Ekoran viral tentang anak tahfiz yang kena pukul dengan paip getah, berbagai-bagai pandangan yang negatif di hamburkan ke pusat-pusat pengajian tahfiz dengan penuh emosi. 

 Saya tertarik bila mengitu perbincangan dari salah satu kumpulan wassap saya di mana salah seorangnya merupakan pengamal perubatan – Dr Noraini.

 Perbincangan mereka mungkin dapat memberikan sedikit input yang berguna kepada kita semua supaya tidak terburu-buru menghukum.

 Dr Noraini ‬: Perlu siasatan terperinci & jawaban drpd doktor yg merawat sama ada apa yg terjadi is a direct link to the sebatan atau purely coincidental... ini tidak bermakna saya bersetuju dgn para pendidik melibas anak2 dgn getah.

Hasyimah ‬: Maaflah kita hanya kongsi pendapat yg salah tetap salah cuma ada batas2nya kita ada enekmen islam kita undang2 maka baru kita dapat jawapanya.Cuma kes adik.

 Maaf cuma kita hairan macam mana kena getah dkaki boleh naik habis ke badan ?? Mesti ada punca penyakit lain sedangkan di asrama kena isi borang kalau alahan & sebagainya. Keluarganya ada mengatakan dia rendam kaki anaknya dgn ais maka otot serta darah2 di kakinya membeku tu yg membuatkan hitam kakinya. 

 Sedangka penagih dadah nak masuk pusat kena teliti sebagai pengurus rumah keb dadah saya rasa lagi terperinci perkara ini; sedangkan sekolah subhanallah.

Hj Wan: Ya banyak persoalan - persoalan yg belum terjawab. Mudah-mudahan perkara sebenar dan punca sebenar dapat dikenal pasti insyaa Allah.

Dr Noraini ‬: Saya sebagai pengamal perubatan... sebab tu saya suggest all politicians should start practicing evidence based facts... ini kpd both sides.. supaya kita x jadi champion emosi.. 

Arwah dirawat di HSI.. statement drpd para doktors x pernah keluar.. hanya drpd ibubapa.. Isunya disini bila dilihat secara kasar, tanpa merawat secara dkt, arwah telah ada sejenis penyakit yg dinamakan systemic vasculitis@radang darah... punca? ada byk sebab.. jangkitan kuman, ataupun kanser ataupun penyakit autoimmune yg dipanggil connective tissue disease...

 Penyakit ni mmg boleh membawa maut kalau kita x pick up the diagnosis early... then to come out with a diagnosis is also not that easy....

 Sebab tu lah saya ckp berkemungkinan besar arwah dah x berapa sihat.. mungkin sebab itu dia ada buat salah krn kesihatan yg x berapa baik... jadi sebatan tu mungkin bukan penyebab tapi ia tetap salah.. tindakan aggressive itu tetap salah...

 Jadi saya harap drs yg merawat adik ni, dpt keluarkan statement yg terperinci. Allahu'alam 

Hasyimah : Kita banyak mempersoalkan kesalahan pada guru tersebut salah tetap salah cuma kita waraskan pemikiran kita logit kena di kaki sampai kena potong cuba tengok kaki arwah tu hitamkan darah di kakinya beku maknya rendam dengan ais.

Hj Wan : Terbaik Dr Noraini. "Sebab itu saya suggest all politicians should start practising evidence based facts.." Dan bukan all politicians tapi juga all religious scholars and those preachers MUST at all times practicing evidence based facts. We are trying to educate the masses and not brainwashing them. 

Badrin : Setuju atas pandangan. Kita kena jadi rakyat dan pemimpin yang adil dalam membuat keputusan atau hukuman.

Hj Wan : Ya benar ini. Punca sebenar anak tahfiz ini meninggal mungkin bukan atas sebab pukulan dari pihak sekolah. Sama-sama lah kita bersabar menunggu laporan rasmi perubatan dan dari pihak polis insyaa Allah.
Comments
3 Comments

3 comments :

Anonymous said...

Hipotesis doktor ini sama seperti komen saya dalam satu blog yang lain. Terdapat beberapa lagi pelajar yang turut dihukum sama dengan adik malang itu oleh warden yang sama, tetapi kenapa hanya dia sorang sahaja yang menerima kesan sebegitu. Adalah tidak logik dengan merotan di bahagian tapak kaki saja boleh mengundang darah beku di kakinya.

AIMAN said...

Cik husin satu perkongsian yang baik. Teruskan

Anonymous said...

Pukulan pada betis > menyebabkan "compartmental syndrome > gangguan bekalan darah ke anggota bawah > tissue necrosis > infection set in > sepsis > septic shock > death, my simple theory... Mahadi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...