JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, December 07, 2017

WARGANEGARA MALAYSIA DIPENJARA DI DUBAI KERANA "MEMBUAT TERLALU BANYAK WANG"

Richard dan ayahnya bebas di Malaysia sebelum mimpi buruk
di penjara di Dubai.
Seorang warganegara Malaysia telah dipenjara di UAE tanpa caj selama lebih setengah tahun kerana tidak ada sebab selain kerana dibayar gaji bekerja.

 Richard Lau ditangkap April lalu, bersama beberapa orang lain, berdasarkan tuduhan dari ahli perniagaan Emirat bahawa gaji dan komisen Richard merupakan penggelapan dari syarikatnya. Walaupun tidak ada bukti yang salah, penahanan Richard terus disambung setiap dua minggu apabila Pendakwa Raya meminta lebih banyak masa untuk menyiasat. Setiap pihak lain yang dituduh  telah dibebaskan, sementara Richard  terus tinggal di penjara.

 Emirati Walid Jumaa Abu Shabas, menuduh lapan orang, termasuk rakannya, mencuri wang dari anak syarikat Ras Al Khaimah syarikat pengangkutan laut Malaysia, Shin Yang, menunjuk sejumlah wang yang banyak dibayar oleh Shin Yang ke dalam akaun Richard dan orang lain yang dituduh. 

Wang itu, bagaimanapun, tidak dibayar secara rahsia dan sebenarnya upah mereka. Imbuhan untuk kerja mereka bagi syarikat-syarikat yang ditubuhkan oleh pemilik Malaysia Shin Yang.

 Richard diarahkan oleh pengarah eksekutif Shin Yang, Kenny Ling, untuk menjalankan kerja untuk syarikat-syarikat gabungan ini dan dibayar gaji tambahan untuk kerja ini dan menerima komisen. 

Nampaknya Abu Shabas tidak menyedari perjanjian ini dan telah menyalahgunakan gaji dan komisi yang diperolehi Lau sebagai penggelapan. Richard tidak melakukan apa-apa yang salah kecuali dibayar untuk kerjanya.

 Bapa Richard berkata dalam satu kenyataan, "Beberapa bulan ini adalah mimpi ngeri yang mutlak bagi kami, kami merasa terancam dan tidak pasti tentang keselamatan dan masa depan anak kami. 

"Saya tidak faham bagaimana UAE boleh menangkap anak saya tanpa waran berdasarkan hanya aduan oleh pihak tempatan dan kemudian menahannya selama berbulan-bulan tanpa pertuduhan, sementara mereka mengambil masa untuk melakukan siasatan. 

"Beberapa hari saya tidak percaya bahawa ini benar-benar berlaku, bahawa amalan semacam ini masih boleh wujud di dunia hari ini di negara yang jadi moden dan maju dengan cara lain. "

 Di Ras Al Khaimah, seperti di seluruh UAE, tuduhan mencukupi untuk membenarkan penangkapan dan penahanan. 

 Abu Shabas adalah rakan kongsi penuh di Shin Yang, tetapi memiliki pegangan yang lebih kecil dalam syarikat-syarikat sekutu, oleh itu bahagian keuntungan Shin Yang telah menurun apabila syarikat itu meningkatkan penyumberan luar kepada sekutu-sekutunya; tetapi mengurangkan bahagian keuntungan tempatan tidak harus dianggap sebagai jenayah. 

Penyumberan luar kepada syarikat yang berasingan adalah umum di UAE dan di luar negara. 

Adik beradik Richard yang dihubungi mengenai penahanannya berkata, "UAE menahan abang saya selama lebih dari 6 bulan tanpa waran atau pertuduhan. 

"Cara penangkapan dan penangkapan yang tidak masuk akal ini adalah zaman pertengahan dan bertentangan dengan Deklarasi Hak Asasi Manusia dan Perjanjian Antarabangsa mengenai Hak Sivil & Politik.

"Nampaknya tidak ada proses sewajarnya di UAE apabila berdepan dengan orang asing."

 Radha Stirling, Ketua Pegawai Eksekutif yang ditahan di Dubai, berkata, "Kami telah melihat  sebelum ini di UAE di mana pendakwa tanpa henti memperbaharui penahanan sementara atas alasan penyiasatan. 

"Undang-undang ini membenarkan penahanan tanpa batas untuk jenayah yang berkaitan dengan keselamatan negara, tetapi kes Richard adalah pertikaian kewangan di mana tidak ada kegiatan yang menyalahi undang-undang; tidak ada alasan untuk menolak ikat jamin sementara pihak berkuasa menyiasat tuduhan itu. 

"Richard harus dibebaskan dengan serta-merta, sama seperti pihak yang dituduh bersama dibebaskan. Adalah hak Richard untuk dimaklumkan segera tentang pertuduhan terhadapnya sebaik sahaja dia ditangkap; 'Segera' tamat tempoh tujuh bulan yang lalu. "

 Emirat Ras Al Khaimah sedang berusaha menarik pelabur asing dan orang-orang perniagaan dari seluruh dunia, berusaha untuk bersaing dengan Dubai sebagai pusat pelancongan dan pelaburan. 

Stirling mengatakan bahawa layanan ke atas Richard Lau mungkin akan menghalang orang asing dari melawat, apalagi melabur di Ras Al Khaimah.

 "Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, kami telah melihat layanan yang menyedihkan bagi pelancong Scotland, Billy Barclay di Ras Al Khaimah, yang menyebabkan kerosakan kepada imej emirat di kalangan pelancong; dan kini penahanan tidak terbatas ini tanpa pertuduhan untuk Richard Lau, seorang profesional yang bekerja untuk firma asing. 

"Jika Ras Al Khaimah mahu memperbaiki kedudukannya dan mengalu-alukan orang ramai ke emirat sama ada untuk bercuti atau perniagaan, jenis pelanggaran proses wajar dan hak asasi manusia mesti ditangani. Tidak seorang pun akan cenderung untuk melawat atau melabur dalam persekitaran di mana mereka tidak berasa selamat ".  ~ sumber
Comments
2 Comments

2 comments :

Anonymous said...


Itu sebab jangan terbawak-bawak cara Arab ke sini.

Tempuh untuk siasatan sahaja 6 bulan..


sahak said...

Strategi jlo tk menjadi di UAE...HAHAHA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...