JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, August 08, 2017

PENDAPAT RINGKAS BERKAITAN KEDUDUKAN KES FITNAH HADI AWANG (PAS) vs CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) DI LONDON, UNITED KINGDOM !!!


 Wahai Rakyat Malaysia yang prihatin, AsSalaamualaikum dan Salaam Sejahtera:

1. Pada hari Ahad, 06.08.2017, seorang sahabat 'facebook' saya, Saudara Che Mohd Nashir telah 'tag'kan 'posting'nya kepada saya dengan permintaan berikut : "Tuan Haniff Khatri kalau boleh ulas sikit pasal pretrial saman PAS to CRB Serawak Report. Plsss"

2. Justeru, dan atas kepercayaan bahawa kandungan Laporan yang sedang tular di alam internet, seperti Laporan MALAYSIAN INSIGHT bertarikh 06.08.2017, dipaparkan di bawah, mungkin tidak mudah untuk difahami setiap lapisan masyarakat untuk mengetahui kedudukan sebenar tindakan SAMAN FITNAH oleh HADI AWANG (PAS) terhadap CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) di Mahkamah London, United Kingdom, maka saya berikan sedikit pendapat dan pandangan ringkas berkaitannya, seperti berikut.

3. Kes SAMAN FITNAH oleh HADI AWANG (PAS) terhadap CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) di Mahkamah London, United Kingdom itu, masih belum pun mula BICARA untuk mengetahui samada Laporan SARAWAK REPORT berkaitan perolehan dana 90 juta oleh PAS daripada Kerajaan NAJIB RAZAK itu merupakan FITNAH ataupun tidak !

4. Walhal, kes SAMAN FITNAH itu masih di peringkat awal, di mana HADI AWANG (PAS) sudahpun failkan WRIT SAMAN terhadap CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT), dan serahkan WRIT SAMAN berserta PENYATA TUNTUTAN kepada CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT), namun CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) masih belum tamat tempoh masa untuk failkan PENYATA PEMBELAANnya !

5. Apa yang telah dilaporkan dalam Laporan MALAYSIAN INSIGHT di bawah, adalah berkaitan satu PERMOHONAN AWALAN, yakni sebelum CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT)memfailkan PENYATA PEMBELAANnya, beliau telah minta Mahkamah London itu buat perintah yang perlu berhubung SEKURITI untuk KOS, iaitu, memandangkan HADI AWANG (PAS) adalah entiti luar dari United Kingdom, dan memandangkan  HADI AWANG (PAS) itu tidak mempunyai aset di dalam negara United Kingdom, maka CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) minta Mahkamah London arahkan HADI AWANG (PAS) untuk letak cagaran sebanyak UK Pound 800 ribu, sebagai cagaran kos kepadanya, jika Mahkamah di hujung perbicaraan dapati SAMAN FITNAH oleh HADI AWANG (PAS) adalah tidak berjaya, dan ditolak kelak ! Itu sahaja !!

6. Permohonan SEKURITI untuk KOS ini juga wujud di Malaysia, di mana sekiranya Rakyat atau entiti Malaysia disaman di dalam Malaysia oleh individu ataupun entiti luar negara yang tidak mempunyai aset di Malaysia, maka untuk menentukan pihak Malaysia itu ada cagaran untuk peroleh semula kos, maka pihak Malaysia itu boleh membuat permohonan serupa itu di Mahkamah Malaysia, dan Mahkamah Malaysia akan menentukan jumlah sekuriti yang perlu diletakkkan oleh pihak luar negara itu, sebelum pihak luar negara itu dibenarkan untuk teruskan tindakan undang-undang terhadap pihak Malaysia, di negara Malaysia, melalui Mahkamah Malaysia !!

7. Itulah bentuk PERMOHONAN yang diputuskan oleh Mahkamah London seperti yang dilaporkan di bawah !! Tiada keputusan tentang kandungan dalam SAMAN FITNAH itu lagi !!

8. Berbalik kepada, PERMOHONAN itu, peguam CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) telah meminta dan berhujah bahawa jumlah sekuriti untuk kos ditetapkan sebagai UK Pound 800 ribu, namun Mahkamah dapati bahawa jumlah itu adalah terlampau tinggi dan bersetuju dengan peguam HADI AWANG (PAS) bahawa jumlah sebanyak 10% daripada jumlah UK Pound 800 ribu itu , yakni UK Pound 80 ribu, adalah memadai, kerana Malaysia dan United Kingdom mempunyai persetujuan melalui Akta dan Perjanjian untuk benarkan Penghakiman dari kedua-dua negara boleh dilaksanakan di Mahkamah negara silang, masing-masing, dan TIADA BUKTI ditampilkan oleh CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) bahawa, dia tidak akan berjaya melaksanakan Penghakiman untuk jumlah kos sepenuhnya itu, di Malaysia, jika dia menang kelak !!

