JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, July 18, 2017

Tiada Tindakan Lanjut Ke Atas Gopi - Perintah PM!


 Laman web Sarawak Report mendakwa siasatan keatas raket perlindungan polis yang membolehkan sarang-sarang pelacuran dan judi haram di Melaka terus beroperasi telah dihentikan secara tiba-tiba.

 Raket perlindungan itu tidak terhad di Melaka sahaja , tetapi beroperasi di seluruh Malaysia yang telah beroperasi sejak beberapa tahun lalu yang melibat pegawai-pegawai polis paling atasan.

 Sarawak Report telah dimaklumkan bahawa ini adalah atas arahan Perdana Menteri, yang telah dihubungi oleh ketua polis yang bimbangkan siasatan oleh SPRM.

 Beberapa rakyat Malaysia mungkin terkejut, kerana jejak bukti telah menjurus ke muka pintu pegawai polis yang sangat senior, termasuk Ketua CID dan IGP, kedua-duanya didapati berada membuat hubungan telefon mesra dan biasa dengan ketua gengster yang dikenali sebagai Gopi.

 Tiada seorang pun pegawai kanan yang menafikan bukti yang didedahkan oleh laman web ini yang menunjukkan panggilan telefon berlaku dan bahawa kira-kira 20 pegawai polis teratas dihubungkan dengan rangkaian panggilan telefon Gopi.

 Walau bagaimanapun, tidak seorang pun daripada mereka telah bersedia untuk membuat penjelasan yang munasabah mengenai panggilan itu, melainkan anda mengira tindak balas dari IGP itu sendiri. Alasannya ialah beratus-ratus orang seperti Gopi menaliponnya setiap pagi untuk mengucapkan selamat.

 "Selamat pagi, bagaimana keadaan tuan hari ini?" Penelepon ini nampaknya sudah menjadi kebiasaan bertanya khabar Ketua Polis dan, jika panggilannya kepada Gopi adalah sesuatu yang perlu dilalui, IGP kemudian berbual dengan mereka selama satu atau dua minit!

Najib panggil Ketua SPRM Ke Seri Perdana 

Beberapa sumber telah mengesahkan kepada Sarawak Report bahawa selepas skandal tersebut terdedah kepada awam, Perdana Menteri sendiri, disokong oleh sepupunya Menteri Pertahanan Hishamuddin, bertindak untuk menghentikan siasatan SPRM.
 "Datuk Dzulkifli dan Dato Azam Baki dipanggil ke Seri Perdana dan diarah untuk menutup kes tersebut"
 Laporan seorang pemberi maklumat merujuk kepada ketua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan timbalannya.

 Mengikut maklumat tersebut, fail mengenai kes itu akan dirujuk kepada Timbalan Pendakwa Raya minggu depan, yang kemudiannya akan mengarahkan Tindakan Lanjutan, atas cadangan SPRM.

 SPRM tela melakukan seluruh siasatan dan penangkapan beberapa pegawai dan pengantara polis Melaka, termasuk Krishnan Gopinathan 'Gopi', pada bulan Mei.

 Rancangan adalah untuk menutup seluruh urusan kes ini  secara senyap-senyap tanpa sebarang pengumuman rasmi mengenainya. Semua samseng yang disyaki telah dibebaskan, termasuk Gopi, walaupun dilaporkan telah membuat pengakuan penuh yang melibatkan pegawai senior yang dia hubungi.

 Rancangan asal SPRM adalah mengenakan Gopi dan yang lain di bawah undang-undang Anti Pengubahan Wang dan membekukan aset mereka dalam proses itu. Beberapa serbuan lanjut juga telah dirancang kerana suspek masih dalam tahanan, untuk menyelesaikan jejak bukti.

 Walau bagaimanapun, Najib telah memanggil dua pegawai tertinggi SPRM ke kediamannya dan menuntut agar mereka menghentikan siasatan ke dalam skandal jenayah yang melibatkan pegawai polis dengan segera.

 Selepas itu, terdapat kemarahan yang jelas di belakang tabir bahawa maklumat tentang hubungan antara Gopi dan ketua polis dibocorkan melalui Sarawak Report. Kebocoran tersebut dianggap sebagai lebih jenayah daripada aktiviti geng itu sendiri.

 Suruhanjaya anti rasuah nampaknya tunduk kepada tekanan dari ahli politik Malaysia yang disokong oleh sepupunya Hishamuddin, yang rapat dengan IGP, yang telah melantiknya ketika beliau Menteri Dalam Negeri.

 Penyalahgunaan Kuasa

 Mana-mana langkah untuk memberi tekanan atau memberi arahan kepada SPRM di pihak Perdana Menteri tentu saja sangat menyalahi undang-undang.

 Penguatkuasaan undang-undang sepatutnya bebas dari eksekutif. Bagaimanapun, di Malaysia, persepsi sedih menyuarakan bahawa Najib terus campur tangan dalam pentadbiran keadilan, tidak kurang untuk membantah kes terhadap dirinya, seperti 1MDB.

 Oleh itu, mungkin Perdana Menteri ingin menafikan pertemuan di rumahnya? Pendakwa masih boleh membalikkan keputusan untuk menggugurkan kes itu, kerana rancangan untuk melakukannya tidak lagi terbuka. 

 Sebagai alternatif, rakyat Malaysia boleh mengharapkan kesunyian yang berlanjutan, diikuti dengan kemasukan akhirnya bahawa salah satu skandal jenayah yang paling buruk untuk mempengaruhi pasukan polis Malaysia pada tahun-tahun telah dijatuhkan hanya dalam beberapa hari dari bukti-bukti yang ditemui.

 IGP Bakal Sertai Senarai Kroni Najib Dilanjutkan Perkhidmatan

Lagipun, peringkat kini ditetapkan untuk keputusan yang dirancang untuk mengumumkan bahawa satu lagi kroni utama Najib, yang sendiri adalah IGP, akan dibenarkan melanjutkan tempoh persaraannya di luar masa persaraan mandatorinya, untuk mengekalkan kawalan Najib terhadap 'Institusi bebas'

Khalid Abu Bakar mengakui awal bulan ini bahawa beliau akan bersara pada bulan September. Bagaimanapun, menurut maklumat kami, pada peringkat kini Najib merancang akan membuat pengumuman untuk melanjutkan jawatan Khalid bagi mengekalkan kestabilan dalam tempoh pilihan raya akan datang.~ sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...