JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, July 06, 2017

BUTA AL-QURAN-KAH AKU? (Teguran tulus untuk Presiden Pas)


1. Bukan untuk berbangga, tetapi sekadar memulahazahkan diri sendiri. Aku telah mendengar dan memperdengarkan bacaan al-Quran-ku selama tiga tahun dgn guru sehingga tamat tanpa gugur walaupun sepatah. Bacaan al-Quran-ku bersanad.

2. Sudah lebih 10 tahun aku jadi imam solat terawih, dan sekurang-kurangnya 10 juz al-Quran aku baca dalam solat terawih setiap tahun. Antara 30 - 40 orang bersolat terawih bersamaku. 

 3. Aku sudah berkuliah tafsir di Perlis semenjak hampir 25 tahun yg lalu dan kini sudah sampai juz yg ke 21. Kuliah itu aku sampaikan dgn nota yg aku sediakan sendiri berpandukan beberapa kitab tafsir muktabar. Kini kuliah itu masih berlangsung. 

 4. Tidak ada hari yg aku tak baca al-Quran dan aku khatam al-Quran dalam tempoh tertentu tanpa leka. Di rumahku juga ada beberapa kitab tafsir muktabar yg aku rujuk termasuk puluhan versi tafsir ada dalam Maktabah Syamilah komputer riba aku. 

 5. Anak-anak aku juga, aku dan keluarga aku sendiri yg ajar mereka membaca al-Quran. Tidak ada seorang pun anak-anakku yg tak tahu baca al-Quran, bahkan mereka boleh membaca dgn lancar semenjak awal usia lagi. Ada yg menghafaz al-Quran secara bersendirian. 

 6. Dalam realiti itu, dua tahun lalu aku nekad keluar Pas. Aku ulang, aku keluar Pas secara nekad dgn menyertai Amanah. Dan, semasa dalam Pas dan selepas keluar Pas, begitulah rutin kehidupan aku bersama al-Quran, tidak pernah berubah. 

 7. Aku percaya, ribuan ahli Amanah juga kehidupan mereka dengan al-Quran sama seperti aku, bahkan aku yakin ada yg lebih baik berpuluh kali ganda berbanding aku. Mereka juga bekas ahli Pas. Hal yg sama juga ada pada mereka yg tak pernah pun masuk Pas. 

 8. Tiba-tiba Abdul Hadi berkata, sesiapa keluar Pas buta al-Quran. Hah... buta al-Quran-kah aku dan kami? Jika setara aku dan kami (maaf, bukan utk bangga) masih dikata buta al-Quran, setara manakah baru dikira tak buta al-Quran? Adakah semua orang Pas sekarang tidak ada yg buta al-Quran, atau mereka dikira celik al-Quran kerana bersama Pas dan bukan bersama al-Quran?  
9. Aku kenal ramai orang Pas, bahkan begitu kuat dokong Pas, baca al-Quran pun merayap-rayap. Apabila ada usrah, dia mengelak utk baca al-Quran kerana takut diketahui tak tahu baca al-Quran. Adakah mereka tak dikira buta al-Quran? Oh tidak dikira begitu sebab mereka orang Pas...! Begitukah? 

 10. Maafkan aku wahai Abdul Hadi. Usahlah kamu rasa diri kamu dan parti kamu suci tanpa noda. Usahlah kamu cuba persoalkan nilai agama orang lain. Usahlah kamu ambil kerja Tuhan utk menentukan kesyurgaan atau kenerakaan orang lain. Jadilah hamba Tuhan, bukan cuba jadi Tuhan...! 

 11. Inilah teguran tulus daripada Zola utk Abdul Hadi. Zola cerita tentang diri Zola sendiri bukan utk bangga, tapi Zola tak ada maklumat tentang diri orang lain. Itu saja. Sekadar itu saja...! Semoga cerita ini menjadi iktibar kpd semua yg baca posting Zola ini. ~ Zolkharnain Abidin Al-Abyadhi
Comments
6 Comments

6 comments :

Anonymous said...

Manusia bernama hadi ni penuh dgn sifat riak dan takbur
Nauzubillah..
Bertaubat la hadi
Dosa amanat sesat sapo nok tanggung
Hancur masyarakat angkara amanat kamu

Anonymous said...

Itulah yang hadi awang mahukan agar ahli PAS bawahan tidak celik Quran supaya senag dia putar belitkan ayat quran untuk kepentingan diri

Anonymous said...

astaghfirullah...moga Allah memberi taufiq dan hidayah kpd hadi awang dan seluruh ahli pas yg berkelakuan spt ini

Anonymous said...

Terbaik ustaz Zola...Hj Hadi ni sombong ..tak sedar dah kena istidraj ilmu. Sepatutnya menjadikan kita lebih rendah diri.

Anonymous said...

Presiden jual agama sbb nak dpt sokongan politik agar umno menang.

Anonymous said...

Mudah betul tuduhan spt ini keluar drp mulut naib ketua dewan ulamak sedunia. Byk2 istighfar haji oi. Lebai pas tlg nasihatkan dia sikit

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...