AMANAH PERAK

AMANAH PERAK
AYUH MENDERMA

Friday, June 23, 2017

BAGAIMANA NAJIB BERHARAP UNTUK MENANG


1. Saya telah menulis mengenai percubaan Najib untuk menafikan dana untuk pembangkang berkempen dan membangunkan jentera pilihan raya yang berkesan.

2. Bukan hanya itu sahaja. Suruhanjaya Pilihanraya telah menetapkan semula persempadanan kawasan supaya orang Melayu dipisahkan dari kaum Cina. Beliau percaya orang Melayu mudah boleh disogok untuk mengundi BN tetapi orang Cina akan terus tidak mempedulikannya sebagaimana mereka lakukan dalam Pilihan Raya Umum ke-13. 

 3. Di samping itu dia akan menukar pusat mengundi supaya pengundi yang mencari nama mereka tidak lagi ada pada tempat biasa mereka. Pengundi tidak dimaklumkan mengenai perubahan ini. Pihak pembangkang ditolak akses kepada senarai pengundi. Pada hari mengundi, pengundi tidak akan dapat mengundi jika nama mereka telah dipindahkan ke pusat mengundi jauh dari kebiasaan mereka. 

 4. Rasuah akan berleluasa. Seperti yang berlaku dalam pilihan raya kecil, wang akan diberikan secara terang-terangan kepada pengundi yang kemudiannya akan bersumpah untuk mengundi BN. Perkara-perkara lain juga akan diberikan, termasuk peralatan untuk kegunaan dapur dan barangan makanan. 

 5. Dalam beberapa kes ini sudah dilakukan. Wang dan bahan makanan diberikan dalam bentuk sokongan bulan puasa sekarang. Melaporkan percubaan rasuah tidak akan menyebabkan apa-apa tindakan oleh pihak polis. Oleh itu praktikalnya tiada laporan dibuat semasa pilihan raya kecil. Tidak menghiraukan undang-undang oleh Najib dan kumpulannya akan menjadi perkara biasa. 

 6. Pada masa ini, RM10,000 hingga RM50,000 ditawarkan kepada belia ARMADA PPBM untuk meninggalkan parti itu. Mereka yang menerima RM50,000 disuruh menandatangani dokumen yang menghendaki mereka mengundi BN. 

 7. Janji juga dibuat sekarang untuk lebih banyak wang dan barang apabila pilihan raya sedang dijalankan. Sekarang mereka yang tidak di gaji Kerajaan menerima elaun bulanan. Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Kampung kini menerima elaun bulanan sebanyak RM800. Nelayan mendapat elaun bulanan sebanyak RM200. 

 8. "Buka Puasa" oleh pihak pembangkang disekat melalui peringatan kepada penderma yang tidak dapat menaja "buka puasa" oleh pihak pembangkang. Masjid dan precints ditutup kepada parti pembangkang tetapi terbuka kepada UMNO. Bakal penderma akan diganggu dan diancam dengan lawatan oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri. Sungguh menyedihkan bahawa pegawai cukai pendapatan bekerjasama dengan BN sepenuhnya dalam gangguan ini. Sudah tentu mereka mendapat manfaat daripada bonus untuk mengutip lebih banyak cukai untuk Kerajaan. 

 9. Dan sekarang undang-undang mengenai pengubahan wang haram sedang digunakan untuk membekukan wang yang dimiliki oleh penderma yang berpotensi kepada pembangkang. Bahawa ini boleh menghalang mereka daripada menjalankan perniagaan tidak menyangkut Najib. 

 10. Bank telah diberitahu untuk tidak memberi pinjaman kepada ahli perniagaan yang mungkin menderma kepada pembangkang. 

 Undian Pos 

 11. Undian pos beberapa cawangan perkhidmatan kerajaan termasuk polis dan tentera akan dipindahkan ke kawasan pilihan raya yang dipertandingkan oleh anggota kanan BN untuk memastikan kemenangan. Pada Pilihan Raya 2004 diketahui bahawa undi pos semasa masih dalam kotak mereka telah mengubah tiga kawasan seorang Menteri yang ternama yang kalah kepada menang.

 12. Bilangan pengundi di kawasan pilihan raya meningkat hampir dua kali ganda antara tahun 2008 hingga 2013. Oleh itu calon yang telah kalah sangat teruk dalam pilihan raya sebelumnya, dapat menang dengan majoriti besar dalam pilihan raya yang berikut. 

 13. Pembangkang mungkin menghadapi kemungkinan pemilihan yang diisytiharkan batal dan tidak sah jika BN kalah dengan margin kecil. Atau, Kerajaan akan enggan mengakui kekalahan. Pembangkang akan dituduh menipu. Tiada bukti yang diperlukan untuk Kerajaan mengisytiharkan ini. Pembuli BN akan bersedia untuk mewujudkan ketidakstabilan. 

 14. Atas dasar ini mungkin akan ada pengisytiharan darurat dan Parlimen akan digantung. Sebuah "Mageran" (Majlis Gerakan Negara - Majlis Operasi Nasional) dibentuk Kerajaan dan negara akan diperintah seperti yang berlaku pada tahun 1969. 

 15. Pada peringkat itu, BN boleh menawarkan insentif kewangan kepada ahli parlimen pembangkang untuk menyeberang. Apabila BN mendapat majoriti yang mencukupi, darurat akan ditarik balik dan BN akan menjadi Kerajaan majoriti. Parlimen akan berfungsi semula. 

 16. Kita semua tahu bahawa Najib terdesak untuk tidak kehilangan jawatan Perdana Menteri. Bersih melihat banyak penyalahgunaan kuasa yang berlaku dalam pilihan raya 2013. Hal-hal yang lebih buruk boleh berlaku dalam Pilihan Raya Umum ke-14 ini. 

17. Kita tidak akan melihat pilihan raya yang adil. Sebab itu mengapa Najib mahu mempunyai sejumlah besar wang adalah kerana dia percaya Tunai adalah Raja. Memandangkan jumlah wang yang sangat besar, dia percaya ramai yang tidak aka menolaknya. Mereka akan menyokongnya. Wang kerajaan akan digunakan secara meluas. Kementerian tidak akan mendapatkan wang yang diperuntukkan kepada mereka dalam belanjawan. Selain itu jumlah wang yang besar yang Dept of Justice berkata dia telah dicuri dari 1MDB akan digunakan untuk menyuap pengundi. 

 18. Rakyat Malaysia mesti menolak penyalahgunaan kuasa oleh parti BN. Mereka mesti teguh untuk tidak mengundi BN. Mereka mesti memastikan kekalahan BN. Negara ini akan dimusnahkan sama sekali jika BN diberi lima tahun lagi.
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...