JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Sunday, May 06, 2018

Pakatan Harapan akan menang Perak


Saya mengambil foto ini pada pukul 9.30 malam tadi. Ia menunjukkan semua kerusi kosong di ceramah Barisan Nasional di masjid Jalan Meru, Jalapang, Ipoh. 

BN menyediakan beberapa ratus kerusi, tetapi hanya 10% daripada kerusi itu yang diduduki.

Marilah kita melihat sejarah dan trend terkini di Perak. Pertama, adalah hakikat bahawa pada pilihan raya terakhir pembangkang memenangi 55.14% tampang popular di Perak berbanding dengan BN yang hanya mendapat sokongan 44%. Dalam erti kata lain, kerajaan negeri BN sekarang adalah kerajaan minoriti yang tidak mempunyai sokongan majoriti pengundi di Perak.

 Dari segi jumlah kerusi, daripada 59 kerusi DUN, BN mempunyai 31 kerusi berbanding pembangkang yang mempunyai 28 kerusi. Hasil yang mengejutkan ini berlaku disebabkan oleh gerrymandering terang-terangan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya yang telah menjadi alat kerajaan Barisan dalam setiap pilihan raya sejak Merdeka.

 Walaupun ada cara-cara kotor pilihan raya, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa ia memerlukan sedikit sahaja 2 kerusi negeri supaya pembangkang mengambil alih dari BN.

 Tambahan pula jika anda mengkaji dengan teliti 31 kerusi negeri yang dimenangi oleh BN, terdapat lebih daripada 10 kerusi di mana margin kemenangan adalah kurus nipis - iaitu kurang dari 500 hingga 1000 undi.

 Apa yang dimaksudkan ialah dalam pilihan raya umum akan datang, sekiranya Pakatan Harapan dapat mengekalkan sokongan mereka yang terdahulu dan berjaya membawa sokongan tambahan 5% daripada para pengundi, tidak ada banyak gerrymandering dan helah kotor yang dapat.

 Menyelamatkan BN daripada kehilangan negara. Apabila pengundi-pengundi Perak pergi ke booth pengundian tidak lama lagi, adalah penting bagi mereka untuk mengambil perhatian bahawa di bawah kerajaan negeri BN semasa, keadaan sosio-ekonomi Perak telah menjadi lebih teruk.

Laporan terbaru Khazanah Research Center menunjukkan bahawa Perak kini merupakan negeri termiskin kedua selepas Kelantan Darul Naim. Ini mungkin kelihatan mengejutkan dan sukar dipercayai.

Lagipun, pada masa lalu, Perak sentiasa menjadi salah satu negeri terkaya di negara ini. Tetapi ia benar. Angka jabatan statistik Perdana Menteri menunjukkan bahawa 2/3 orang di Perak mendapat kurang daripada RM5,000 sebulan dan pendapatan isi rumah negeri adalah kurang daripada pendapatan purata kebangsaan.

 Keadaan yang menyedihkan menjadi lebih teruk oleh fakta bahawa menurut Rancangan Malaysia Ke-10, Perak kini menjadi negeri dengan kebanyakan keluarga miskin. 122,000 isi rumah di Perak memperoleh kurang daripada RM2380.00 sebulan dan mereka merangkumi 12.2% rekod kebangsaan. Angka kemiskinan ini lebih buruk daripada Sabah & Sarawak. 

 Ia bukan hanya data keras dan statistik yang melukis gambar yang menyedihkan kerajaan negeri BN semasa. Apabila saya bercakap dengan rakan-rakan Perak yang biasa, mereka mengadu bahawa peluang pekerjaan yang baik di Perak telah menjadi kering dan sangat jarang sehingga kebanyakan orang muda terpaksa meninggalkan negeri perak untuk mencari nafkah.

 Adalah satu dakwaan yang memalukan pentadbiran Zambry bahawa ramai yang terpaksa meninggalkan keluarganya dan kampung halaman untuk meneruskan kehidupan di lembah Klang, Pulau Pinang, Singapura atau negara lain.

 Laporan Migrasi Nasional terkini memperkuat kritik saya. Laporan itu menyatakan bahawa Perak adalah negeri yang telah menderita longkang paling otak di negara kita. Menurutnya, seramai 9800 orang meninggalkan negara pada 2016 dan merancang untuk tidak kembali sekiranya tiada perubahan positif dibuat pada masa hadapan. Memalukan.

 Kerajaan negeri BN sekarang bukan sahaja tidak cekap, ia juga beroperasi tanpa ketelusan dan akauntabiliti. Adalah mengejutkan apabila Menteri Besar Perak Incorporated, (MB Inc) gagal membentangkan akaun mereka yang telah diaudit di Dewan Undangan Negeri selama lebih daripada 5 tahun sejak 2012.

Di negara-negara lain, skandal seperti itu akan mengakibatkan pemecatan Ketua Menteri tetapi tidak di Perak.

 Baru-baru ini ia mendedahkan di parlimen bahawa kerajaan negeri telah memperuntukkan sebidang tanah seluas 50 ekar yang terletak di bekas penambangan untuk membina hospital baru di Kampar. Ketidakmampuan seperti itu telah menjadikan Perak sebuah saham ketawa.

Hasil daripada kesilapan kerajaan negeri, kementerian kesihatan terpaksa membatalkan projek hospital bernilai RM150 juta kerana kos untuk mengisi kolam penambangan bekas jelas terlalu mahal. Jelas orang Kampar telah ditipu sekali lagi.

 Demikian juga, janji oleh kerajaan BN untuk membina sebuah hospital baru di Sri Iskandar & "zon ekonomi khas" untuk Kamunting & Kampar sehingga kini masih ada janji kosong yang dibuat semasa waktu pemilihan. Menjangkakan lebih banyak janji kosong BN akan datang tidak lama lagi.

 Berdasarkan perkara di atas, jika masih ada orang yang enggan mengundi untuk perubahan, saya hanya boleh mencadangkan kepada mereka bahawa mereka harus mendapatkan pemeriksaan otak mereka.

Saya yakin Pakatan Harapan akan dapat meningkatkan sokongan 5% terutama kerana mereka mempunyai Tun Dr Mahathir sebagai calon mereka untuk Perdana Menteri sekarang.

 Bagi PAS, saya pasti mereka akan melakukan yang teruk. Ramai ahli-ahli Perak berasa jijik bahawa PAS hanya berminat untuk memainkan peranan spoiler dan secara rahsia terlibat dengan Najib. Undian untuk PAS adalah undi untuk menyelamatkan Najib, jadi tolong jangan membuang undi berharga anda.

 Pada masa yang sama, orang-orang di Perak dapat melihat bekas Menteri Besar Dato Seri Nizar bin Jamaluddin masih aktif dan terus bekerja keras di tanah walaupun kekalahan lalu. Dalam masa yang singkat sebagai Menteri Menjadi ~ Koonyewyin 
Comments
1 Comments

1 comment :

megat panjialam said...

Lu banyak mimpi la Hussin. Nizar makan gaji buta di DUN Cht Jering, kampung aku. Inilah parti khadam DAP

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...