JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Sunday, July 23, 2017

Hanipa Maidin jawab Hujah " x ada class"

Hanipa Maidin
1. Ada seorang pemimpin parti suci berkata di dalam Nadwah ulama di Kelantan bahawa jangan harap institusi pondok yg ada ( di Kelantan ) skrg terus kekal apabila bukan lagi ulama yang ketuai Kerajaan. 

 2. Beliau juga kata pihak yang ingin jatuhkan Kerajaan Negeri Kelantan sibuk mempebesarkan perkara yang remeh temeh. 

 3. Sebenarnya kenyataan serapuh itu x perlu saya komen pun tapi malangnya ramai yang amat mudah terpesona dengan mana mana individu yg bergelar " ustaz" atau " ulama'"berkata sehingga otak mereka jammed x boleh nak fikir dan meskipun yg berkata itu masih boleh kita persoalkan adakah mereka memang ilmuan Islam yang sebenar. 

 4. So, saya kongsi sikitlah komen saya. 

 a. Sama ada institusi Islam spt sekolah agama atau pondok kekal atau tidak tak bergantung para ulama yang perintah. Dulu di K' tan masa bukan almarhum Tok Guru Nik Aziz jadi MB pun, sekolah pondok dah ada dan x dikacau pada hal masa tu bukan ulama yg jadi MB. 

 b Di England, yg ulama x pernah jadi Ketua Negara, Yusuf Islam atau Cat Stevens boleh buka sekolah agama. Malahan di England ada Bank Islam. Parlimen Islam pun pernah wujud hasil idea almarhum Kalim Siddique. Di Universiti Cambridge skrg, ada kolej Muslim Cambridge ( Cambridge Muslim College ) dan Deannya adalah British Muslim.. Wahai sheikh kabeer.. 

 c. Di Turki , sekolah agama tak diganggu oleh bapa sekular Turki, Kamal Attartuk. Di USA, bersilih tukar Presiden drp Demokrat dan Republikan yg bukan Islam dan sudah tentu bukan ulama', tapi kolej Islam Zaytuna di California masih kekal x ditutup. 

 d. Begitu juga di Singapura madrasah Al Junaid tak dikacau oleh Kerajaan PAP. Di Thailand, Kerajaan majoriti rakyat Buddha pun x kacau byk pondok- pondok di Selatan Thailand. 

 e. isu remeh temeh? Ia bergantung perspektif seseorang.Jika seseorang yang dah biasa dengan kekotoran hatta di tandas masjid atau tandas sekolah agama atau sistem perparitan yg tersumbat dengan sampah sarap dan bau busuk, mungkin bagi orang itu isu kebersihan adalah remeh meskipun dlm kuliah di masjid atau surau berbuih buih mulut baca hadith" kebersihan itu sebahagian dari iman" atau baca ayat al Quran yg bermaksud " Sesungguhnya Allah mencintai orang2 yang bersih". 

 Kesimpulan..hujah x ada class!

Comments
3 Comments

3 comments :

Anonymous said...

Otak lebai cap bulan dh kotor tp tak perasan ianya kotor, kerana anggap aku saja yang bersih dan aku saja yang suci!!

Anonymous said...

Itulah sj helah yg mrk ada. Guna agama utk tipu rakyat bawahan. Klu tak krn tgna k'tan tak akan kekal lama bawah pemerintahan pas. Tgk t'ganu dan kedah. Masa utk rakyat k'tan humbankan kerajaan pas skrg ke dalam tong sampah

Anonymous said...

Exactly...bila la nak sedar puak puak ni...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...