9. Akhir sekali, jumlah UK Pound 15 ribu, yang diperintahkan Mahkamah London untuk CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT)  bayar kepada HADI AWANG (PAS), adalah sebahagian daripada kos yang dianugerahkan kepada HADI AWANG (PAS), kerana CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) telah gagal peroleh Perintah untuk SEKURITI untuk KOS untuk jumlah sepenuhnya iaitu UK Pound 800 ribu, dan UK Pound 15 ribu adalah kos yang perlu CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) bayar kepada   HADI AWANG (PAS) kerana  CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) didapati "kalah" berkaitan PERMOHONAN SEKURITI untuk KOS itu sahaja !!

10.  Akhir kalam, SAMAN FITNAH oleh HADI AWANG (PAS) terhadap CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) pada hakikatnya belum pun mula BICARAnya lagi. Keputusan P[ERMOHONAN SEKURITI untuk KOS ini yang sebenarnya memihak kepada HADI AWANG (PAS), dari segi undang-undang United Kingdom mahupun Malaysia sekalipun, BUKANLAH kayu ukuran kejayaan ataupun kegagalan SAMAN FITNAH itu kelak !!!

DEMI AGAMA DAN NEGARA TERCINTA !!!

Haniff Khatri
07.08.2017 @0220
Comments
8 Comments

8 comments :

UP the Moderates said...

Kes belum lagi dibicara..perjalanan nya, masih panjang..

Semasa dalam perjalanan itu nanti..
Semua perkara, benda2..yang terdapat dalam kopiah, serban, jubah..skirt CRB rakyat akan tahu.

Harap, walaunta..jgn gembira dulu ye..sama2 kita fokus perbicaraan ini

HADI AWANG VS. CRB(SR)

Anonymous said...

bila xsaman,tanya bilakah nak saman,
bila masuk mahkamah,dah tanya sapa biaya kos masuk mahkamah,dh hang kata dapat 90 juta.duit tu lah.hahahaha...macam kisah Luqman Al Hakim mendidik anaknya.
harap terimalah hakikat al Huseyyn ...
sejahtera bersama Islam.

Anonymous said...

Aktif lagi ali huseyn syiah ni berblog rupanya

Nobody said...

Sebenarnya saman tu lambang pilihanraya dah dekat. Nanti kalau orang tanya cakap dah saman.

Sekali 1mdb dah jadi kes jenayah daa!!!

Tangguh lagi la pilihanraya. Hadi pun sakit jantung balik!!!

Sejahtera bersama Islam bukan PAS tau hahaha

Anonymous said...

malu aku jadi org Pas...aku ahli seumur hidup Pas Dari 1998 lagi...belum pernah president Pas yg dulu ada byk hal.....kenapa sekarang Baru byk hal...kenapa dulu OK..dulu saya sangggup berkorban tenaga/wang ringgit untuk Pas. Skrg saya dah bebelah bagi ...adakah agama Pas dulu Dan sekarang lain....fatwa dulu Dan sekarang lain...dulu Tak boleh berbaik dgn Umno,guna fatwa Hj Hadi...skrg bole duduk bersama....kenapa ..saya ahli akar umbi yg poning...poning den..jawapan nya tggu Pru 14..

HIzamri Johari said...

Kita tunggu dan lihat...

Siapakah yang ditelanjangkan oleh kes saman ini...

Sebarang spekulasi buat masa ini, hanyalah spekulasi...

HIzamri Johari said...

KALAULAH Seruan Mu Mudah Dan Dekat

KALAULAH apa yang engkau serukan kepada mereka (wahai Muhammad)..

sesuatu yang berfaedah yang MUDAH didapati..

dan satu perjalanan yang SEDERHANA (tidak begitu jauh)..

NESCAYA mereka (yang munafik itu) AKAN mengikutmu..

TETAPI tempat yang hendak dituju itu JAUH bagi mereka..

Dan mereka akan bersumpah dengan nama Allah dengan berkata:

KALAU kami sanggup..

TENTULAH kami akan pergi bersama kamu...

(Dengan sumpah dusta itu) mereka membinasakan diri mereka sendiri..

sedang Allah mengetahui bahawa SESUNGGUHNYA mereka itu orang-orang yang berdusta (tentang tidak sanggupnya mengikutmu).

(At-Taubah 9:42)

Anonymous said...

minta admin, tolong update kan status kes saman ini dari masa ke semasa... so s, kite boleh tahu... siapa yg btl.. siapa yg x betul... taknak cakap kosong... bukti tunjuk.!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...