JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, April 20, 2017

Nukilan At-Takiri berbahaya


   KUALA LUMPUR: Seorang pendakwah berpendapat, kenyataan yang dianggap tidak cermat oleh Ahli Parlimen Kuala Nerus minggu lalu sebagai berbahaya dan boleh mengundang kepada perbuatan melampau jika dilihat dari konteks yang salah.

 Menurut Ustaz Wan Ji Wan Hussin, Datuk Dr Khairuddin Aman Razali tidak sepatutnya mengeluarkan kenyataan berbau gerakan pelampau seperti ISIS.

Katanya, ramai ulama dunia ketika ini menganggap kumpulan terbabit sebagai Khawarij moden - merujuk kepada gerakan yang hanya menganggap jalur pemikiran mereka saja yang benar dan mesti diterima.

"Anggota Parlimen Kuala Nerus itu tidak wajar mengeluarkan kenyataan berbau ISIS yang dianggap ramai ulama dunia sebagai Khawarij moden.

"Kenyataan itu boleh membawa kepada amalan ISIS (jika ditafsir) dengan konteks yang salah," katanya.

Pada 11 April lalu Khairuddin membuat catatan di Facebook beliau dengan menukilkan suatu kisah pada zaman Rasulullah SAW.


 Beliau yang juga Ketua Penerangan Dewan Ulama Pusat Pas memberitahu, sekumpulan pemuda meminta izin daripada Nabi Muhammad untuk membunuh seorang lelaki Yahudi Madinah bernama Ka'ab Asyraf.

Kaab dikatakan menghina kemenangan Islam dalam Perang Badar dan nabi memberi isyarat supaya tindakan keras dikenakan ke atas lelaki terbabit.

"Mereka akhirnya berjaya memancung kepala si Yahudi tersebut lalu mereka bertakbir. "Gema takbir mereka sampai ke Madinah. Tindakan keras itu adalah peringatan kepada Yahudi yang menghina Islam," tulis Khairuddin.

Tangkap layar (screenshot) status itu menjadi tular di kalangan pengguna media sosial hari ini.

Ditanya lebih lanjut, Ustaz Wan Ji yang juga Ketua Biro Agama Pemuda PKR berkata, ada perdebatan mengenai kesahihan kisah berkenaan. Antara yang dibincangkan, kata Ustaz Wan Ji, ialah punca Ka'ab itu dibunuh.

 "Ada sebilangan ulama menganggap Ka'ab dibunuh bukan kerana menghina islam, tapi dalam keadaan dia menjadi watak utama mewujudkan suasana perang terhadap kerajaan Madinah.

"Dia dibunuh di bawah kesalahan pemberontakan," katanya.

Bagaimanapun semakan beberapa jam selepas berita ini disiarkan mendapati status berkenaan sudah tidak dapat dikesan pada akaun Facebook Khairuddin.~ sumber

Komen al-Husseyn :

Nampak semakin ganaz mamat walaun ini! Hari tu nak sekeh Dr Maza... loni pula nak galakan orang supaya pancung kepala! 
Comments
3 Comments

3 comments :

pok amid littor said...

Lebai2 cap bulan bukan ada wibawa pun utk menjadi ahli politik.... Krn dlm pemikiran,mereka je yg betul!!

Dan modal mereka ialah menggunakan agama utk dapatkan sokongan.
Cth:
1. takde no keahlian, masuk neraka!
2. Tak sokong 355, tanam di jirat
3. Kesejahteraan rakyat dikesampingkan kerana ingin juang ruu355 mereka disokong piem.

Dipendekkan kata, bukan mereka itu terbaik utk memimpin rakyat. Tengok mr presideng mereka, cakap dan tindakan mengelirukan!!!

Anonymous said...

Potong k*te dia baru tahu. Q7 pun tak berguna lg

Anonymous said...

Status facebook dah hilang?? Lebai din dah takut le tuu. PhD pon beli kot. Dgr kabar bini ada tigo. Fuhhh sedap wat gilir. Molek cukop jd 4. Baru stabil mcm Audi Q7. Boleh menjalar masuk KL. Hari tu kata nk sekeh Mufti perlis. Rupo nye sekeh tu maksudnye ziarah. Huhuhu. Ostaz Auta kereta Audi. Kikiki

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...