JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, April 10, 2017

Soalan-soalan berapi dari Tun M untuk Najib


  Mahathir hari ini terus mendakwa perdana menteri terlibat dalam skandal 1MDB, walaupun Najib menafikan menggunakan dana awam untuk kepentingan peribadi.

Mahathir juga menegaskan terdapat cubaan menutup skandal itu, yang juga dinafikan kerajaan.

“Oleh kerana debat tidak dibenarkan, saya percaya rakyat Malaysia hilang peluang untuk mendengar penjelasan Nazri terhadap persoalan penting yang akan bangkitkan.

“Soalan-soalan ini berdasarkan dakwa yang diketahui dan bukan tuduhan luar atau spekulasi,” katanya.

Mahathir antaranya membangkitkan pengelasan laporan berkaitan 1MDB yang dikelaskan bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) dan kes berkaitan 1MDB di mahkamah Singapura yang menyaksikan bekas-bekas pegawai bank disabitkan bersalah.

Di bawah ini adalah isu-isu yang dibangkitkan Mahathir :

1. Sebagai contoh umum Peguam Negara mengisytiharkan bahawa Najib tidak melakukan apa-apa salah laku. 

 2. Oleh itu semua laporan oleh Bank Negara, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dan Juruaudit Negara yang merupakan asas untuk mendakwa Najib, telah ditolak oleh beliau. Tetapi mereka juga telah diletakkan di bawah Akta Rahsia Rasmi Malaysia, yang bermaksud tiada siapa yang boleh memetik daripada mereka walaupun mereka telah membacanya. 

 3. Dan Najib mengisytiharkan bahawa dia tidak berbuat sesuatu yang salah. 

 4. Sebaliknya pendakwa raya Singapura mendapati: 

i) Yak Chee Yew, bekas pengarah bank Swiss BSI, bersalah atas empat pertuduhan jenayah yang berkaitan dengan 1MDB pelaburan negeri Malaysia. 

 ii) Yvonne Seah Yew Foong, bekas pegawai bank swasta BSI, dijatuhi hukuman penjara dua minggu dan denda $ 10,000 menjadi orang kedua disabitkan dalam siasatan Singapura ke dalam 1Malaysia Development Bhd. 

 iii) Bekas banker BSI Yeo Jiawei dijatuhi hukuman penjara 30 bulan bagi saksi mengganggu dalam skandal 1MDB. 

 iv) Bekas Pengurus cawangan Bank Falcon Singapura, Jens Sturzenegger, dipenjara 28 minggu dan denda S$ 28,000 dalam skandal berkaitan 1MDB . 

 5. Juga dilaporkan oleh Straits Times Singapura adalah hubungan Sturzenegger dengan Jho Low (Low Taek Jho) kawan rapat Najib, " tertuduh yang berada di tengah-tengah dakwaan pengubahan wang haram secara besar-besaran dikaitkan dengan 1MDB". 

 6. Jelas Singapura mendapati banyak perkara yang salah dengan dana dan pengurusan 1MDB. Tetapi Peguam Negara terkenal Malaysia mengisytiharkan tidak ada yang salah dalam operasi wang 1MDB. Ia tidak dapat melihat apa-apa keperluan untuk siasatan diteruskan. 

 7. Ia tidak boleh bahawa wang 1MDB terbang dengan sendiri ke Singapura ke tangan empat penjahat dinamakan. Seseorang di Malaysia yang berjaya 1MDB mesti menghantar wang ke Singapura. Seseorang dari 1MDB mesti mempunyai urusan dengan pihak jahat bank Singapura dan bank-bank yang terlibat. Seseorang dalam pengurusan 1MDB mesti tahu tentang memindahkan wang 1MDB secara sistematik, atau penyalahgunaan kuasa untuk mengendalikan. 

 8. Tetapi Peguam Negara, polis Malaysia dan eksekutif 1MDB tidak berminat. Tempat di mana wang 1MDB dan pemindahan daripada sejumlah besar oleh pelbagai orang seolah-olah tidak penting kepada pihak berkuasa Malaysia. Bahawa berbilion-bilion Ringgit wang 1MDB telah hilang juga tidak membimbangkn kepada pihak berkuasa Malaysia, pengurus 1MDB dan Najib sebagai pihak berkuasa tunggal pada wang 1MDB dan sebagai Perdana Menteri di negara ini. 

9. Apabila wang BMF telah hilang dalam perjalanan pulang pada tahun 1981, kerajaan menubuhkan satu jawatankuasa tiga, yang diketuai oleh Ahmad Nordin, Ketua Audit Negara itu, untuk menyiasat pengurusan BMF dan kerugian, walaupun wang yang hilang bukan wang kerajaan. Satu kertas putih telah diterbitkan dan dibahaskan di parlimen perkara itu secara terbuka. Laporan itu tidak diletakkan di bawah Akta Rahsia Rasmi. 

