JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, January 31, 2018

Najib gagal batalkan saman janda PI Bala

Najib diperintahkan membayar kos RM2,000 
bersama enam defendan lain. 

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menolak permohonan untuk membatalkan saman oleh Perdana Menteri Najib Razak dan enam orang lain, terhadap janda penyiasat persendirian, P Balasubramaniam. 

 Dilaporkan penghakiman dibuat di dalam bilik oleh Hakim Hue Siew Kheng dan Najib diperintahkan membayar kos RM2,000 bersama enam defendan lain. 

Terdakwa adalah isteri Najib Rosmah Mansor, dua adiknya Ahmad Johari Razak dan Nazim Razak, peguam Cecil Abraham, Sunil Abraham dan M Arulampalan serta pesuruhjaya sumpah Zainal Abidin Muhayat. 

 Ahli perniagaan Deepak Jaikishian memfailkan permohonan untuk membatalkan saman A Santamil Selvi secara berasingan. 

 Peguam Najib, Nor Hazira Abu Haiyan dilaporkan berkata pengurusan kes ditetapkan pada 16 Mac dan kes itu adalah yang mampan. 

 "Isu-isu ini perlu diputuskan dalam perbicaraan penuh," katanya 

 Hakim Hew juga dilaporkan telah memutuskan keputusan hari ini tidak terikat dengan prinsip "res judicata". 

 Res judicata bermakna sekali tuntutan mahkamah telah diputuskan, parti-parti ligating dilarang untuk menaikkan lagi isu yang sama. 

 "Tuntutannya sebelum ini tidak pernah didengar, dan punca tindakan dari saman ini berbeza dari yang terakhir," kata Nor Hazira. 

 Saman pertama difailkan pada tahun 2015 tetapi Mahkamah Rayuan melepaskannya. 

 Inilah saman kedua mereka terhadap Najib dan isterinya, selepas saman pertama mereka tidak pernah didengar dan mereka telah meletihkan proses rayuan. 

 Keluarga menuntut kecederaan dan kerosakan umum bagi trauma dan penderitaan mental yang mereka alami. 

 Keluarga mencari ganti rugi khas dan teladan, termasuk kehilangan pendapatan Balasubramaniam dan isterinya A. Santamil Selvi, sewa pangsapuri, sekolah untuk anak-anak mereka dan tidak dapat membayar pinjaman rumah Rawang mereka. 

 Plaintif mencatatkan saman pertama mereka mengenai tort konspirasi telah dibuang oleh Mahkamah Tinggi, Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan, oleh itu mereka memfailkan saman ini di bawah tort yang berbeza. 

 Menurut kenyataan tuntutan keluarganya, Balasubramaniam secara terbuka mendedahkan akuan berkanunnya pada 3 Julai 2008, yang mendakwa Najib mempunyai hubungan dengan pembunuhan Altantuya Shaariibuu dari Mongolia.  
Keluarga yang didakwa Najib dan Rosmah bertemu Deepak di Sri Satria, kediaman rasmi timbalan perdana menteri, yang merupakan jawatan Najib yang kemudiannya diadakan, dan yang terakhir diberitahu untuk meyakinkan Balasubramaniam untuk menarik balik deklarasi berkanunnya. 

 Balasubramiam kemudiannya didakwa mengancam untuk menarik kembali perisytiharan berkanun dan menjanjikan wang jika ia dilakukan dan dia kemudiannya didakwa diberitahu oleh pengusaha Nazim Deepak 'arahan harus diikuti. 

 Menurut keluarga, Johari telah meminta bantuan Cecil untuk merangka deklarasi berkanun kedua di Hilton Hotel di Kuala Lumpur yang didakwa dihantar kepada Deepak oleh Sunil di lobi hotel dan Deepak mengambil dokumen itu ke bilik di mana Balasubramaniam diadakan. 

 Keluarga itu juga mendakwa Balasubramaniam tidak dibenarkan membaca deklarasi berkanun kedua manakala Zainal Muhayat menegaskan tandatangannya pada dokumen itu. 

 Balasubramaniam menghadiri sidang akhbar yang diadakan pada keesokan harinya, 4 Julai 2008, untuk menyampaikan akuan berkanun kedua kepada akhbar dan diwakili oleh Arulampalam. 

 Keluarga mendakwa Balasubramaniam dibawa kembali ke Hotel Hilton sejurus selepas sidang akhbar, di mana dia bertemu dengan isterinya dan keluarganya. Kemudian pada hari itu, mereka semua menaiki sebuah van ke Singapura. 

Mereka juga mendakwa pengisytiharan berkanun kedua tidak disusun mengikut arahan Balasubramaniam dan ia dijamin melalui paksaan dan dorongan. 

Difahamkan pengurusan kes mengenai perkara itu telah diadakan semalam sebelum Hakim Hue Siew Kheng di Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur, di mana semua defendan berusaha memecat saman itu dan meminta agar pernyataan pertahanan mereka tinggal sehingga aplikasi yang menarik didengar. - 30 Januari 2018.
Comments
1 Comments

1 comment :

Ulul Amri said...

tu dia.. drama sudah bermula. tengok siapa yg kena

jib akan guna semua pecacai utk elak semua ni.. lihat lah saja

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...