AMANAH PERAK

AMANAH PERAK
AYUH MENDERMA

Saturday, October 21, 2017

NASIHAT KPD ORG BUGIS..

Oleh Hamzah Abdullah 

 Daripada berhimpun menuntut Tun M supaya tarik balik gelaran lanun yg ditujukan keatas batang tubuh seorang yg telah mencemarkan nama baik kaum Bugis, lebih baik org Bugis berhimpun di hadapan Jabatan Tanah, menuntut agar dikembalikan hak2 mereka ke atas penafian pemilikan tanah di kawasan Koyah A dan B, kwsn Luboh, serta dibeberapa kawasan lain di seluruh Sabah. Itu tentunya lebih berfaedah!

 Tahun 1998, saya lah menjadi pembela kaum Bugis dan org2 asal di kawasan Koyah bilamana tanah2 yg telah diusahakan mereka secara teratur, lengkap dengan dokumen permohonan tanah, akhirnya di rampas oleh Syarikat Masideras Sdn Bhd. 

Dlm Land Enquiry yg dilangsungkan di Pejabat Tanah Kinabatangan, Tuan Iman Ali, ACLR Kinabatangan bertindak sebagai pengadil. 

Syarikat Masideras Sdn Bhd telah diwakili oleh peguam Dennis Rantau.

 Saya pula mewakili para peneroka tanah yg sah terdiri dari kaum Bugis dan org asal. Pembelaan saya bukan atas dasar kaum tertentu..tetapi atas prinsip menegakkan keadilaan.

 Tahun 1998, Ketua Menteri Sabah ialah Yong Teck Lee dan Pengarah Tanah ialah Ketua Bugis, Osman Jamal. 

Kes ini telah diputuskan oleh Iman Ali..memihak kpd Syarikat Masideras Sdn Bhd. 

Saya dibagi tempoh satu bulan utk buat rayuan. Rayuan di buat, harap2 Ketua Bugis yg jadi Pengarah Tanah bolehlah tolong org Bugis juga. 

Rupa2nya harapan ku meleset.

 Kini, org2 Bugis di Koyah telah hilang hak keatas tanah2 tersebut. Yg kaut untung di situ org nama Ang dan Lau. 

Osman Enting pula jadi ejen pihak tertentu menghalau para peneroka di situ dgn meraih habuan tertentu. Pernah keluar gambar dlm surat kabar mereka mengucap terima kasih kpd polis Kinabatangan..TST sajalah.
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...