10. Saman sivil terhadap pegawai-pegawai BMF telah dimulakan oleh kerajaan dan ekstradisi dilakukan untuk membawa kembali Lorrain Osman. 

 11. Jumlah hilang oleh BMF adalah kira-kira USD47.5 juta (RM118.75 juta pada kadar pertukaran pada tahun 1980), sejumlah remeh-temeh berbanding dengan RM42 bilion (42 ribu juta) yang terlibat dalam skandal 1MDB. Namun kerajaan pada masa itu mengambil tindakan terhadap orang berkenaan. Akhirnya Lorrain dipenjara dan lain-lain yang dikatakan terbabit dihukum atau lari dari negara itu. 

 12. Dalam kes 1MDB dan kehilangan berbilion-bilion dan juga keperluan berterusan untuk membayar berbilion-bilion untuk pinjaman yang diperoleh 1MDB, Peguam Negara hanya berkata tiada apa-apa kesilapan yang telah dilakukan dan siasatan lanjut  tidak perlu dibuat. 

 13. Keputusan oleh Peguam Negara ini dengan jelas seolah-olah menjadi penutup penglibatan Najib dalam kerugian tersebut, kemungkinan jelas bahawa dakwaan DOJ (US Department of Justice) bahawa RM2.6 bilion ($ 681 juta) dalam akaun banknya datang dari 1MDB adalah benar.

14. Kelulusan Najib mesti diperolehi untuk semua transaksi wang oleh 1MDB, menurut 1MDB's Articles of Association. Apa-apa kehilangan wang oleh 1MDB itu mesti diletakkan tepat di atas bahu Najib. 

 15. Pada 3 Jun 2015, Bank Negara mengeluarkan kenyataan yang termasuk peruntukan undang-undang di mana bank itu akan melakukankan siasatan rasmi. Peruntukan adalah: 

 i) Apabila wang yang mana kelulusan diberi tidak digunakan untuk tujuan yang dinyatakan di dalam permohonan; 

 ii) Apabila tidak betul atau maklumat palsu disediakan di dalam permohonan; 

 iii) Kegagalan untuk mematuhi syarat-syarat dalam kelulusan itu. 

 16. Jika mana-mana atau semua peraturan-peraturan ini dan peraturan-peraturan tidak dipatuhi maka Bank Negara akan menarik balik kelulusan. 

 17. Kenyataan itu seterusnya berkata "berkenaan dengan 1MDB, siasatan rasmi telah bermula untuk memeriksa mana-mana bercanggah dengan peraturan dan undang-undang bank pusat ...". 

 18. Ia seolah-olah bahawa Bank Negara tidak menjalankan siasatan ke atas 1MDB untuk pada 28 April 2016, bank mengeluarkan kenyataan berikut: 

"Berikutan penerimaan persetujuan hari ini Peguam Negara, Bank Negara Malaysia telah mengeluarkan surat pentadbiran kompaun kepada 1MDB kerana gagal mematuhi arahan yang dikeluarkan di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan 2013. 18. Ia seolah-olah bahawa Bank Negara tidak menjalankan siasatan ke atas 1MDB untuk pada 28 April 2016, bank mengeluarkan kenyataan berikut:

"Berikutan penerimaan persetujuan hari ini Peguam Negara, Bank Negara Malaysia telah mengeluarkan surat pentadbiran kompaun kepada 1MDB kerana gagal mematuhi arahan yang dikeluarkan di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan 2013.

"Ini termasuk keperluan untuk 1MDB menghantar pulang wang yang diremitkan di luar negara berikutan pembatalan tiga kebenaran yang diberikan oleh Bank Negara Malaysia kepada 1MDB pada tahun 2009, 2010 dan 2011.

"1MDB juga telah gagal untuk mengemukakan bukti dan dokumentasi yang ditentukan oleh Bank untuk mewajarkan liabiliti untuk mematuhi sepenuhnya dengan pesanan penghantaran pulang itu. 1MDB telah diberikan sehingga 30 Mei 2016 untuk membayar kompaun. Pembayaran kompaun menandakan berakhirnya siasatan oleh Bank Negara Malaysia pada pelanggaran kepada peraturan dan peraturan-peraturan bank pusat. "

19. Kesimpulan penyiasatan tidak bermakna tiada tindakan diambil berdasarkan hasil siasatan.

20. Dalam laporan berita pada 25 Mei 2016 "1MDB mengesahkan bahawa hari ini ia sudah membuat bayaran sepenuhnya, kompaun, selaras dengan keputusan BNM". ~ sumber
Comments
2 Comments

2 comments :

Anonymous said...

Peguam Negara telah bertindak seperti Musang Berjanggut, itu semua boleh padem...

Anonymous said...

Sama lah juga Anttatuya mati, ada pembunuh tetapi motif mengadakan dibunuh takdak.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...