JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, June 14, 2017

Operasi Gopi - Berhubungkait dengan Ketua Polis Negara, kata Sarawak Repor


  Gopinathan Krishnan 'Gopi' (dibulatkan) adalah antara mereka yang ditahan dan dibawa ke mahkamah; Sarawak Report mendapat maklumat mengenainya dari sumber yang boleh dipercayai bahawa perantara utama berkenaan adalah Gopinathan Krishnan, yang dikenali sebagai Gopi.

  Oleh itu Operasi itu dinamakan Ops Gopi. Gopi telah mengakui segala-galanya kepada penyiasat beliau, corroborating maklumat yang telah muncul dalam akhbar mengenai pegawai tinggi polis di Bukit Aman menggunakan dia sebagai orang tengah untuk menguruskan kutipan bayaran daripada operasi haram di Melaka.

 Nampaknya raket perlindungan itu tidak dihadkan ke Melaka, tetapi adalah sebahagian daripada berjuta-juta penipuan koleksi ringgit yang beroperasi di seluruh Malaysia yang telah dibangunkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

 Dakwaan itu adalah bahawa ia dilakukan dari bahagian paling atas pasukan polis dan kini terdapat penolakan kembali dengan dakwaan bahawa SPRM telah 'memangsakan' dan 'Mensasarkan' pegawai polis dan siasatan sepatutnya dibawa ke penghujungnya atau diambil alih oleh polis sendiri.

 Memandangkan keadaan ini, ia adalah penting dan patut diketahui bahawa Gopi didakwa dalam buku telefon beliau ada senarai beberapa pegawai paling (dan orang-orang yang berkaitan dengan mereka) yang dia kerap hubungi.

 Di bawah keadaan ini, Gopi mesti menjelaskan mengapa beliau sering berhubungan dengan pegawai-pegawai kanan polis.


 Lagi pula, raket perlindungan ini telah diakui oleh pegawai yang ditangkap, pengantara dan juga beberapa pengusaha haram yang telah bercakap dengan pemberita dan kini telah menutup kedai-kedai mereka di Melaka.

 Jadi, hubungan telepon ini tidak boleh diabaikan dalam apa jua keadaan normal dan kesemua pegawai-pegawai yang paling kanan yang telah dihubungi oleh Gopi akan mengambil cuti sementara perkara itu sedang disiasat.


  Terima kasih kepada maklumat bil telefon bertarikh pada April tahun ini Sarawak Report dapat mengenal pasti salah satu daripada tokoh-tokoh kanan dikaitkan dengan hierachy Bukit Aman. Kami merujuk kepada tidak lain daripada abang ipar kepada Ketua Polis Negara (KPN) Khalid Abu Bakar, yang menguruskan sebuah perniagaan menjual senjata api bersama-sama dengan anak perempuan Khalid. Namanya ialah Mohd Isa bin Hussin dan dia adalah ketua kampung daripada Gebok, Mantin, Negeri Sembilan.

Nama dan nombor telefon bimbit menurut data dilihat oleh Laporan Sarawak Gopi menalipon  abang ipar kepada Ketua Polis Negara 7 kali pada bulan April.

Memandangkan ketika ini dia ditangkap kerana didakwa bertindak sebagai kata kunci dalam raket perlindungan polis hingga di peringkat tertinggi dalam pasukan polis, Khalid dan Isa bin Hussin patut menjelaskan sebab bagi panggilan mereka.


Sebagai contoh, pada 10 April tahun ini Gopi mendial nombor telefon bimbit Isa '0196610914 (lihat di atas grafik) tiga kali antara sebelum 18:00 setengah lalu 6 daripada nombor telefon bimbitnya sendiri (012) 6.193.971.

  Mengapa panggilan ini pada petang Isnin?

Ia juga perlu diambil perhatian bahawa semua panggilan ini adalah sangat mudah. Gopi tidak perlu memperkenalkan diri atau mencari helah untuk sebab panggilannya. Kedua-dua orang nampaknya sangat mengenali antara satu sama lain dengan baik dan memahami maksud panggilan. Mereka mampu untuk mengetepikan perkara-perkara dengan cepat, walaupun terpaksa melakukan beberapa kemas kini melalui jam.

Mungkin ia adalah jemputan antara rakan-rakan (golf) dan mungkin Isa bin Hussin diperlukan untuk menyemak ketersediaan sendiri? Dalam keadaan ini, apa-apa sebab, ia perlu diperiksa dan menjelaskan - ada cara perlu siasatan digugurkan atau aduan mengenai 'witchhunts' dilayan.

Komunikasi kelihatan terus pada bulan April. Sarawak Report memahami bahawa Gopi menalipon Isa bin Hussin lagi keesokan harinya pada waktu pagi, dan mereka berbual-bual selama lebih satu minit

Dan kemudian dua hari kemudian pada malam ke-13 April, apabila mereka berbual-bual selama hampir tiga minit dan akhir sekali pada 20 April apabila mereka mempunyai cerewet agak panjang berkekalan hampir tujuh minit.

Jadi, mari kita mendengar penjelasan tentang mengapa sindikit sepenuh masa perlindungan polis penipu didakwa telah bercakap dengan adik ipar kepada Ketua Polis Negara, yang kita semua tahu ia terlibat secara langsung dalam perniagaan Nilam Arms?

Ketua Polis Negara perlu beri menjelaskan jika terdapat mana-mana kenalan lain antara Gopi dan orang-orang yang rapat dengan beliau sama ada secara peribadi atau profesional dan sama ada atau tidak dia juga di dalam buku telefon Gopi ini.

Ketua Polis Negara Khalid Abu Bakar

Kalau ada kenalan itu dia harus, sudah tentu, menarik diri daripada mana-mana penyiasatan dan berundur daripada jawatannya sementara siasatan sedang dijalankan.

Melanjutkan tempoh jawatan Khalid selepas usia bersara pada tahun ini, adalah jelas kurang diterima di bawah keadaan ini, walaupun ini adalah hajat Najib.

Mungkin Perdana Menteri mula menyesal kerana telah menetapkan SPRM menyiasat penuh kes rasuah  - dengan pengecualian 1MDB.  – sumber
Comments
4 Comments

4 comments :

Anonymous said...

Ini lah BALASAN ALLAH SWT PADA HAMBANYE YANG TERLAMPAU PERBUATAN MENYALAH GUNAKUASA.ALLAH SWT NK TUNJUKAN PADA SEMUA HAMBANYE INI LAH SOSOK MANUSIA PALING HINA DISISI ALLAH SWT.RANCANG LAH MACAMMANA SKALI PUN ALLAH AKAN TUNJUKAN KEJAHILAN HAMBANYE YANG TERLAMPAU TAKBUR DENGAN KUASA.

Anonymous said...

Patut ler Rombakan Besar besaran kat Jabatan Polis MELAKA rupenye Ramai Pegawai pegawai dah tau KPN PDRM ada SKANDAL.GO PDRM GO.

Anonymous said...

hastag,, gopi kawan khalid,, hahahaha

Anonymous said...

Klu perkara ini berlaku di jepun atau korea, sudah tentu KPN dia dah letak jawatan. Ini soal maruah.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...