JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, May 23, 2017

TAHNIAH KEADILAN..!


 Saya bersama tetamu lain hadir pagi ini di Kongres Nasional Tahunan KeAdilan Ke-12 parti itu. Kehadiran penuh dalam dewan yg besar ini.


 Ada beberapa kenangan bermakna bersama parti besar ini. Ucapan perasmian Presiden KeAdilan YB Dr Wan Azizah Wan Ismail menyentuh sudut penting, antaranya;

 [1] Tahun 2017 bermaksud sudah 18 tahun perjuangan parti itu berjuang bersama pembangkang di Malaysia di medan siyasah negara, jatuh bangun bersama sejak 4 April 1999 dalam Barisan Alternatif, Pakatan Rakyat, dan hari ini bersama Pakatan Harapan. Sehinggalah pernah diberikan mandat negara 52%, serta menjadi pentadbir di Selangor.

 [2] Kak Wan, Presiden wanita pertama sebuah parti politik negara yg menerajui kepimpinan parti itu sejak bermulanya DS Anwar Ibrahim dizalimi dan dihina oleh Umno/BN, memulakan ucapan perasmian dgn linangan airmata yg disaksikan seluruh dewan, mengungkap kalimah Allah yg menjadi asas pertubuhnya parti itu;

 "Wahai orang beriman, hendaklah kamu jadi orang yang sentiasa menegakkan (kebenaran) kerana Allah, menjadi saksi dengan adil".

 "Dan janganlah sekali-kali kebencian kamu terhadap sesuatu kaum itu mendorong kamu untuk berlaku tidak adil. Berlaku lah adil, kerana adil itu lebih dekat kepada takwa". [ Al-Maidah : ayat 8 ]

 [3] Bagi saya, inilah ayat Allah yg cukup tinggi nilai dan applikasinya bagi apa pun organisasi yg meletakkan perjuangan menegakkan kebenaran & keadilan sebagai paksi mereka. Inilah ayat Allah yg diperjuangkan para Rasul dan pejuang kebenaran & keadilan sejak sekian lama. Istiqamah mereka adalah kebenaran dan prinsip yg diperjuangkan, bukan taasub pada label agama atau bangsa sesebuah parti itu. 

[4] Sejarah pagi ini tercipta buat pertama kali dalam sejarah apabila Tun Dr. Mahathir bin Mohamad turun ke kongres tahunan parti itu mewakili parti beliau yg turut berjuang dalam Pakatan Harapan. Satu penentuan Allah yg tak pernah terfikir dek akal dan perancangan insani biasa! 

[5] TunM duduk sebaris bersama Tuan Haji Mohamad Sabu, YB Lim Kit Siang (林吉祥), dan ramai lagi pimpinan Pakatan Harapan yg saling bersandaran menguatkan keempat parti itu. 

[6] Namun sebaliknya, sejarah juga telah dicipta pagi ini, buat pertama kalinya juga sebuah parti lama yg telah merubah matlamat perjuangan yg Presiden mereka sendiri satu tika dulu pernah bersama dlm menubuhkan KeAdilan 18 tahun lepas. Hari ini parti berlabel Islam itulah, PAS, memilih utk tidak lagi bersama pakatan pembangkang membantah kezaliman Umno/BN. Ironinya, mereka berlangkah jauh ke belakang memilih jalan sendirian dlm acuan sempit agama dan bangsa, yg akhirnya menjadikan mereka bebas kerjasama dgn siapa pun. Hatta dgn Umno dan Najib itu sekalipun. 

[7] Bahkan PAS juga turut mengistiharkan KeAdilan dan semua yg bersama Pakatan Harapan itulah sbg musuh politik yg mereka mereka serang saban hari. Dan ya, semua itu berlaku hanyalah selepas perginya TG Nik Abdul Aziz Nik Mat dua tahun lepas. 

[8] Juga amanat DS Anwar Ibrahim yg turut dibacakan YB Nurul Izzah Anwar cukup menyentuh perasaan yg hadir. Anwar berpesan pada anggota parti itu dan mereka yg bersama perjuangan rakyat utk terus mengorak langkah dgn lebih kuat dan bersungguh demi memperkukuhkan saf perjuangan pembangkang. Satu harapan yg cukup bermakna buat semua. 

[9] Dan permintaan Anwar juga jelas. Siapa pun, cukuplah bersikap kecewa atas langkah PAS yg sudah tidak lagi mahu memperjuangkan nasib rakyat bersama saf pembangkang ini. Bagi Anwar cukup sudah dgn keputusan dan kehendak mereka itu, dan biarkan lah tindakan mereka itu diadili rakyat. Bagi KeAdilan, Amanah, Bersatu dan DAP, inilah masa terbaik utk Pakatan Harapan itu diangkat sebagai pilihan utama menolak segala kebrobokan Umno/BN selama ini. Menjadi tanggungjawab semua jentera parti utk bekerja mencapai matlamat bersama itu. 

[10] Dihujung sessi Kak Wan mengingatkan bahawa hari ini juga adalah genapnya 832 hari DS Anwar Ibrahim terpenjara buat sekian kalinya di balik tembok Sungai Buluh itu, hanya kerana membela nasib rakyat. Maka tak ada cara lain yg mampu membela beliau, melainkan dengan "kebangkitan dan perubahan rakyat dalam PRU14 ini".

 Saya berdoa agar Allah merahmati semua mereka yg bersama saf perjuangan rakyat demi menegakkan kebenaran dan keadilan ini.

Siiru 'ala barokatillah.

Ahmad Sayuti Bashiron | Kongres KEADILAN 2017 
21 Mei 2017 ~ sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...